torsdag, februari 20, 2020

Dags för fastekampanjen

På söndag är det fastlagssöndag och på onsdag askonsdag och fastan är igång på riktigt.
Med fastan kommer Svenska kyrkans fasteinsamling, vilket innebär två lotterier i min närhet. Och till dem har jag nu börjat göra till vana att sticka var sitt par sockor.

Först ut är sockorna som ni sett tåpåsarna på förut. Jo, okej att man ser att det är sockor som utgör ett par. Och Yes! rapporterna går åt samma håll.


Sedan har vi sockorna av garn som jag köpte samtidigt.

Och har ni sett! Järbo har lyckats! Rapporterna var nästan på samma ställe i nystanen och dessutom åt samma håll!

Årets fastekampanj handlar om att stå på modets sida:
"Runt om i världen finns våra modiga partner, kvinnor och män, som i sina olika sammanhang kämpar för att motverka våld och uppnå jämlika, demokratiska och hållbara samhällen trots stora risker. Vi lyfter deras envetna kamp för att bekämpa våld. 
- Att stå på de utsattas sida innebär ofta att man bryter mot traditionella normer och värderingar.
Att bryta mot det som är förväntat kräver mod."

Det kan kanske vara värt att nämna att det som tidigare hette det långa namnet 'Svenska kyrkans internationella arbete' numera kort och gott heter 'Act Svenska kyrkan', där Act står för 'Action by Churches Together'. 
Det fungerar så att kyrkor runt om i världen identifierar saker som de skulle vilja förändra, men inte har ekonomisk (eller kompetens-) kraft att förändra själva. Då ansöker de om hjälp hos andra kyrkor och det är så Act Svenska kyrkan kommer in. 
Det är alltså inte Svenska kyrkan som hittar på ett projekt som man kommer stormande med till dem som man anser behöver det.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Det är precis därför jag är medlem i Svenska kyrkan. Dom är inte perfekta, men dom gör sammantaget mycket som är bra!

Att du lämnar in ett par handstickade sockor till lotteriet är ju toppen. Jag menar, vem vill inte vinna ett par handstickade sockor!

Cecilia N sa...

Eftersom du är medlem så kan du ju använda pronomet ”vi”. 😊