tisdag, juli 20, 2010

spinnrocken


En grön spinnrock i en grön omgivning. Kanske inte den optimala placeringen rent fotogeniskt. Men det är iaf en "vanlig" gammal spinnrock inköpt på loppis. Men färgen är avskavd på ett sånt sätt att det syns att den har använts.
(Bilderna är klickbara.)


Det går en tråd två varv runt stora hjulet och ner på var sin trissa: ena trissan sitter fast i spolen (t v) och den andra sitter på tenen och ska väl då driva spindeln.


Trissan på tenen har två spår att välja mellan och spolen har ett.

En annan sak som jag inte vet något om men som kanske gör skillnad är krokarna på spindeln. På båda skänklarna sitter de på den här sidan som syns. (Alltså: vänder jag spindeln ett halvt varv så ser bilden likadan ut.)
Men jag har sett att andra har krokarna på spegelvända sidan, alltså att krokarna inte skulle sitta till vänster på den här bilden utan till höger. Jag vet inte om det gör någon skillnad eller är en smaksak.

Man ser på den här bilden också att färgen är avskavd nere på "bottenbrädan" där man skjuter hela det här paketet fram och tillbaka för spänningen. Men det finns en liten rapplighet i att den kan vrida sig lite från 90 grader mot "bottenbrädan". Inte enda nere vid den, men "modern"(?).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan variera vilken sida man har krokarna på men det spelar egentligen ingen roll var de sitter. Jag har en spinnrock som ser ut så där.

/ Barbro

Cecilia N sa...

Oki. Tack.
Jag har "finn fem fel"-ögonen på mig eftersom det inte går som jag vill, och det där var en sak som jag sett skiljer åt.

Och ingenstans har jag läst om det förträffliga med att ha si eller så, eller att det är en smaksak för tillverkaren.