söndag, juli 30, 2006

semesterrapport

Tänk vad trevlig den här posten skulle kunna ha blivit... men såå skoj blir den inte.
Åkte iväg fredag kväll, kom fram lördag morgon, fyllde år söndag, blev sjuk måndag. Hostat mig igenom febriga nätter i varmt rum tills inatt. Knappt stickat/monterat nånting alls, den blå är fortfarande inte klar... Sjalgarnet inte köpt...

Nåja. Liite kul hann jag ju ha.
Syrrans familj förärade mig en knyppeldyna med knyppelpinnar (6 par) och en remsa "hålkort" till "udd och stad". Tyvärr har jag under de senaste 30 åren glömt bort beskrivningen av vilka par som ska göras med i vilken ordning. Tar gärna emot beskrivningen. (Jag har tappat bort min lilla udd-och-stad-spets också som jag gjorde i slöjden. Vill minnas att den skulle monteras på en duk som skulle broderas... Duken är också försvunnen...)

Och maken! Tidigare i våras bloggade någon om boken "Knitting nature". Det fanns lite bilder och mycket positiva ord, även om jag i den vevan även läste om knåpigheter med ett av arbetena. Jag mejlade maken på en gång: "till min önskelista". Och maken - beställde den på en gång!
Vilken överraskning! Vi som sade att vi skulle dela på nya digitalkameran som födelsedagspresent när vi akutköpteny i juni.

Sen igår. Bära eller brista. Jag for till Eila på Mejeriet i Alskog! Där har ni den magiska adressen, gotlandsbesökare.
Hon och Tomas, som är keramiker, firar 25 år på Mejeriet i år och det firade hon med att ha flippat ut alldeles i färgexplosion. När kunde man senast köpa rött garn hos Eila?

Och tycker du att den där ställningen med härvor i samma 2-trådiga garn om än i olika färger inte verkar vara något att springa benen av sig efter så rekommenderar dem i alla fall. För lokalerna, för Tomas trevliga skålar, för hans utflippade tolkningar av tekannor, för Eilas mattor och plädar, och för Eila och Tomas.

Det blev 5 hg blått till en kofta med nåt med spets på till min mamma (hmm... sjal eller kofta först?) och två härvor att fylla på med till LM-KALen.
Bilden på mina härvor tog jag nu sen jag kom hem. Sådär mycket grönt gräs gick iinte att uppbringa på Gotland. Fantastiskt torrt.

8 kommentarer:

Sanna sa...

Udd och stad knypplas med lingarn 50/3 eller 40/2 på följande sätt:

*Slå ett dubbelslag med de två mittparen.

Knyppla stad med tre par i vänster kant genom att först slå dubbelslag med andra och tredje paret från vänster, sedan med första och andra paret. Gör en extra vridning på ytterparet för att stadkanten ska bli fast och hållbar. Sätt nål mellan andra och tredje paret, slå samman dessa par och sträck väl. Håll treje paret spänt medan ytterparet sträcks ännu en gång. Lägg nu den vänstra stadkantens tre par åt sidan medan höger stadkant knypplas på motsvarande sätt: dubbelslag med andra och tredje paret från höger, med första och andra, en extra vridning på ytterparet, nål mellan andra och tredje paret samt dubbelslag med dessa par. Börja om från *

Något förkortad beskrivning från Knyppling.

Sanna sa...

Hej kanske man också ska säga.
Läser din blogg ibland men är dålig på att kommentera. Lycka till med knypplingen. Kan tillägga att det i boken finns en variant på Udd och stad med spets i högerkanten. Då använder du istället 5 par pinnar. I höger kant finns då endast två par pinnar att arbeta med. Slå samman dem med dubbelslag. Gör en extra vridning på ytterparet. Sätt nål mellan paren, under slaget. Slå med samma par för nålen med ett dubbelslag. Denna udd kallas udd med dubbelslag.
Själv har jag också provat att knyppla denna udd på båda sidor, alltså med 4 par.

Cecilia N sa...

Tack Sanna, whoever you are.

Jag återkommer säkert med hjälp-ynk den dagen jag börjar knyppla. Känns då tryggt att veta att du hör till läsarna.

Garngamen sa...

Wow vilket fint garn! Verkligen. Våddå där är addressen. Verkar som om länken inte funkar. Men verkar trevligt.

Cecilia N sa...

Det är ingen länk, gg, det är bara fet stil för att man snabbt ska se den.

Alskog är inte större än att Mejeriet i Alskog räcker. Längs "stora vägen", på södra sidan.

En djefla man sa...

"udd-och-stad"
Den benämningen tyckte jag om. Låter Bellmansk.

"Spe-e-ts av u-u-udd och sta-a-add"
*Sjunges med Fred Åkerström-darr på rösten*

saltflingan sa...

Knyppling kan jag inget om men jag kan tycka att det är dåligt att du ska behöva bli sjuk när du åker till ett så underbart ställe som Gotland. Jag hade gärna följt med i någon ficka för att få klämma lite på de fina garnerna.
Själv är jag precis hemkommen från Åland men där hittade jag inget roligare garn än Regia (och det är inte så kul men bra sysselsättning på en lång båtresa).

heidi sa...

Så härliget det ser ut med allt garn som hänger på rad. Vilka härliga färger det är på härvorna som följde med dig hem!

Boken knitting Nature är underbar, men tänk på att den innehåller flera fel.