söndag, april 08, 2012

Glad påsk!

Spinnrockarna har stått still och taket ligger kvar. Alles gut således. Nu har jag återupptagit rundstickandet av ärmar på samma rundsticka. Bålen är "nog" uppe vid halsringningen på framstycket och för att spara tid när jag får beslustångest om axelsömsavmaskningarna så har jag börjat på ärmarna, nerifrån.Före påsk tvinnade jag tvåtrådigt. Det blev två härvor. Detta var den första; första bilden visar härvan uppspänd på härveln och den andra visar hur mycket härvan snor sig själv.

Nästa härva blev lite mindre, för den begränsades inte av spolens storlek utan av att ena singeln tog slut.


Det är fortfarande en bra bit kvar till ett homogent garn som är balanserat (dvs att härvan inte snor sig runt sig själv).

Men trots att andra härvan är värre obalanserad så gjorde jag somliga förbättringar tror jag. När jag märkte att det skulle bli ojämnt stannde jag rocken (ser man på bilden så förstår man att det inte skedde varje gång ...) och så exeperimenterade jag hur jag skulle hålla singlarna för att de skulle gå jämlikt in i garnet. Ibland fick jag hålla den ena mer i linje med garnet och den andra ut åt sidan, ibland den andra för att det skulle se bra ut.
Huruvida detta förfarande har gjort något åt balansen eller om garnet "slutar lyssna på mamma" när jag släpper det vet jag inte. Men synpunkter och tips emottages gärna.

9 kommentarer:

Barbro Heikinmatti sa...

Snodden ser väldigt bra ut. Det behövs extra snodd i det otvättade garnet eftersom det försvinner snodd i tvätten. Just så där ser mina härvor ut när jag tycker att jag lyckats!

Cecilia N sa...

Jisses Amalia!
Om du säger så då blir jag väldigt glad.

Men vad säger du om ojämnheterna? Jag tycker med mina egna fingrar att singlarna är rätt jämna, åtminstone till tjockleken.

Kan ojämnheterna ha att göra med att det blivit ojämn snodd i singlarna? (Fast nu stod ju spolarna en bit bort och inte rakt nedanför.)

Klimakteriehäxan sa...

Ojojoj så avancerat! Min farmor försökte lära mig spinna. Det blev inte så himla lyckat - mer ojämnt garn fick man leta efter! Nu fick jag i alla fall lära mig ett nytt ord: härvel.

Cecilia N sa...

Men Klimakteriehävan, det bliir ojämnt i början.

Man får börja med ambitionsnivån "Iiii! Det blir en tråd!"

Men nu vill jag gå vidare i klasserna och först få en jämn tråd.
Och sen planera min garntillverkning. Alltså: "Jag skulle vilja sticka en sån. Då behöver jag ett sånt garn. Då gör jag så här."

Hillevi3 som kommenterade här ovan håller på med mästarprov i spinning. Så därför suger jag i mig extra mycket av vad hon säger.

Christina sa...

Jag är djupt imponerad, verkligen. När är lite charmigt när det inte blir så där alldeles jämt tycker jag.

Oj, du har en sådan där bedrövlig ordverifiering ser jag...

Cecilia N sa...

Ja ordverifieringen är tristare nu än på de färgglada bokstävernas tid.

Visst finns det en charm, men drömmen måste ändå kunna få vara ett jämnt garn.

("Rätt så högt" duger inte om man vill sätta rekord i höjdhopp. Och även om de flesta höjdhopparna bara kan drömma om att sätta världsrekord så vill de antagligen slå sitt personliga rekord.)

Karin sa...

Jag har verkligen inget tips att komma med, är bara mycket impad. Men vad är det för fel med att "lyssna på mamma" och gör inte gör det väl något om det snor sig lite grann?

Karin sa...

...det gör väl inte något...
alternativt
...inte gör det väl något...

Cecilia N sa...

Angående frasen "Lyssna på mamma": Jag tänker att om jag är mamma och säger åt garnet att bli på ett visst sätt så gör det kanske det så länge jag har uppsikt över just den decimetern. Men sen när jag koncentrerar mig på nästa så "blir" den förra biten lite hur som helst, för att den kan, eller för att den också påverkas av att jag trampat på spinnrocken.

Så det vore inget fel om det lyssnade på mig, men jag befarar att det gör som trotsiga tonåringar: byter stil i nästa kvarter.