fredag, februari 08, 2008

Hurusom man sig en livlina inlägger

Vad är en livlina?
Det är en tråd av avvikande färg som placeras i stickningen.

Varför gör man det?
Ibland så upptäcker man att man har stickat fel tidigare. Vid just spetsstickning är det svårt att repa upp utan att fullständigt kaos inträder.
Då får man istället repa upp maska för maska (=sticka baklänges), kanske i flera varv.
Har man en livlina inlagd kan man repa upp för stickningen kommer att "fastna" på livlinan.

Hur gör man?
Ta ett garn som tydligt skiljer sig från det garn du stickar av. Det kan även vara bra att tänka på att inte livlinegarnet är lurvigt eller ens lämnar ludd.
Eftersom jag inte vill ha diffusa ränder av gult bomullsgarn i den här sjalen så valde jag istället ett färskare garn (än mitt gamla vanliga skräpgarn) och som dessutom består av 100% viskos.
Jag tror dessutom att det inte är fel att välja ett rätt så grovt garn.

Lägg livlinegarnet runt vänster sticka.

Lyft första maskan rakt över till höger sticka. (Stoppa in höger sticka som om du stickar en avig maska.)

Låt stickan och livlinegarnet ligga parallellt i maskorna. Med tiden blir det rätt trögt, maskorna är ju inte anpassade till denna tjocklek på "stickorna". Dra då ut kortänden på livlinetråden så att livlinan ligger bara i ett lager parallellt med stickan.

Dra sen fram lagom mycket livlina så den inte rymmer i endera änden om man drar i arbetet.

När man stickat några varv ser det ut som på bilden nedan (förra inlägget).

6 kommentarer:

Tina sa...

Jättebra instruktioner! Det ska jag komma ihåg när jag ska testa nästa gång, jag har aldrig riktigt fått till det.

Thepas sa...

Sånna här förklaringar är verkligen bra! Du tar ofta upp sådant jag undrat över men varit för lat för att ta reda på eller för feg för att fråga om.

Nu ska jag inte vara för feg: Hur använder man egentligen stickmarkörer? Hänger de med hela tiden när man stickar, alltså flyttar man på dem hela tiden? Jag förstår att de ska markera en viss maska, tex början på ett var etc, men är det inte lätt att man råkar sätta den på fel sida om en maska när man flyttar den? Då förloras ju hela meningen med att markera maskan... Eller så är jag bara knäpp.

Cecilia N sa...

Stickmarkörer sitter på stickan "precis som en vanlig maska" (jfr Fantomen). När man kommer till den "maskan" så stickar man den inte utan föser bara över den till högra stickan. Sen "gör man något" med nästa maska, alltså det som markören gör en observant på ska hända (minskning, ökning, varvbyte t ex).

Och hur lätt är det att ta maskorna i fel ordning?

Dock kan jag utlägga en varning för att använda för tunt garn som markör när man stickar med grovt garn.
Nån gång har det hänt mig att markören "fastnat på en plats på stickan" fastän man föser stickningen längs stickningen och den så att säga har rymt genom någon/några maskor.

Anonym sa...

Ja, NU har jag satt en livlina i min pågående sjal innan nästa sk ledtråd träder ikraft... Ja, första delen där körde jag på - gudars tankar... Men, nu ÄR den där, hehehe...
Ja, min h2o-sjal får åka ut på långresa antar jag eftersom man trodde sig klara den UTAN livlina, HA... Någon har lovat hjälpa mig med att fixa till det om det går, hihihi...
Må så gott... värmländskan... kramis, ngn som denna gång INTE tänker chansa, nej... Oftast brukar jag använda livlinor vid stora sjalar och diagramstickning osv...

Anonym sa...

Men gud så genialt.
Jag har aldrig begripit en stickbeskrivning i hela mitt liv, så jag är full av beundran.

Bloggblad sa...

Jag tipsade om denna geniala idé i en affär där jag skulle ha köpt ett mahairgarn om inte just den vackra färgen varit helt slut...
Expediten tyckte att det var en lysande idé - och ny för henne också.