fredag, september 19, 2008

4,8 kilo!


Jag vet inte hur mycket det är i förhållande till hur mycket ett får har på sig, men det är ganska mycket när man packar ihop det ... för att inte tala om när man häller ut det ur påsen.


Jag har hunnit karda en liten liten del av allt, det är fånigt hur lite som ryms på en karda, så det gäller att inte höja blicken och se ut över de oceaner som ännu inte är kardade. (Den ull som finns i bakgrunden är bara uthälld ur säcken, inte uppvikt som den som ligger i förgrunden.)

Kardorna har jag fått låna av en arbetskamrat till min man och nästa vecka ska en annan bekant sätta mig in i spinnrockens mysterier.
Hon har en sån där fin modern spinnrock med en skiva snarare än hjul. Undrar om man ska slå sig på en sån eller om man ska försöka snoka reda på en gammal. Problemet med en gammal på annons är att de kallar det spinnrock men det fattas grejer. Ungefär som att sälja en cykelram under beteckningen "cykel" ...

Först prövade jag att tvätta ullen, men det sade spinnkompisen att det skulle man inte göra för då försvann lanolinet. Jag är inte helt säker på att hon har rätt, för jag tvättade ganska varsamt och med ulltvål. Men skillnad blev det ju: Till vänster är det tvättad kardad ull, till höger otvättad kardad ull. Lite smått ohygieniskt tycker jag att det verkar att sitta och damma med fårbajs, men jag får väl helt enkelt bestämma mig för att slänga bort de testarna.


Nä, nu ska jag karda vidare ...

7 kommentarer:

Marianne sa...

Ååå vad spännande. Fortsätt gärna att berätta hur det går.
Jag är så sugen på att testa jag också har just lånat böcker på bibblan om att spinna. Tror att jag kan få tag på ull också framöver, det skulle vara så kula att få göra ett garn helt själv.

fröken c sa...

ooh, vad fint! Jag skulle vilja bo på en gård nånstans och ha en man och en ko och ett får och lite katter och så skulle vi bara leva i harmoni och ha det gott! Och så skulle jag lära mig att spinna och så skulle jag ...

Marias stickning och läsning sa...

Hej
Intressant och spännande att läsa om hur du tar hand om ullen. Instämmer med föregående bloggare, berätta gärna mer om hur det går!

em sa...

Vi svenskar tvättar sällan ullen innan vi spinner den - mina amerikanska vänner gör det för det mesta. Jag har läst att i Australien tvättade man fåren innan de klipptes...
Gör det som passar dig bäst! Hårschampo är skonsamt att tvätta ullen i sa' en gammal spinnerska till mig.
Margaretha

Tina sa...

4.8 kg - det blir många tröjor det! :)
Det är varken rätt eller fel att tvätta ullen innan, det gör du helt som du själv vill. Personligen tvättar jag alltid, av lite olika anledningar:
* Det känns mer hygiensikt som du skriver.
* Det är bättre om man ska förvara ullen en längre tid (ullfettet härsknar och gulnar om det blir för gammalt, och det kan vara svårt att få bort (efter typ 1 år)
* Lanolinet och smutsen i det riskerar att orsaka rost på kardinstrumenten.
* Jag tycker det är lättare att spinna tvättad ull.

Men som sagt - du väljer det du tycker känns bäst. Laonolin är ju trevligt för händerna, det har du säkert märkt! :)

Boel sa...

Så tufft! (jag har tonåringar hemma och då är det mycket som är tufft ;=)).

Jag vill okcså vara med och se vad du gör med ullen. Även jag när ibland en dröm om en gård med man och får och en massa ull...

må så gott!

MonicaHansen sa...

Kul! Så det är så det ser ut innan det blir fina garnhärvor:)