tisdag, juli 24, 2018

Den värmen, den värmen ...

Säsongen för stickade plagg är inte just nu, så kan vi säga.
Men man kan ju sticka för det.

Helst ska man ha bilder på det också. Men i nuläget är jag bara glad att jag alls bloggar. Bilder får komma senare. Telefonen hade glömt av att den var en kamera, men idag var den en timme hos farbror doktorn, så nu är den frisk igen. I båda linserna dessutom! (Den har varit suddig i sefishlinsen ett bra tag nu.)

Eget omgjort raggigarn, från fyra till tre kardeler, håller på att bli sockor. Det tog tre försök innan hälarna hamnade där de skulle. Jag var lite optimistisk och startade första gången ca två cm för tidigt.

Siri håller på att bli till! Jag har köpt originalgarnet från Solkusten och håller på med oket. Om jag inte hade gjort fel och upptäckt det många varv senare -- två gånger! -- så hade jag nog varit förbi ärmavtagningen. Men men. Garnet är jättemjukt och fint och det blir en tjock och mysig kofta, i alla fall på oket där nästan alla maskor är flätmaskor. Men det blir förvånansvärt stickigt, verkar det som.

En kjol, jag fick akut behov av en kjol, hittade jag på, och tog fram brevskolans pärmar och fann en kjol och tittade i korgen för tyg och fann ett tyg som ruvat i sisådär 25 år. Lillflickan som skulle fått en klänning är vuxen. Det räckte till en kjol, med linning och två fickor.
Dessvärre upptäcker jag när jag använder brevskolan att den är inte riktigt så förklarande som jag skulle vilja. (Eller så tittar jag inte under rätt flikar kanske.)
"Stryk på ett mellanlägg på linningen om tyget är tunt." Ja, men kanske man ska fylla på med: "Tänk på att det ska in en resår också som rynkar alltihop och så blir det rätt stadigt av att en söm sys mitt på linningen när resåren är i också."

Det skulle också kunna stå: "När du syr på linningen på kjolen så kommer den första sömmen att bli slät mot tyget och den andra sömmen ger en liten kant. Fundera över vilken sida du vill ha utåt."
På alla de snygga bilderna med modeller så har de satt ett skärp i midjan så att man inte ser. Dumt.

I nuläget har jag kommit så här långt i sybingon:
De orangea prickarna är för kjolen, de gula för när jag stickade på mitt ufo i solen och lade upp det på instagram. Den gröna pricken är för Siri.
Så fort jag sytt i (massor av) knapp(ar) så har jag slutfört ett ufo och två rutor till får gula prickar. Och Skapa ett plagg ska ju också ha en prick, ser jag nu. Och Siri är ju mönstrad.  Där ska det ju också vara en prick.

Lyckas jag sen brodera något till hemmet i material som blivit över har jag två rader klara! 

3 kommentarer:

Heidi sa...

Smart med olika färger på prickarna!

Vissa saker måste man nog lära sig allteftersom. Men det var ju dumt med ett skärp som skymmer detaljerna i bilden, så man inte ser hur det faktiskt blir. Då undrar man ju hur de tänkte som planerade bilden.

Du har verkligen kämpat på bra i värmen:)

Fredrikapåvinden sa...

Vad mycket rutor du fått kryssade! Kul att läsa om dina projekt!

Cecilia N sa...

@Heidi: Jo det är klart att man kan inte räkna ut alla tokigheter som folk inte tänker på när man skriver brevkurs. Men de kunde ju ha räknat ut mina problem!
Jag tycker också att det är fiffigt med olika färger. Om inget annat blir det ju ett tips för andra att de inte behöver tänka 25 olika projekt.

@Fredrika: Det gäller som sagt att tänka i kombinationer. Välkommen hit förresten och tack för Sybingon!