onsdag, september 19, 2012

God Jul!

Så här ser min julkrubba ut. Porslinsfigurer med porslinskläder som så att säga är själva figuren. (Den lilla virkade ängeln på det låga taket har jag själv lagt till, men det är en bekant som virkat den.)Häromdagen såg jag i Garntjänsts senaste katalog en virkad julkrubba. Det var en söt idé tycker jag. Även om jag tycker att figurerna ser lite för mycket ut som de i South park, och så var det det där med att virka ...

Inatt kom jag på en alldeles underbar galen idé. Att spinna och färga garn för att göra en alldeles egen unik krubba. Tänk grovt stickigt garn till herdarnas klädsel, silkegarn till de vise männens och mohair till änglarna ...
Då är ju frågan ... ska man sticka dockor enligt samma princip som i de två krubborna ovan, figurerna är kläderna, eller ska man klä dockor gjorda på annat sätt?

De här dockorna tycker jag är så fina.*  De har inga ansikten vilket gör att man kan använda dem i olika situationer. (Och ja, de är inga dockor! De är bibliska figurer. De köps inte nånstans utan man går en kurs och gör dem. )

Vilken storlek ska det vara på hela krubban?

Sen tillkommer frågan: ska man sticka, som jag ju gillar, men som inte var uppfunnet än på den tiden, eller ska man slå sig på vävning?

Det finns mycket som kan hindra en från att sova. Att tänka på såna här kreativa saker är en ...

*På bilden är det nog Bergspredikan som illustreras.

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Åh, du skulle förstås ha varit här och sett utställningen med julkrubbor som de hade i en grannförsamling! Hela sommaren.

Jag undrar.... måste kolla... om det inte fanns en tovad krubba, en av dem som bor där och är engagerad i kyrkan tovar så himla fina saker. Ett ögonblick så återkommer jag! Googleigoog så länge!

Bloggblad sa...

http://musikanta.blogspot.se/2012/08/julkrubbsutstallning-i-tingstad-kyrka.html

Enkelt! Min bästa kompis Musikanta har förstås varit där och bloggat om det. Det var väl det som låg gömt i mitt bakhuvud. Där ser du den tovade också.

Cecilia N sa...

Googeligoog! haha!

Ja det verkar ha varit en fin utställning, utifrån Musikantas (som alltid) trevliga reportage.

Jag såg en annan tovad krubba i julas på en slovensk blogg. (Och fråga mig inte hur jag hamnade där! Antagligen ravelry.)
Men tova kan jag inte heller. Tror jag. Jag har aldrig provat så det vore väl lagom galenskap att börja med en krubba.

"Bergspredike"-dockor har vi i vår församling till krubba och den är jättefin. (Det brukar vara en ängel som ligger på taket och tittar ner.) Men då ska man ju först göra såna då, dockor.

Men jag vill nog att man ska kunna "hålla isär" kläder och figurer i det här projektet som inte har en suck att ta sig in på WIP-listan i nuläget.

englundskan sa...

Du är då ute i imponerande god tid, det är bra för rätt som det är så är det ju jul.

tant Hannele sa...

God jul!

Elisabet. sa...

Ja, Glad Påsk när vi ändå håller på ,-)

Cecilia N sa...

Du säger det, Elisabet? Tja. Varför inte?
Glad påsk!