onsdag, mars 28, 2012

Ny länk!

Nu kan jag inte undanhålla er den roligaste hästbloggen i nätet!

En sån charmig pizzahäst måste man ju bara läsa om.

Och precis som Lotten så förändrar han språket. Lotten skriver ibland om sin sekruttbil och Mullematten skriver om när Mullehästen reagerar jetemycket på fnöh och hästätande brevlådor och sånt. Det finns även en påbörjad grundkurs i hästeri så det finns något för alla hos Mulle.

lördag, mars 24, 2012

Knäpphärvel



En liten pinne (eller preg som jag är uppvuxen med att kalla det) på kugghjulet hakar fast i en liten pinne på "hammaren" vilket gör att hammaren lyfts.

Så småningom flyttar sig kugghjulspinnen åt vänster och släpper pinnen på hammaren och *klonk* så faller hammaren och ger ifrån sig ett "knäpp". Nästa gång man hör det har det gått 60 varv.

måndag, mars 19, 2012

Äntligen! (OT)

Som kanske en del av er känner till så har Elisabet här i länklistan bredvid haft ett "uppmuntringslotteri" sedan ... ja när var det hon började? Nån stans i trakterna av jul var det iaf.
Alla som ville vara med var tvungen att anmäla sig före ett visst datum och sen fick vi var och en en lott med ett rött hjärta på.

Sedan har det varit dragning varje lördag kl 11 i det gula huset på kullen i landet Halland. Notarius Publicus är sambon "pv" och ibland är harry där och övervakar också, eller nån av katterna. (Fast en gång var dragningen ute på äventyr och entreprenad.) Dragningen filmas och läggs ut på bloggen.

Många dragningar har det varit ... många vinnare av både tröstpris och förstapris likaså ... men min lott har ihärdigt legat kvar i den vackra träskålen.

nu i lördags var det dragning igen.

Och idag låg det ett paket och ett kuvert i brevlådan:


Och när försändelserna öppnats visade det sig att de innehöll ungefär det som hade utlovats.


Fast rakknivsmusselskal hade jag inte räknat med och jag hade missat det vågiga randmönstret på hjärtat.

Tack så mycket Elisabet och pv för att ni bjuder så på er själva och djuren.

Nu är det gjort!

Operationen gick bra.

Den utfördes medan jag var hemifrån.

Maken slog ut pluggen som var hemtäljd. Sen slog han in den igen, på ett något annorlunda sätt och grejerna satt ihop som om de var limmade.

Vi var dock inte riktigt överens när jag skulle tvinna ihop två trådar dock, så det problemet kvarstår. (Av någon anledning är den mindre samarbetsvillig när jag tvinnar än när jag spinner.) Drivtråden hoppade av flera gånger.

Och så hade den börjat knattra. Inte lika ljudligt som den bruna, men lite. Maken fingrade lite på den och så blev den tyst igen. Det får mig att hysa hopp om att det ska gå att få tyst på den bruna också. Det känns som att den inte skulle vara så populär att ta med sig på en spinnträff där folk skulle vilja prata ...
Den brunas spinnvinge plus spole väger förresten 190 gram. (Jag bara behöver notera det nånstans.)

lördag, mars 17, 2012

Innan jag gör nåt ...




Trots att spinnrocken for på spa i augusti så är den inte riktigt kry. I den vinkeln som jag pekar på på bilderna är den rapplig. Det vill säga stativet går att rucka på så att det inte alltid är så rätvinkligt riktat mot stora drivhjulet som det borde. Och då ramlar drivtråden av och då blir det krångligt och jag blir sur.

Maken tror att man kan slå ut pluggen (som gått av) som är den ljusa pricken ovanför och kanske ersätta den med en annan plugg som passar bättre, eller vad man nu finner är den ultimata lösningen när man tagit bort den här pluggen.

Men innan vi amatörfingrar på sånt vi int' begrip' ges här tillfälle för expertisen att uttala sig.
Tänker vi fel?
Vad kan man tro väntar?
Vad ska man tänka på /vara försiktig med så att inte ...?

söndag, mars 11, 2012

Flätstickning utan fläthjälpsticka

En del lägger in filmer på sina bloggar. Jag har inte förstått hur man gör det och tror att man måste gå omvägen om youtube och det orkar jag inte.

Så jag tar himskans massa bilder istället och så pladdrar jag på i texten. Den här instruktionsbildserien (utan pip som det var i skolan) handlar om flätstickning utan fläthjälpsticka. Stickar man flätor där tre maskor ska byta plats med tre andra maskor kan det säkert vara lönt att ha en hjälpsticka, men när det handlar om att byta plats på 1+2 eller 2+2 maskor kan man ordna det med fingrarna.

Mitt i mitt plåtande började kameran kippa efter laddning, så vi får se hur anskrämliga bilder jag släpper ut mot slutet. Den hade svårt att koncentrera sig på fokus och sånt larv när den hade fullt upp med att blinka med "Ge mig laddning innan jag dööör!"-ikonen.

Fotomodell är den stackars svågertröjan som fått ligga orörd några månader för att jag inte klarat av att koncentrera mig nog för att ta beslut om ärmhålsdags eller inte förrän idag. (Det är fortfarande en bit kvar är det senaste beslutet.)


Här har jag nu kommit till en liten fläta där skänklarna ska gå ihop. Den tredje maskan på vänster sticka ska flyttas så att den är först och den ska gå på baksidan av de två rätstickade som "ligger i vägen". Man kan också säga att de två räta maskorna ska flytta ett steg till vänster.

Sedan ska de två räta maskorna vid mitt pekfinger flyttas ett steg till höger. Men det tar vi om en stund.

Jag börjar med att fösa över de båda räta maskorna till höger sticka.

Sen stickar jag den aviga maskan och drar ut den så den blir så stor att den passar på mitt pekfinger. Så istället för att prydligt sitta på höger sticka sitter den alltså istället på mitt vänstra pekfinger.

Och där sitter den medans jag föser tillbaka de två räta maskorna till vänsterstickan. Och sen får den stora aviga sätta sig på den högra stickan och anta normal storlek. Och sen är det bara att sticka på.
Så har vi flyttat två räta till vänster.

Nu har vi kommit fram till den andra skänkeln som ska flyttas till höger. Den aviga maskan som står i tur att stickas ska alltså stickas sist av de tre maskorna som sitter främst på stickan. I princip alltså.

I verkligheten stickar jag den först. MEN! Lägg märke till att tråden inte går direkt från förra maskan till att vara redo att stickas! Den går runt mitt högra långfinger först. Detta för att jag ska använda den här extraslingan sen för att sticka de båda räta maskorna.

För att hålla undan den redan stickade aviga maskan som ska flyttas två steg till vänster bakom de båda räta maskorna sätter jag den på vänster långfinger, på samma sätt som jag nyss använde pekfingret som sticka. (Men nu ska jag ju använda pekfingret som vanligt för att hålla garnet jag ska sticka med.) Så på bilden ser man garnet komma från höger och den aviga maskan som strax ska få två räta maskor till granne, över pekfingret precis som när man ska sticka, som en stor avig maska uppträdd på långfingret och sen ut ur bild till vänster på väg mot nystanet. (Vid det här laget skrek displayen om att kameran var jättehungrig på batteri och den var inte alls speciellt intresserad av att fokusera. Sorry.)

Jag plågade min svältande kamera ytterligare för att försöka visa att jag nu stickat de två räta maskorna och sett till att de är av normal storlek och att den aviga maskan sitter på långfingret (pekfingret har nu ingen tråd över sig utan långfingermaskan har dragit åt det överflödiga). Nu ska jag fösa över långfingermaskan till höger sticka och dra åt garnet så den blir i rätt storlek.

Strax före kameran fick batterimat lyckades vi komma överens om att visa hur det blev när båda momenten var gjorda.

lördag, mars 10, 2012

Gröna sockar


Äntligen kom då rätt fötter förbi och modellade med sockorna innan de (sockorna alltså) följde med till sitt nya hem.

Jo, färgen är den rätta: skrikgrön. Att ha samtidigt som de lika skrikgröna fluffiga öronmuddarna bärs. Äsch, tänkte inte på att det skulle varit kul att kombinera dem på bilden.

Sockorna är av raggigarn och stickade uppifrån. Eftersom jag gjorde fel och lade upp för få maskor fick det bli resår på ovansidan hela vägen för att kompensera.
Där resåren försvinner successivt framåt tårna sker det minskningar.

onsdag, mars 07, 2012

75 gram!


Otvättad ull. "Massor av ull." Och ändå så lite.
Jag ska väga den när jag tvättat den också. Jag antar att vikten minskar rejält om lanolinet och smuts försvinner.

Lite både till vikt och i jämförelse med "lagret". Men "jättemycket" när man lägger upp det i en hög på köksbordet ...
Jag är nog nån sorts rik ...


Så småningom vägde jag det i torkat skick: 65 gram.
Nu ska jag karda och spinna och sen tvinna ihop med den tråd som redan är betad, ajrå. Men då får den ena tråden bli jättebetad och så den andra betad en gång. Så får vi se om det gör någon skillnad för vad det blir för nyans på trådarna.