fredag, mars 15, 2019

sommartopp med avläggare

I brist på fotograf så att jag kan modella så får stolen i "kuvösen" duga. (Yes! Solen är tillbaka! Man kan vara i kuvösen!) Nederkanten blev rätstickad och likaså halskanten. Alla trådar är fästade. Nu väntar vi bara på sommaren.

Det blev garn över. Och i mitt bakhuvud låg orden från garnförsäljaren: disktrasa. Jag tänkte istället: grytlapp.
Först började jag så här. Men repade upp och gjorde om:
Den är stickad med en teknik som jag inte vet vad den heter, dubbelstickning? Varannan maska stickas rät och hör till den här sidan. Varannan maska stickas avig och hör till baksidan som också blir slätstickad. Eftersom färgen växlar mellan sidorna (blå här och beige på samma ställe på andra sidan) så binds sidorna ihop och det blir ett tjockare tyg, men smidigt. Det knepiga innan man fått in rätta knycken är att hålla det garn som man inte stickar med just då på ett sådant sätt att det så att säga ligger inuti tyget. Inledande och avslutande beige kant stickas med två garn för att få samma kvalitet på tyget där. Det gäller också att hålla tungan rätt i mun på vilken färg som ska väljas. Jag har missat på ett ställe, men det får vara. Såna gånger tänker jag "Det är inget mästarprov. Kan jag leva med det? Är det lätt eller komplicerat att rätta till?"

Jag lade upp 42 maskor och stickade sedan första varvet med dubbelt garn. Nästa varv började jag med "dubbelstickningen". När jag maskade av stickade jag först ihop maskparet från fram- och baksidan innan avmaskningsvarvet. Hanken (som inte behövs hemma i vårt kök, men som ju hör till) är i i-cord-snodd.

Det blå garnet räckte längre än jag trodde, så nu håller jag på med en till.

4 kommentarer:

Heidi sa...

Så härligt med en sommartopp så att man blir påmind om att sommaren är på väg. Söta sommartoppar är ju aldrig fel:)

Så fiffigt med en dubbelstickad grytlapp. En till låter smart då man oftast behöver två:)

Cecilia N sa...

I det här vädret är det väldigt bra att ha gjort en sommartopp.
Maken sitter och räknar på fingrarna hur jättemånga månader som det faktiskt är vinter här. Han skulle behöva några sommartoppar han också just nu.

Karin sa...

Fina stickalster! Den där grytlappen är så bra! Jag har fått två sådana av min svägerska (aka Hyttis), en svart med vita katter och en vit med svarta katter. Jag har haft dem i många år och eftersom de är favoriterna måste jag nog snart höra med Hyttis om hon har lust att sticka fler. Hon kanske också vet vad stickmetoden heter.

PS. Räckte makens fingrar till för räkneövningen?

Cecilia N sa...

Jag tror det heter dubbelstickning.

Makens fingrar räcker till. Fast kanske inte bara ena handens …
Nu är han nöjd i alla fall. I några månader.