Nu skulle jag vilja fråga alla bloggläsare en fråga som jag funderar mycket på:
Om ni skulle gå in i en kyrka och få en guidad tur i den: vad skulle ni vilja att guiden tar upp då? Fråga b: vad gäspar ni åt och tycker är "onödigt"/trist?
Alla synpunkter behövs från alla "kategorier", oavsett om man slukar kyrkoguidningar eller helst går omvägar förbi kyrkor. Jag ska nämligen sätta ihop ett eget guideprogram i sommar.
Tack på förhand!
När det gäller guidningar i kyrkor så tycker jag det mesta är intressant och spännande att lyssna till, jag tror jag är en väldigt tacksam turist på så vis, men kanske därför inte ett helt bra exempel:-) Jag tillhör nämligen gruppen som formligen slukar kyrkoguidningar och gärna ställer många många frågor :-) Jag skulle gärna vilja ha historia kring olika symboler och bilder i kyrkan, gärna historia bakom altartavlan, veta när kyrkan byggdes, veta om det finns några speciella saker som är speciellt för just den kyrkan. Det är spännande att höra i svepande drag om vad kyrkan haft för ställning i bygden, hur många som tillhör församlingen/kyrkan, hur många gudstjänstbesökare det är varje gudstjänst, kanske finns det någon spännande historia bakom predikstolen. Men allt detta i lagom dos.
SvaraRaderaJag gäspar inte åt särskilt mycket vid guidningar, men historien bakom vem som byggt kyrkbänkarna, hur det gick till och dylikt, kanske inte är av högsta intresse :-) Att vara kortfattad men ändå innehållsrik tror jag är ett bra tips då det gäller guidning och att ha mycket kunskap, som kan användas vid frågor. Ett ännu bättre tips är att ha en ganska kort upplägg på vad du ska säga, med allmän info om kyrkan, lite historia, lite symboler och anekdoter, resten får besöksgruppen bestämma innehållet. För att kunna vara fri i en sådan guidning krävs dock att man är väl påläst. Om man inte har svar på alla frågor på en gång, kan man alltid säga att man kan återkomma med svaret med mail eller att de möjligen kommer tillbaka. Om det finns någon rolig anekdot om någon präst som jobbat i församlingen skulle ju det vara skoj. Ja, kom på en sak, mycket årtal tycker jag blir lite tjatigt, det är ändå inte något jag lägger på minnet. Hellre att kanske säga, på 1600-talet hände detta...Men om det hände något på en högtidsdag tex, 6 juni, 24 december, din födelsedag eller dylikt, så kan det vara av värde att nämna datum. Annars är det bara övrig kuriosa som för mig blir lite för mycket. Ja, det är väl det jag kommer på, skulle jag komma på något övrigt så lägger jag till det efteråt :-)
Allt gott/E
Jag vill höra allt om konsten och historien! Finns det medeltida målningar på väggarna till exempel, vad anspelar de på och vad visar de om medeltida vardagsliv? Fanns det en hednisk offerplats här innan kyrkan kom? Vilken byggnadsstil är det, och varför ser den ut som den gör? Osv, osv!
SvaraRaderaOm det finns gravstenar i kyrkgolvet kanske du kan berätta något om dem som blivit begravda där, och om gamla begravnings- och vigselseder. (Brudvisningen, t ex, och kyrktagning efter barnafödsel - bisarr idé). Samt bestraffningar. Hur gammal är kyrkan du ska guida i?
SvaraRaderaDen är inte äldre än 1800-talet, men det har funnits en äldre kyrka där tidigare, och en del inventarier är från den gamla kyrkan.
SvaraRaderaJag läser glupskt era kommentarer och önskar fler. (Inte bara från er två som redan svarat.) Tack.
Hej, kul fråga, jag fick tänka till lite.
SvaraRaderaJag skulle gärna få reda på stil, målning, konserveringsåtgärder. Bygherre och influenser från tex tyskland om det är så. Om det finns målningar tycker jag att symboliken i dem är intressant. Personligen är jag intresserad av altartavlor/prydnader och varför församlingen valt just den. Även hur många som bor/tillhör församlingen så att man får ett hum om hur många som är/varit delaktiga. Hur många fler kyrkor det finns i omgivningen. Äldre inventarier är ju alltid intressant. Högst personligt så är för mig allt som har med papper att göra jättespännande, gamla biblar och kungörelser mm.
Lycka till
Jag är inte särskilt intresserad av historiska årtal - och inte av konst. Jag minns en mkt bra guidning i Alfta kyrka, där varenda kristen symbol förevisades, sånt jag aldrig hade tänkt på... trots att jag är kyrkvan. Det var intressant och numera letar jag alltid efter såna.
SvaraRaderaOm det hänt nåt särskilt i kyrkan... som hos oss, där det finns markerat hur högt vattnet stod nån gång på 1600-talen, ca 1 meter upp...
Sen fick jag lära mig i en annan kyrka att golvet alltid lutar framåt mot altaret, att altardelen (där det finns korsarmar) oftast lutar lite och symboliserar att Jesus hängde med huvudet när han dog. Såna detaljer tycker jag är jättekul.
Årtal och epitafier ... njae...
Undrar jag om det där golvet... Hos oss är koret/altaret upphöjt. Och än mer ska det bli sen efter renoveringen.
SvaraRaderaDäremot är min dopkyrka presenterad i Stora boken om Kristen tro. Och enligt den så är koret i den kyrkan snett (som tydligen var vanligt då) för att illustrera att Jesus hängde med huvudet. Men den är sisådär 700 år äldre så modet har säkert ändrats. (Dessutom är de byggda i olika länder.)
Jag skulle vilja höra mer om församlingen! Framför allt hur den såg ut och tänkte/inte tänkte när kyrkan byggdes. Alltså kyrkbygget ur ett församlingssocialt eller kanske byekonomiskt perspektiv. Vad betydde kyrkan för bygden? Vilka byggde? Hur satte kykrbygget sin prägel på bygden och det som blev församlingen?
SvaraRadera(Om man vet alltså. Mycket lär vara höljt i historiens dunkel, men hembygdsföreningarna kanske har lite sånt?)
Jag gör en länk till dig från min sida, jag har en hel del kyrkliga läsare som nog inte hittar hit.
SvaraRaderaJag tycker om när det berättas om "det där lilla". Kanske om någon familj som skänkt något till kyrkan, eller den där gubben som alltid satt och räknade hur många gånger prästen sa Gud (som min pappa alltid gjorde). Eller när man berättar om de präster som tjänstgjort eller annat som hänt i kyrkan under åren som gått. Inte alltid sånt som är självklart. Sen gillar jag många gånger att höra om församlingens historia. Om det varit sammanslagningar eller annat som kan vara kul att veta. Om orgelns historia eller om kantorn som alltid spelade för sakta eller nåt. Eller om hon som alltid sjöng ikapp om hon inte kom i tid till första psalmen (min svärmor).. ja du förstår nog vad jag gillar.
SvaraRaderaSkriver under på Bantartants fina kommentar.
SvaraRaderaOch så ville jag tacka för din finurliga och rara dito hos mig. Tänk att du såg det där med att ingen svarat på vad jag skulle rädda halsbandet igenom... Impad, men inte förvånad. Du har nog mycket av det detaljsinne jag också har.
jag tycker om när det spelas musik och man kan sitta ner och bara titta!
SvaraRaderavarför inte ha några kategorier och sedan fråga turisterna vad som intresserar dom mest, och låta dom visa intresse genom handuppräckning. det finns ju många kategorier turister - dom som kan sin kyrkohistoria och kyrkosymbolerna, och dom som inte vet något. sedan har man alla däremellan...
SvaraRaderasjälv gillar att att höra om det som finns i kyrkan. om det finns något spännande att berätta om församlingen, så brukar det också vara intressant.