torsdag, mars 31, 2011

Fisk?

Englundskan som bloggar på Livsrummet har gett sig den på att fixa det här med spetssjalar. Heja!

I en kommentar hos henne nämnde jag "fiskar" som något man kan ha som markörer på stickan. Och insåg att det har jag ju inte bloggat om så det kan jag ju göra.Här syns alltså fyra stycken fiskar. Ursäkta den risiga bilden.
De har det gemensamt att de är en garnstump som är vikt på mitten och har knutar mellan böjen (huvudet) och ändarna (stjärten).
(De har också det gemensamt att de är väldans mycket billigare än en massa blingblinggrejer som man kan köpa och använda som markörer.)

Den övre är en enkel fisk. De två understa har fyra knutar och således fyra "öglor". Det är inte konstigare än att man sätter huvudöglan på stickan. Det symboliserar varv 1. Nästa gång man kommer dit så flyttar man stickan till öglan bredvid huvudet. Det symboliserar varv 2. Osv.

Eftersom det finns tydliga skillnader på ändarna (huvud och stjärt) så behöver man inte vara orolig för att man flyttar åt fel håll sen när man ska in på varv 3: fortsätt bakåt åt stjärten.
Däremot får man själv bestämma sig för att "det på varv 1 det händer" eller om "det händer på varv 4". Vad det nu är man ska göra ... vrida en fläta, eller öka en maska t ex.

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

MEN - så smart! Små trådändar jag har kommit på själv, men inte tusan har det slagit mig att göra knutar... hoppas verkligen att mina fingrar kommer att tillåta stickning, värken har avtagit så det finns hopp.

Men, nu har jag lite andra knepigheter att syssla med. Eller... kanske ska jag lägga mig lite på soffan först, månntro?

Cecilia N sa...

Jag kan inte tillgodoräkna mig uppfinningen själv, tyvärr. Men idén är värd att dela med sig av.