torsdag, maj 28, 2020

Uppdatering av Harrison shirt

Parallellt med lagandet så filar jag på en ny Harrison shirt.
Inte för att ersätta den lagade (det är på väg en skjorta som ska göra det) utan för att ersätta en annan. Det är svårt att känna sig proffsig i det man gör när man samtidigt måste hålla ögonen på att inte knapparna sprätter upp.

Men samtidigt så vill jag ju att den nya skjortan ska bli så bra så bra så bra så perfekt att det är svårt att faktiskt våga börja.

Jag har gjort om halsringningen på den här toillen. Jag lade helt enkelt en annan skjorta ovanpå mönstret, typ ungefär på samma ställe med mitt fram och axelsömmen och ritade om mönstret.
Och så tog jag nog den och använde till var ärmen skulle komma till.
(Man ska blogga på en gång så att man inte hinner glömma …)
Jag har medvetet inte orkat göra någon knäppkant utan tyget slutar mitt fram.

Men så blev jag tveksam till idén att en kvarts skjorta kan svara på allt och klippte ut och tråcklade fast även bakstycke och ärmar.
Och då tycker jag att den stramar när jag sträcker fram armarna. Och det är ju då som det brukar brista för lagningsskjortan.
Enligt Foundation revealed's ärmtutorial som de lockade med i våras så kan det bero på för lite tyg i ärmkullen. Så då behöver jag göra en ny ärm för att kolla upp det. Men det här gamla lakanet är slut och jag har inte idst leta efter något annat.

Nu idag så kollade jag med min originalHarrison och ser att 


det ser ut som att allt åker upp när jag tar upp armarna. Alltså att axelsömmen inte ligger kvar utan lättar.Vilket tydligen både kan bero på att det är för lite tyg i ärmen men också på att ärmhålet är för djupt skuret.

Det är såå mycket som jag har kvar att lära mig i det här.
Det är såå långt tills jag med självförtroende självklart svänger till det där som jag ögonblickligen ser vad som fattas.
Men jag vill dit.
Och vad var det hon sa i introt till tv-serien Fame? Det är här ni börjar betala: med svett.

Så … var är nästa gamla trasiga lakan?
(Nyfintyget har jag redan köpt och sicksackat och tvättat.)

3 kommentarer:

Heidi sa...

Det är så mycket man måste kunna när man skall sy!

Att läsa att du håller på att lära dig vilka detaljer som är viktiga för att få ett bra slutresultat är väldigt glädjande!

Elisabet. sa...

Imponerad av ditt tålamod. Själv hade jag för länge sedan köpt mig en ny skjorta. Hopefully hade den passat.

Cecilia N sa...

Jag köpte mig en ny skjorta, rent av två. De passade inte. Därav den fortsatta lagningsföljetongen.
Förhoppningsvis kommer de tillbaka i en bättre storlek.

Under tiden håller jag på med "fortbildning". Jag tycker det är intressant hur tvådimensionellt formas till tredimensionellt.
Än så länge är jag på stadiet "tig och lyd instruktionerna", för jag fattar inte hur någon tänkt inför att göra instruktionerna: Varför ska det vara en söm där? Vad händer om det blir mer tyg där eller att man flyttar sömmen lite grand?
Men jag skulle vilja ta mig till stadiet "ifrågasätt och utveckla".
Just nu är jag som en "dum barnunge", men jag vill växa upp.