Hur kan jag ha missat att berätta om sticklitteraturen jag fick i julklapp av min syster?
Min syster bor på Gotland, därav den lokala förankringen.
Jag blev väldigt glad, då jag hört talas om Hermanna Stengårds arbete med att inventera gotländsk sticksöm på 1920-talet.
Så bra att bokförlaget Rediviva gett ut en faksimilupplaga.
Så bra att bokförlaget Rediviva gett ut en faksimilupplaga.
Mönstret med fåglarna på framsidan minns jag från en stickbeskrivning i tidningen Vi för sisådär 30 år sen. Och si! Originalbeskrivningen finns med på sidan 39 i Hermannas bok. Jag stickade den i ganska kraftigt garn till min då lilla dotter (eller före hon kom?) och den användes nog bara en gång eller nåt.
Plisséstickning har jag aldrig hört talas om. Men att sticka triangelmönster med omväxlande räta och aviga trianglar tycker jag mig ha sett i andra sammanhang, typ såna fiskartröjor som bara har mönstring upptill och då enfärgat. Jag har aldrig tänkt att det skulle ha någon sorts veckande effekt. Men det har det tydligen. En bok som inspirerats av en stickad kjol i Hermannas samlingar på Gotlands läns Hemslöjdsförening på Langska huset i Visby.
Plisséstickningsboken är skriven av Ulla Persson och Kicki Trodin, samma Kicki som har Ateljé Huskroken. Därav den lilla pamfletten om deras garn som kom med på köpet.
Tack syrran!
Vilka spännande böcker du har fått!
SvaraRaderaDet slutar aldrig fascinera mig hur mycket man kan göra med två stickor och en tråd:)
Nej det finns mycket som är uppfunnet och så finns det antagligen en del ännu inte påkommet än.
SvaraRadera(Och antagligen finns det sånt som är bra men glömt med.)