torsdag, mars 31, 2011

Fisk?

Englundskan som bloggar på Livsrummet har gett sig den på att fixa det här med spetssjalar. Heja!

I en kommentar hos henne nämnde jag "fiskar" som något man kan ha som markörer på stickan. Och insåg att det har jag ju inte bloggat om så det kan jag ju göra.



Här syns alltså fyra stycken fiskar. Ursäkta den risiga bilden.
De har det gemensamt att de är en garnstump som är vikt på mitten och har knutar mellan böjen (huvudet) och ändarna (stjärten).
(De har också det gemensamt att de är väldans mycket billigare än en massa blingblinggrejer som man kan köpa och använda som markörer.)

Den övre är en enkel fisk. De två understa har fyra knutar och således fyra "öglor". Det är inte konstigare än att man sätter huvudöglan på stickan. Det symboliserar varv 1. Nästa gång man kommer dit så flyttar man stickan till öglan bredvid huvudet. Det symboliserar varv 2. Osv.

Eftersom det finns tydliga skillnader på ändarna (huvud och stjärt) så behöver man inte vara orolig för att man flyttar åt fel håll sen när man ska in på varv 3: fortsätt bakåt åt stjärten.
Däremot får man själv bestämma sig för att "det på varv 1 det händer" eller om "det händer på varv 4". Vad det nu är man ska göra ... vrida en fläta, eller öka en maska t ex.

lördag, mars 19, 2011

Klar!



Så blev sjalen stickad i garn som jag spunnit och tvinnat alldeles själv. Det framgår kanske inte så väl av bilden, men garnet blir tunnare med ökad spinnskicklighet/ längre ut mot kanten. Rätstickningsraderna markerar byte av garn.

lördag, mars 12, 2011

Frågelåda

Så var det då dags för frågelåda om spinnrocken igen.

Eftersom jag håller på att avsluta sjalen, och eftersom garnet inte räckte till avmaskningen fick jag anledning att närma mig spinnrocken igen. Att spinna gick bra, jag blev nästan förvånad över att det gick så bra.

Men sen när jag skulle tvinna ihop två trådar blev det en tålamodsövning. Drivsnöret for loss hela hela tiden. Fick jag det nån gång att fungera så höll det max tre fyra trampningar innan snöret for loss från hjulet.
När jag tittar noggrannt på rocken så ser jag att sådär himla rakt är inte allting. Trissorna sitter inte "rakt framför hjulet" så att säga.
Den delen som man föser fram och åter för att spänna drivsnöret är också ruckbar: tenens vinkel är inte nödvändigtvis rät mot hjulets så att säga.

Några tips om hur jag ska få till det?

Har ni sett att ...

Garntjänst har rea på Kilafors' svenskullgarn fram till på onsdag?
Det har jag ...

torsdag, mars 03, 2011

How Does Your Dog Inspire Your Crafting?

Idag fick jag ett mejl från Interweave med den rubriken.
I mejlet fanns tips och idéer om piffiga lapptäcken och ett stickat hundtäcke.

Så här inspirerar vår hund mitt slöjdande:


En tuss avkammat bara måste mina fingrar försöka dra/tvinna ut till en tråd. Dagens lilla skörd blir dock inget. Den lilla tråden som syns i förgrunden är redan hoptvinnad till tvåtrådigt. Det kommer aldrig bli något av den heller, det är bara själva handhavandet som drar.
Däremot händer det att en karda inte alltid bara innehåller fårull. En del kardflor är omisskännligt lite mörkare än andra ...

onsdag, mars 02, 2011

Det händer ...



... att jag stickar också.

Det har inte blivit så mycket stickning alls faktiskt ett tag. Och jag märker att det inte varit bra. Spinnrocken står här med en liten tuss ull hängandes som vill(?) bli spunnen och berättar för mig att det finns ett handfast liv som man kan alternera huvudlivet med. Men huvudlivet har varit elakt och krävt att jag ska ägna mig åt "viktiga saker".

Men händernas arbete är också viktigt. Så det så. Så nu har jag äntligen börjat fullskaligt med svågerns tröja. Må den inte fortsätta vara en följetong i min stickårsberättelse några fler år.
Dessutom har jag repat upp min sjal av hemspunnet garn. Jag vill att den ska ligga bättre över axlarna. Petigt? Jajamän. Här är det haute coture och inte konfektion!