Något måste göras!
Huvudbonad. Nej, någon mygghatt av spetsgardiner från loppis blev det inte. Det blev en förtida presenthatt av maken inför fjällresan.
Men en babymössa? Snabb att göra och det finns garn hemma. Så jag tog ett färgkoordinerat restgarnsnystan regnbågsgarn och satte mig i skuggan med fötterna i gräset.
Några timmar senare var den klar.
Nej, det finns ingen anledning i min närhet att göra babymössor. Bara en bingoruta. Den får gå vidare till någon bättre behövande.
"Laga ett plagg". Nej, jag har inte kommit fram till de skjortorna som jag tänkt på. Och nu när inte symaskinen finns så tänker jag nog ännu mindre på det projektet.
Så lämpligt då att fållen visade sig ha släppt på dagens klänning.
Fållar gör man ju för hand.
Vad har vi fler för rutor att bocka av?
"Testa en ny detalj".
Systersonen M håller på att få en tröja uppstickad åt sig. En som han bestämt själv hur den ska se ut.
Den ska vara blå och så ska det vara ett orange M på magen.
Eftersom denna detalj kanske inte är någon varaktig önskan (och eftersom det är knepigt att intarsiasticka) så har jag sedan länge bestämt att M:et får vara en applikation, men stickad.
När jag lämnade in symaskinen gick jag samtidigt bort till garnaffären för att hitta ett ORANGEt garn. (Maken tyckte att det mest orangea garn jag hade hemma klassades som brunt, typ.)
Det fanns typ ett garn som var orange i affären:
Kanske inte den kvalitet jag sökte, men so what. Eftersom det är en applikation så är det inte helt konstigt att det är en annan kvalitet än shetlandsullen. Men det är en konstigt studsig kvalitet. Tvinningens snodd går nästan tvärs över längdriktningen - om man inte sträcker garnet. Då blir det en "normal" lutning på snodden. Det är också många trådar i det och det är lätt att missa någon tråd ibland.
Jag "skissade" genom att ringla garnet på tröjan. Sen mätte jag och gjorde en ordentlig pappersmall:
Den fick godkänt av M och så var det bara att sätta igång.
Jag mätte på mallen genom att nåla i strykbrädan. (Och lade loppistyget under för en snyggare bakgrund än strykbrädans tyg. Allt för bloggen!)
Här är det alldeles strax dags att börja göra mittendelen.
Nu ska det ju vara en applikation på ett stickat plagg. Därför bestämde jag mig för att låta alla maskorna gå åt samma håll. Men huvudet studsade iväg och funderade på olika lösningar. Kanske en dominostickning som maskas av i övre delen av mellandelen och som på något snitsigt sätt ansluter till "benen"? Eller en upp-plockning på ena benet och så en sicksackstickning bort till det andra?
Tadaa! På grund av så enkla saker som masktäthet så blev M:et ca en halv centimeter smalare än mallen. Men det behöver blockas ordentligt. Kanske rent av stärkas lite för att inte krulla ihop sig under applicerandet.
Nå. Det blir inte nu. Först ska själva tröjan bli klar och som kanske syns på de övre bilderna så håller jag nu på med ärmarna.
Nu ska vi se vilka nya pluppar detta genererat.
Jag menar att ett M som man kan plocka bort från tröjan om man inte längre vill ha det nog kan räknas som en accessoar. Jag har just nu inte riktigt någon bättre idé för den rutan. Det skulle vara om jag ger mig på det där med väska en gång till …
"Stuvbit" är ett oklart begrepp. Eller nej. En (liten) bit tyg som är "sistsnutten" på tygrullen.
Som jag förstår det så är det också ett färdigklippt stycke tyg som säljs. Som på Ohlssons tyger t ex. Allt som inte är upprullat utan ligger på bordet med kilopris. (Så såg det i alla fall ut när jag sprang på Ohlssons "för jämnan" i Umeå för sisådär 30 år sen.) Jag anar att det mesta i min tygstash är stuvbitar.
Kvar:
UFO: Klimttröjan. Men jag behöver tips på en smart minskning. Det tar för mycket tid att prova sig fram och sticka om och om och om igen. Heidi?
Organisera materialförrådet: öööööö … tråååååkiiiigt …
Stuvbit: Två gardinlängder på ca en meter? Eller det där randiga tyget från Ohlssons i Umeå?
Loppismaterial: ovan nämnda gardinlängder som ska bli en topp! Just nu verkar den bli handsydd …
Skapa något i linne: en idé kom till mig nu. En som kombineras med...
Skapa något till hemmet. Eftersom garn just nu känns mer lockande än att handsy. (Men då var det det där med stuvbit …)
Skapa underkläder. Hm. Hittade ett intressant tyg i källaren. Rester av ett projekt som nog är mer än femton år sen det gjordes. Men jag har inte koll på hur mycket som finns och hur mycket som behövs.
Och så då väskan och accessoaren som behöver bli ordentligt ifyllda.
Att kombinera med sista semesterveckan då det samtidigt ska hända andra grejer i familjen.
vilken söt babymössa, vad har du använt för mönster
SvaraRaderaDu behöver ett måttband, en bit garntråd, penna, papper och en miniräknare.
SvaraRaderaSticka en provlapp som är minst 10 x 10 cm. Mät antal maskor och hur många varv den består av.
Knyt garntråden runt midjan. Mät med måttbandet från den punkt på baksidan halsen där den stickade halskanten börjar, och mät ner till garntråden. Skriv upp den siffra du får fram.
Det blir snyggast om man börjar med minskningarna för midjan så snart som möjligt efter det att man avmaskat för ärmarna. Man bestämmer själv om man vill ha en tydlig midja, eller bara en markerad midja. Säg t ex att tröjan är 100 cm runtom bysten, och att man vill minska 10 cm för att markera midjan. Då skall man alltså minska 10 cm från armhålen till midjan. Säg att detta avstånd från armhålet till midjan är 15 cm, om man mäter från halskanten på baksidan.
För enkelhetens skull kan vi säga att masktätheten är 20x28, alltså 20 m = 10 cm, och 28 varv = 10 cm. Då skall man alltså minska 20 m på 42 varv. Det betyder att man skall göra 5 minskningsvarv fördelat på 42 varv. 42 är inte delbart med 5, därför hade jag i detta fall stickat 2 varv till innan jag påbörjade minskningarna, då är det 40 varv kvar. 5 delat med 40 = 8, det betyder att man skall ha ett minskningsvarv vart 8e varv, och när man har gjort det är man vid midjan.
Mät dig runt höfterna och lägg till önskad vidd. För enkelhetens skull säger vi att du vill att tröjan skall vara 110 cm runt höfterna. Det betyder att du skall öka 40 maskor från midjan. Säg för enkelhetens skull att du vill att tröjans längd skall vara 20 cm från midjan. Då skall du öka 40 maskor på 56 varv. För enkelhetens skull lägger jag till 4 varv vilket ger 60 varv. 40 maskor ökat på 60 varv, där jag ökar 4 maskor på ökningsvarven är lika med 10 minskningsvarv över 60 varv, alltså att vart 6e varv är ett ökningsvarv.
Om du vill sticka mudden med flera nummer mindre stickor hade jag lagt till några maskor för att inte göra öppningen för smal, vilket ökar risken för att den skall glida upp hela tiden.
En sak jag brukar göra när jag stickar underkroppen i en del (alltså rundstickning) är att jag brukar lägga till en avigmaska på varje sida. En avigmaska syns inte, men det blir snyggare när man gör minskningar och ökningar bredvid den.
Om jag behöver bli tydligare får du höra av dig:)
Åsa, det är Li'l midi bean som finns gratis på Ravelry.
SvaraRaderaTack Heidi. Nu ska jag sätta mig ner och kolla ordentligt vad du skriver.
När jag läser igenom vad jag har skrivit finner jag att jag inte är så tydlig som jag borde ha varit, så låt mig få veta vad du vill att jag skall förtydliga.
SvaraRadera