måndag, september 08, 2014
tillskärare hitåt
Jo, jag fattar att det är nåt html-tjosan som gör att de båda bilderna ser ut att vara olika placerade fastän de är centrerade båda två. Stå ut.
Egentligen gillar jag den här blå toppen. Men den är trång under armarna på nåt sätt. Hade den hängt på en galge på en affär hade den fått hänga kvar, men nu har jag den.
Jag har också en stickning som nu har kommit till ärmhålen och den kombinationen gör mig nervös. Det är ju bra om jag inte gör om samma fel.
När jag läser inlägget där den färdiga toppen presenteras ser jag att jag inte var riktigt nöjd då heller. Jag minns att det var mycket tjafs med ärmarna, men jag vet inte vad jag då var missnöjd med och skulle "ha i åtanke" vid nästa projekt.
Nå. Kanske att det syns på den andra bilden att "vecket" som blir när man viker tyg i ärmhålan sitter uppe på ärmen och inte i sömmen, vilket hade varit snitsigare. Men varför blir det så?
Anar att det har nåt med ärmens utseende att göra och kanske också med ärmhålets utseende.
För stort ärmhål? För liten ärm?
Andra delar av ärmen ser fin ut, men tydligen skulle det finnas tyg nån annanstans.
Och varför skriver jag inte ut saker så jag kan tipsa mig själv en annan gång? (Och andra kanske)
Jag tippar x (för liten ärm och garderat med 1 (för litet ärmhål). Nej, egentligen verkar ju ärmhålet stort nog, men ärmen borde få vara vid ett tag till och (vid behov) smalna av längst ner.
SvaraRaderaMed vänliga hälsningar från en som egentligen inte kan sticka.
Jahaja, här hittade jag den bortre parentesen. Använd den där du tycker att den passar bäst.
SvaraRadera)
Jo jag anar att det har med formen på ärmen att göra. Speciellt formen nära armhålan. Där som "normalfördelningskurvan" planar ut så att säga. Hur mycket ska vara utplaning och hur mycket ska vara "under klockan".
SvaraRaderaMen frågan gäller också hur tvärt LI eller mjukt och viddt U som ärmhålet ska vara format. Jag brukar göra ungefär: många,3,2,1,1, avmaskningar på fram- och bakstycke.
Och det har också att göra med hur nära ärmen ska sitta kroppen.
På den jag stickar nu så tycker jag att det verkar bli lite för mycket tyg kvar på framstycket mellan ärmarna. (Och det behövs så mycket tyg som jag har under ärmarna, så där kan jag inte minska.)
Så på den känns det som att jag behöver göra många "många". Eller om man ska göra "många, flera stycken,3,2,1,1" avmaskningar på.
Och hur påverkar ett "smalt" fram/bakstycke ovan armhålet ärmkonstruktionen?
*Inser att lite teorilektion vore skönt.*
Jag har fått lära mig att det finns något som heter "hållning" när man syr en ärm. Det är att själva ärmen egentligen är för stor för ärmhålet och att man ska fösa/trycka ihop ärmtyget så att det ändå ser slätt ut. De ska inte rynkas eller vikas, men måste vara för mycket för att plagget sen ska sitta bekvämt. Hänger du med?
SvaraRaderaHållning har att göra med kantlängden.
SvaraRaderaÄrmens kantlängd ska vara en gnutta längre än kroppsbitarnas ärmhål. Dock är det oklart hur lång en gnutt är.
Men tyget innanför ärmlängden kan ju ha olika vidd beroende på en hel massa saker. Hade det bara hängt på kantlängden så hade ju alla problem kunnat lösas med att de där delarna av normalfördelningskurvan som berättar om de extrema händelserna (längst ut) bara förlängs.
Ett större tyg ger antagligen ganska små såna "snibbar". Men snibbarna har sin funktion ändå. (Tänk hur byxdelar är formade.)
Hej!
SvaraRaderaJag tror att du minskat för mycket på framstycket ovanför bystviddslinjen, minskar du mindre där så blir ju axelsömmen längre och ärmkullen får inte så många "veck" på "snedden". Kanske ska du öka ärmkullens höjd ändå. Lycka till!
Hej!
SvaraRaderaHm.
Så "givet den ärmen" så har jag "skurit ut" för mycket ärmhål ur framstycket?
Den toppen jag håller på med nu tänker jag nog "skära ut" rätt mycket i också, för jag vill inte ha sömmen nerhasad på armen.
Så hur måste jag då tänka om ärmen?
Eller är det kört att tänka så?