tisdag, januari 05, 2010

Årsberättelse för 2009

1. Roligaste stickprojekt.
Det är nog kompisens sommartopp. Hon kom med garn och en beskrivning hon hade försökt följa. Men hon skulle gärna vilja att jag ändrade det och det och ...
Efter en stund så lade jag undan den beskrivningen och frågade hur hon skulle vilja ha den egentligen. Och så utgick jag från hennes mått och alldeles egna önskningar och så gjorde jag. Återigen utgick jag från White Lies Designs tank. Det är en bra grundidé som man nog kan variera i det oändliga.
Med detta projekt blev jag utnämnd till "personal knitter" och det är jag rätt stolt över.


2. Tråkigaste stickprojekt
Det var nog spiralresårsockorna. När jag provade dem på mig själv var jag inte alls nöjd med passformen och inte var det skönt att ha resår under foten heller. Så har de heller inte getts bort vilket gör mig lite ledsen. Jag skulle vilja göra gott för min bekanting, men att ge bort något man inte trivs med känns trist. Nå, jag kanske kan göra något annat för henne och skänka bort dessa till nån missionsauktion. Vill någon ha dem så köper de dem på eget bevåg. Inte riktigt färdigtänkt här ...


3. Största garnhändelse
Garnhändelserna som är nominerade är:
a) Rowan felted tweed inköpt på Garnkorgen.
b) Grönt bomullsgarn med "tweedprickar". Inte inköpt men levererat för omvandling till sommartopp.
c) Miniraggigarn inköpt på Coop Forum.
d) Raggigarn inköpt på Ica Kvantum.
e) Blått nystan "inköpt" på Kupan.
Jepp, mer garn än så har jag inte varit i kontakt med, höll jag på att säga.
a) Äntligen finns det nu garn till svågertröjan.
b) Detta garn är likt ett garn jag en gång drömde om.
c) En ny bekantskap som inte var oäven.
d) *gäsp* Jag kan ju inte sitta still med händerna och lyssna på föreläsningar på nätet. Men det var nytt för mig med print-färg. Kan få komma en gång till.
e) Yes! En gång i tiden såg jag framför mig preciis vilket tyg jag skulle vilja klä om barnvagnen i. Så fanns det på affären. Jag hade just konstaterat att det blå garn jag hade hemma inte riktigt överensstämde med den färg jag hade för min inre syn. Och så bara låg det där nystanet och väntade på mig där fastän jag var inne efter något helt annat.

Vinnaren är ... ... ... något av b och e. Det första alternativet är trots allt valt i brist på det som jag egentligen ville ha.


4. Årets bästa läsupplevelse
Jag har nog inte läst något alls som har med stickning att göra. Och om det inte stämmer så har det iaf inte satt sådana spår att det på något vis kan bli nominerat.


5. Årets tema med variationer
Det är nog sockor: två olika par i samma miniraggi och ett par vanliga raggsockor.
Sommartoppar till andra är ett alternativ.


6. Det klurigaste
Det syns inte i bloggen. Men det var tjockgarnsmössan. När jag var "klar" första gången så fanns en lång svans garn kvar. Den skulle alltså kunna göras "djupare". Garnsvansen mättes och det konstaterades att den räckte till ... x maskor. Hur ska jag få in x maskor på ett bra sätt? Nej, rätt vad det var blev det för mycket ofärdig mössa kvar i slutet av garnet och det behövdes räknas om.
Jag hade skoj, även om det var lite småfrustrerande, och hade tänkt blogga om det, men det blev inte av.


7. Årets "Äntligen!"
... handlar om någon av sommartopparna. Antagligen dotterns som hon påbörjade för många många år sen. (Prebloggtid.) Det finns ett ostickäntligen inbakat i denna topp också. Min bokhög var äntligen slut och jag skulle skriva ihop ett PM om den. Jag skulle bara sticka emellan med detta lilla projekt.


8. Årets "Det SKA gå!"
Jag har för mig att det fanns en del sådana moment i den gröna sommartoppen.


9. Årets snopnaste.
När garnet som jag räknat så fiffigt på tog slut före mössan? (se punkt 6)


10. Årets träff
Nej, det vet jag inte. Kanske den ytterst korta kursen i nålbindning som jag fick i en halvtimme eller nåt? (obloggad, jag vet ...)


11. 2010 års planerade stickprojekt
Svågerns flättröja nämns i denna punkt även i år ...
Sen tror jag det blir några fler prylar. Förutsättningar finns för det.
Antagligen ska "något nålbundet" finnas med här också.
OS-stickning?

12. Angående planerade projekt inför 2009: revision
Svågerns flättröja. Det tänktes en del i början av sommaren. Garn inhandlades. Men sen avstannade alltihop igen. Jag skyller på att jag inte fått mått på honom.
Kompisens topp i grönt garn är färdig och levererad.
Innervantar till dottern avskrevs.

Kvar från 2008 års planering är:
KoolAidfärgning. Jag är tydligen rysligt nervös och väldigt snål som inte bara slabbar på utan ska "ha en plaaan" ...
Ett kilo grönt ryagarn har jag smått tankar kring, men det är en öppen fråga.


13. Sandi på Knitting Daily ville att vi skulle vara Fearless Knitters år 2008. Har jag varit det 2009?
Tja, njae. Timeless Knitter möjligtvis.
Förra året skrev jag om egen garntillverkning på den här punkten men det ligger verkligen nere. Det också. Trist.

6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Åh, jag ser såna där listor om olika saker hos många, tycker att det är kul men är på tok för lat för att göra en själv.

Tänker sätta mig vid teven och sy på reflexband på vardagsjackorna där ideligen brickor ramlar av.
Nej, jag använder inte teven som symaskin, bara som underhållning eftersom det är så trist att sy för hand.

Mitt enda misslyckade stickprojekt var en linnesjal med ändar i volangmodell som skulle bli en blomma när man trädde igenom dem dubbelt.... Jag som inte har nån hals... jag såg inte klok ut med det där mofset.

Den fick ligga ändå till i går när jag visade den för kompisen (hon som höll med om att jag ser ut som ett ägg i mössan) och hon kom på att jag naturligtvis ska ha sjalen hängande som vanligt.. och sy igen så man inte ser avigan på volangen. Och voilá! Blev dösnyggt! Har inte lust att blogga om det också - men jag kan skicka dig en bild! Jag fick mönstret från Annela som numera heter Ruta Ett.

Klimakteriehäxan sa...

Jag hittade just en stickning i norskt ullgarn som jag måste ha påbörjat nån gång på 70-talet. Kanske man ska komma till dej med den och få nåt modernt då????
:-D

Bloggblad sa...

Och jag fick plötsligt lust igår att sticka sockor... Har du tips på nåt mönster som sitter (alltså sockorna, inte mönstret) bättre än de gamla traditionella som blir rätt klumpiga. Fast .... jag klarar inte av några extremmönster där man börjar bakifrån eller så. hade tänkt sticka tunna i ull.

Cecilia N sa...

Hm. Jag hade en gång i en liten stickbok från typ 50-talet som tog upp "herrstrumpor" stickade på typ 1½ eller nåt. (Alltså en sådan tjocklek som ingen skulle drömma om att sticka själv numera. Typiska "köp-på-Ica-strumpor".)

Boken tror jag finns hos mamma.
Det var en traditionell strumpa med hällapp och hela rejset har jag för mig.
Men det hade en ovanlighet som jag inte mött någon annanstans: förkortade varv på ovansidan i "böjen". (Eller nja, nu blir jag ju fundersam. Det måste ju ha varit att innerkurvan var den svultna sidan. Så att hälsidan var den delen av strumpan som hade förkortade varv.)

Hm, det där måste ju indersökas. 1) var boken finns
2) hur jag förmedlar beskrivningen.

Men förvänta dig ingen blåljusutryckning.

http://www.wermland.nu/Stickning/
har strumpmönster av olika varianter. Sisådär 10-12 pagedowntryckningar ner i högerspalten. Jag har inte kollat dem, men Barbro garanterar kvalitet.

Cecilia N sa...

@Klimakteriehäxan: menar du allvar?

Det lär inte rymmas hos mig före hösten i så fall. Men jag är fräck nog att ta betalt. Av kompisen också.

Bloggblad sa...

Tack. Länken skall sparas. Jag har tänkt ganska tunna, men inte smalare än nr 3. Det får vara måtta...

I dag fick jag flera beställningar på muddar, det var svinkallt i personalrummet och någon såg att jag hade muddar och ville köpa. Jag sprang hem (100 m) och hämtade dem som inte blev sålda på marknaden förra året - och fick ytterligare 3 beställningar.
Så nu blir det att pillra med pärlor ett tag - bör ju vara klara innan det blir varmt ute...