onsdag, november 06, 2019

Är ni klara? Fattas bara!

Här är de båda paren av mellanraggi som senast blev klara. Ett ex av båda.Den vänstra är stickad uppifrån och med formad tå. Den högra är stickad från tån och uppåt och har en egenpåhittad häl.


Den vänstra har en traditionell hällapp.

Och så den sluttande tån. Den är bra för att den är formad som min fot. Å andra sidan så nöter stortån alltid på samma sida, vilket kanske kan göra att den slits fortare.


På den högra sockan börjar hälpartiet med en liten "gusset" mitt fram precis i vinkeln mellan foten och benet. Antagligen skulle den kunnat börja tidigare, men jag var så nöjd med antalet maskor över foten ända fram dit så nu hamnade den där.

Sedan gjorde jag förkortade varv runt hälen fram till gussetens kant första gången och sen en maska kortare för varje gång tills sockan nått hälspetsen. Då stickade jag de mittersta åtta (eller tio? Ska man dokumentera under tiden?) bak på hälen fram och tillbaka och stickade ihop med maskan bredvid och gjorde wrap & turn tills det blev lagom många maskor på hela varvet. Då började jag sticka runt igen. Från början var resåren bara fyra aviga maskor jämt fördelade över varvet, sedan tillkom det fler och fler för att så småningom vara 1r, 1a-resår.
Som kronan på verket gjorde jag en tubular cast-off.
Den första tutorialen på youtube påstod att man skulle göra fyra varv först där man stickar varannan maska och hoppar den andra (först sticka räta maskor, nästa varv bara aviga, och så en gång till likadant). Men den blev alldeles för tajt och det anade jag var för de fyra varvens skull. De andra filmerna hade inte såna varv utan körde på direkt och det blev bättre.

Före de här sockorna stickade jag ju två par där de första gick till maken. Nu har de sprungit och gömt sig, men här är i alla fall mina: 
Mina har en liten ögla i överkanten. Så skiljer de sig från makens. 

2 kommentarer:

Heidi sa...

Nu när det är säsong för stickade sockor är det roligt att se hur andras blir:)

Gillar den formade tån, men har samma problem som du. Jag föredrar därför tår som inte är formade efter stortån, så att jag kan låta dom byta fot regelbundet, så att de håller längre:)

Alla dessa sätt som finns att sticka hällappar på! Jag tycker att det visar hur kreativa sockstickare är!

Cecilia N sa...

Ja det är kul med alla hälar.
Vad jag inte kan förstå var att i skolan var det hällappsmodellen som gällde, den med åtminstone fem olika moment. Varför gjorde man inte timglashäl där? Den är lätt att memorera och är bara två moment som egentligen är samma fast baklänges. Jag tror att fler skulle våga känna sig kompetenta nog att sticka sockor om de inte avskräckts av hällappsstickningen.

Fast nu får man väl vara glad om de ens stickar i skolan. Jag tror inte mina barn stickade.