måndag, februari 08, 2021

Årsberättelse 2020

Det har kommit in en del syprojekt också i mitt liv. Så jag reviderar mina rubriker till att använda ordet 'projekt' istället för 'stickprojekt'. 
 
1. Roligaste projekt. 
Det projekt som fanns mest glädje och förväntan i var nog den glittriga boleron. Ett maffigt lyxigt plagg helt utanför min ordinarie garderob som skulle bäras på en glad och rolig kväll. Men nä. Det blev pandemi och den roliga kvällen har gått och lagt sig i ett dammigt hörn och tror att den ahaldrig blir av. Jag hoppas att den har fel, men jag anar att vi får vänta till våren 2022 ...

 2. Tråkigaste projekt. 
Det förbannade lappandet! Alltså, själva lappandet var enkelt och hållbart. Men att det ideligen skulle behövas!

 3. Största garnhändelse. 
Kanske Tant Koftas Tjorvengarn. Ett sockgarn som är helt osyntetiskt och utan superwash. Kanske inte helt smart att göra moss-stickningsränder på hälarna till en sån som jag som har så lätt att få skoskav. Men jag kanske lär mig nån gång.

 4. Årets bästa läsupplevelse/poddupplevelse. 
Det kan nog vara den helt stick-och-sy-befriade Kul att du håller på med Sara Parkman och Sibille Attar. Hur är det att vara en skapande person som helt plötsligt inte får skapa? En professionell skapare som blir av med förutsättningarna för att få skapa sig sin inkomst? En inblick i en bransch som jag inte vet så mycket om, mer än kärleken till det man gör.

 5. Årets tema med variationer. 
Det är väl som vanligt sockor/strumpor. Förutom de som synts i bloggen så finns det några obloggade. (De är inte ens fotograferade så det är ingen ordning på nånting här.)

 6. Det klurigaste. 
Jamen det måste väl vara det där med sprundkantningen på ärmen på Projekt Skjorta. Eller hur man syr ihop ett ok och sen viker till det så att det blir snyggt. Såna där konster klarar jag inte av att räkna ut. Det är rena Rubiks kub. Så tacksam för noggranna instruktioner.

7. Årets "Äntligen!" 
När Projekt Skjortan äntligen var klar. Så stolt jag var! (I några minuter innan jag insåg att den inte passade där den skulle sitta.)
Det kan också vara att vandringen i riktning mot Trondheim äntligen påbörjades. Jag har drömt om den i sisådär 15 år och nu är jag och en vän faktiskt igång. (Vi har kommit ca tre mil.)

 8. Årets "Det SKA gå!" 
När jag stoppade ner mina fötter i vandringskängorna dag tre? Men det gick inte. Jag fick avbryta där.
Eller det enträgna arbetet med toiller till Projekt Skjorta.

 9. Årets snopnaste. 
Dotterns fina julklapp hon fick, grytlappar, är inte dokumenterade.
I konkurrens med när skjortan i punkt 7 inte passade.

10. Årets träff 
Kanske när jag och min kompanjon i Projekt Skjorta tog oss för att turista lite och for på Länsmuseet i Härnösand och såg Studio Sjus utställning. 
I konkurrens med vandringen mot Trondheim. Dels mötet med min vän, dels mötena vi hade längs vägen.

11. 2021 års planerade projekt
Min dröm är att jag "swoosh" bara blir klar med Projekt Skjorta 2.0 och blir jättenöjd.
Ytterligare en spinnkurs är inropad på Musikhjälpens auktion, så den kanske blir av. (Börjar bli lite luttrad ...)
Jag blir inspirerad av de som syr hela sin garderob. Men jag har ingen aning om lämpliga mönster för min skicklighet och min kropp. Och så tror jag att jag har kläder och varför då göra fler? Det är ju själva produktionen fram till tyget som kostar på miljön. Men det verkar ta en halv evighet för mig att faktiskt bli klar. Så kanske göra i lugn och ro medans det finns saker i garderoben att ta på sig? 
Det vore intressant att gå en helgkurs eller nåt i klädsömnad med en skicklig sömmerska som handledare. Men dels ska det inte finnas någon pandemi, dels ska det finnas en kurs när jag har möjlighet att gå den.
Nä, jag är inte så bra på att planera framåt. Det enda i den riktningen är väl att jag då och då köper strumpgarn/raggsocksgarn och så blir det nytt för fötter. Den Stora Planeringen händer väl ungefär när sybingobrickan släpps och det gäller att pussla ihop så många rutor som möjligt på så få projekt som möjligt.

12. Angående planerade projekt inför 2020: revision 
Auktionen av en spinnkurs till förmånen för Musikhjälpen gav 400 kr, vilket jag är jätteglad för. Men det kom en pandemi i vägen ...
Projekt Skjorta avslutade första skjortan. Flera toiller senare finns det fortfarande ännu ingen färdig version två, men en ganska långt gången, i mörkgrå lakansväv. Planen är att bli klar.
Ollen med Klimtoket ligger fortfarande i sin påse och dammar. Den behöver läggas ut plant tillsammans med en tröja med ok som passar. (Riddarikoftan?) Och så behöver det tänkas utifrån det.


 13. Sandi på Knitting Daily ville att vi skulle vara Fearless Knitters år 2008. Har jag varit det 2020? 
Njae. Jag har nog hållit mig till vedertagna projekt. Möjligen att en egenpåhittad hälkonstruktion kan räknas dit. Och den är inte dokumenterad i vare sig skrift eller bild.

14. Årets tacksammaste
Det är kanske responsen på spinnfilmen. Men också att jag är tacksam för det arbete som filmaren/klipparen/ljudpåläggaren/musikern lade ner på den. Jag höll kanske på tre kvart. Han höll på i tolv timmar. Och den blev så fin!

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, så energisk du är med såväl sömnad som stickning! Men vad hände dag 3 när du skulle ut och vandra? Skoskav?

Cecilia N sa...

Nåt så in i bängen!