fredag, augusti 01, 2014

den lila sommartoppen!


Här presenteras sommartoppar på löpande band. De har väl inte riktigt producerats på löpande band dock. Båda två började jag på förra sommaren och sen har det funnits anledningar till att lägga ner arbetet med både den ena och den andra av olika anledningar.


För den här var problemet att jag hade för lite garn. Sen att jag köpte ett mer gredelint garn att göra livet med. Sen att det inte såg klokt ut så efter en dags användning så petade jag isär toppen i skarven och gjorde om. Sen att det såg ännu mindre klokt ut.
Lösningen blev att jag lyckades hitta år rätt garn på Tradera. Ursprungsgarnet kom också från Tradera och jag anar samma försäljare även om jag inte riktigt har koll. Rätt garn och vad det verkar samma färgbad.

Den här gången gjorde jag en i-cordavslutning även i livet, precis som jag tidigare gjort på ärmen.
Modellen är contiguous. Man börjar högst upp vid nacken och axel"sömmarna". Det är inga sömmar utan istälet ökningsställen. När axeln är "lagom lång" flyttar man ökningsställena /"sömmarna" till där ärmar och fram- resp bakstycke möts  och ökar bara på ärmsidan.
Det blev lite  mycket ökat med tiden. Att ärmarna ska bli för trånga och flytta hela plagget när man rör ärmarna är en fasa. Men genom att göra en I-cord som avslutning så drog det ihop det lite så det blev lite puffigt.

Det var den här toppen jag tvättade häromsistens, då när jag fick en massa mörkt färgat vatten som jag var för snål för att hälla bort. Liten miss vid torkningen gjorde att det blev en liten "topp" överst på ärmen. Jag ska försöka undvika den nästa gång. Det kan ha att göra med både att den torkades plant, och kanske borde formas just där, och att jag kanske kunde ha varit lite måttlig med ökningen i början, men det vet jag inte.

3 kommentarer:

englundskan sa...

Hm… hurdå? Jag stickade ju ett par uppifråntröjor i vintras men tyckte att det är irriterande att halsringningen är lika hög både bak och fram. Men det är den ju inte på din tröja, annars verkar det vara samma princip. Är ökningarna som i raglan?
Måste kolla in det är mönstret.

Bloggblad sa...

Ljuvlig färg? Är den inte tjock och varm när det är barärmsväder?

Cecilia N sa...

Ja, själva ökningarna är som raglanökningar.

Knepet är att i början stickar man fram och tillbaka där "stadkanterna" bildar halsringningen fram.
Då får man som en lodrät del i halsringningen.
Sen ökar jag vid vändningen, ungefär samtidigt som axeln är klar. Och när ringningen är "lagom djup" så lägger jag upp lagom många maskor för att sätta ihop den ena sidan med den andra och tjopp så blir det rundstickning.

Det där gjorde jag förra våren, så jag minns inte såå noga, men jag tror jag följde beskrivningen rätt bra.

Den är inte såå tjock. Den är såpass gles att det inte är snyggt med vit bh under ...