fredag, oktober 21, 2011

avocadopremiär



Receptet så här långt:
1 dl småbitar av torkat avocadoskal (knappt 1 x 1 cm)
kokas upp i en liter vatten och får stå två dygn (med ett uppkok i mitten) i det vattnet. (Då är det bara 9 dl kvar.

Skalen silas av och de nio decilitrarna fördelas på två kastruller (en aluminium och en järn) och 25 g ull fördelas jämnt ner i de båda.

Utvärdering så här långt:
Ja, de har rätt de som säger att det går åt mycket avocadoskal. För hur lite ull ryms det egentligen i 9 dl som antagligen skulle kunnat vara ännu mörkare i färgen?
Det är svårt att hålla en jämn temperatur strax under kokpunkten när man inte har så mycket vätska, som dessutom absolut inte får koka in ...

Nå.
Jag "kokar" vidare ...
Edit:
det finns skillnad på den ullen som legat i färgbadet och den som bara är tvättad. Jo. Men inte är det så chockerande mycket kulör precis.
Så nu har jag dragit igång ett bad till:
1 dl mortlade avocadoskal
1 l vatten
½ kork ättika.
När det varit igång en timme så häller jag det över de andra baden.
Under tiden värmer jag dem långsamt.

4 kommentarer:

  1. Oj. Jag trodde först att du gjorde nåt "avocadoläder" - jag såg ett danskt matlagninsprogram där en kvinna kokade ihop plommon till plommonläder som sen gick att äta som godis.

    Hade inte en aning om att avocados kunde användas till garn. Har du ätit ur frukterna först?

    SvaraRadera
  2. Jo jag har ätit först. Men eftersom det inte blir mer än en om dagen så tar det ju sin lilla tid att få ihop så det räcker. För att spara över tid torkar jag skalen.

    Kärnorna hackar jag och fryser in. Dem ska jag prova en annan gång.

    SvaraRadera
  3. Hur sjutton kom du på att testa just avocado?

    SvaraRadera
  4. Men Karin, vilken fråga i detta tidevarv ...

    Jag läste på nätet! Jue!

    SvaraRadera