söndag, november 04, 2012

Färga med lökskal. Dyeing with onion peels.

Den här gången kokade jag gula lökskal någon halvtimme tror jag innan jag ställde undan kastrullen för att det skulle svalna lite innan jag stoppade i ullen som inte är betad och inte var blöt i förväg.
Ullen fick ligga i "ett tag" i det här svalnande vattnet, nä, jag värmde nog på lite försiktigt också. (Bokför vad du gör människa!)

Men jag tog i alla fall upp den och "mätte" mot det garn jag har för att få det "lagomt gult".
När det var "lagomt gult" tog jag upp ullen som ligger i övre raden.
Den mittersta tussen fick ligga kvar över natten (det här var kväll) och fick då sällskap av den undre ullen, men den låg kvar i flera dagar. Ibland värmde jag på badet.

Vad blir man för klok av detta?
Jo, det verkar som att det inte finns något gult kvar till de nedre tussarna, att de fick nöja sig med den ... aprikosa? ... kulören.
Gult är alltså den färg som fastnar först och ligger ullen kvar så blir den sen överfärgad med den senare färgen. Det är då man får de där orangebruna färgerna. (Men här separerade jag alltså färgerna.)
(Och ja, uselt fotoväder som alltid i november. Jag tror att fönsterljuset blekte färgerna lite jämfört med verkligheten.)

In English.
This is the result of dyeling with ordinary onion peel. I boiled the peels in half an hour I think and then I took it off the stove to cool a little bit.
I put in the wool in the upper row and let it dye until "the proper yellow" appeared. (I had too little of yarn for my ongoing project. That is the measure of "proper".)
The single wool in the next row stayed over night ..
together with the wool in the lower row, but that wool stayed in the dye for several days. Sometimes I heated it.

What do you learn from this?
The yellow colour is the first to "hit" the wool. When it is exhausted it just remains this ... pinkish? ... colour. If you let the yellow wool stay in the dye it will be some dark orange, brown colour, but this time I seperated the colours.

(And yes, it is November and the pale light from outside paled the colours a bit.)

4 kommentarer:

Karin sa...

Läckra färger. Och väldigt lite skillnad mellan översta och mitten, stämmer det i verkligheten också?

Cecilia N sa...

Ja, det stämmer. Den i mitten har en liiten dragning av det aprikosa, som att någon gått förbi med lite aprikos färg.

heidi sa...

intressant! färgerna ser jättefina ut på bild:)

Cecilia N sa...

Tack, Heidi. Det jag tänker på när jag ser efterfärgningen är avocadofärgning. Och så mycket tjorv som det är med det så är det kanske enklare att göra efterfärgningar med lök ...