söndag, juli 29, 2012

På bordet

Nu är de färdiga, sockorna som jag började tåminska på under invigningen.

De är av ungefär samma modell som sockorna som jag gav bort i vintras, men de är i kraftigare garn.
"Ungefär" också för att den där tomathälen istället blev en ... paprikahäl? Så går det när man gör sådär som man minns ungefär och inte kollar precis hur det ska vara.
En "paprikahäl" betyder att man inte gör flera mellanliggande varv runt om innan man gör nästa "kurva" utan när man återkommer till där de förkortade varven ska börja så börjar man på en gång. Sen brydde jag mig inte om hur många cm som var kvar på varvet utan jag hade 1/3 av maskorna kvar på varvet (och 1/3 på vardera sidan om).
Dessutom satte jag inte ihop "modermaskan" med "dottermaskan" utan med grannmaskan.
("Paprikahäl" är inte ett vedertaget begrepp utan uppfanns av mig för att peka på den skillnad som min häl råkade få när den skulle bli tomathäl. Röd grönsak som röd grönsak, liksom.)Jaha, så satt jag där med två nystan med inte alltför mycket garn kvar i. Visst var det väl en rätt trevlig mönstring på garnet, men det räcker ju inte till ett par sockar till. Så då får man ju hitta på något.
Nu har jag ju hamnat lite i spinnträsket och fått lite idéer om än jag inte sett just den här någonstans:
Man kan dela garnet i singlar (även om det som är upplindat på toarullarna är tvåtrådigt/två singlar beroende på hur snodda de är på ett specifikt ställe) och så kan man sätta mer snodd i det och så kan man tvinna ihop det på nåt annat sätt. Jag tänkte ett tag två trådar från ena toarullen ihop med två från den andra på ett sånt sätt att det alltid finns en svart tråd på sträckan. Men inser att svart bara förekommer på var tredje rapport (två färger, en svart, två färger, en svart).
Kanske jag ska ta det från ena nystanet och vända mot det andra nystanet (färgrapporten är ju inte symmetrisk)?
Men garnet räcker ju ändå inte till två sockor. (Inte av de storlekar som de härvarande fötterna kräver iaf.)
Så kanske jag ska tvinna mot några andra singlar av samma kvalitet, raggsocksgarnrester är jag ju välförsedd med ...
Jag vet inte just nu.
Men nu ska jag se om det blir någon simmedalj till Sverige!

5 kommentarer:

Karin sa...

Nehej, medalj blev det ju inte. Stackars tjej och så en mikrofon under näsan innan hon hunnit hämta andan.

Om man tvinnar in extra garn så där, från något annat nystan – riskerar man inte att få över ändå och så måste man tvinna in mer och så blir det över och... Ja så där kan man väl hålla på?

englundskan sa...

Har du testat den där hälen som är en tå? Dvs man stickar in en tåt i avvikande färg på två stickor där hälen skulle ha varit och så stickar man färdig hela foten och maskar av för tån. Sedan pillar man ur extratåten och plockar upp maskorna stickar en tå till där. Urenkelt när man kommer på't, jag har aldrig fått stil på hällappen och det där.

Bloggblad sa...

Men hallå! Hur mycket fritid har du egentligen? Att tvinna upp garner och tvinna ihop med nya... låter mycket tidskrävande i mina öron.

Fast... mina sena tv-vanor är nog också ganska tidskrävande...

Cecilia N sa...

Ja det kan inte vara lätt att vara "misslyckad" idrottare när utlovat medaljregn bara visar sig vara mulet väder. Vi får hoppas på fälttävlanlaget. Nu ligger de trea efter fältritten! (Och titta titta titta på Ludvigs dressyr!

Tumhäl har jag skrivit om några gånger. (Länken går till mitt förklaringsinlägg.)

Jag har gett upp min deadline, Bloggblad. Och så är det mycket lättare att joxa garn när man tittar på tv än att läsa avhandlingar. Även om de är på svenska kan de vara svåra att läsa. Den här för att den är blodtryckshöjande.

Cecilia N sa...

En sån här glömde jag ju: )