söndag, september 20, 2009

ny tåavslutning

för mig i alla fall.

En del har ju en tåsilhuett som stämmer bra överens med pumps. Icke så med eder Cessi. Först minskar det vid lilltån och sen blir det rätt vad det är tvärslut.

När jag stickar raggsockar i vanliga fall så börjar jag minskningen vid lilltån vartannat varv och när jag gjort det ett tag så minskar jag på båda sidor av foten varje varv. En nystickad raggsocka stämmer inte väldigt väl med min fot, men det bättrar sig snart.

Med detta tunnare garn blev det annorlunda. Jag började minska på lilltåsidan som vanligt, men minskade varje varv. Dessutom minskade jag med maska 2 och 3 (nästnäst sist och näst sist). Så "sargen" som brukar vara två maskor bred på raggsockan blev fyra maskor här.
När alla maskor utom sargmaskorna var minskade på lilltåstickorna var det inte så mycket fot kvar framåt, så att säga.
Jag gjorde då en manöver där sargen "äter upp" maskorna som är kvar på de andra två stickorna, fram till det fanns fyra maskor kvar i andra änden. Då sydde jag ihop maskorna med maskstygn.Jag hade sargen på en sticka och de ännu inte "avmaskade" maskorna på två andra stickor, en för ovansidan och en för undersidan sockan.

Så här:
*(Här börjar sargen.)Sticka 2 tills, 2r, lyft 1m, 1r, dra den lyfta maskan över den stickade, 1r, dra förra maskan över den senast stickade, vänd.
lyft 1 m, 2a, lyft 1m, sticka 1m avigt (nästa sticka), dra den lyftade m över, vänd. flytta över 1 m före sargen till sargstickan. Börja om från *

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tår och fingrar är fascinerande. Aldrig har vi likadana fast man tycker att variationerna skulle vara begränsade.

Men det ser originellt ut med kortare pektå.

Kesu sa...

Oj, här hittar jag genast en sajberbekant, Bloggblad. Festligt! Vet inte riktigt hur du hittade till min blogg, men jag svarar på din VR-fråga direkt här hos dig. Jodå, jag hoppar in extra på VeckoRevyn ibland, men jag har inget med deras bloggomröstning att göra och kan inget om den. Mejla redaktionssekreteraren Linda Öhrn i stället, hon kan säkert svara dig. Du når henne på linda.ohrn@veckorevyn.com

Fin blogg du har! Ska gå in här igen!

Lotten sa...

Men vilka snygga fötter! (Jag är helt allvarlig, de ser ut som fötter ska se ut, inte som mosade klenäter.)