måndag, juni 30, 2014

Saker blir så lätt komplicerade

Som häromdagen t ex.
Äntligen fick jag ändan ur och tvättade min lila sommartopp i lin.

Helt plötsligt stod jag med ett handfat fullt med den vackraste mörklila färg man kan tänka sig. (Att det dessutom luktade ammoniak var inte fullt lika mysigt.)

Såna rikedomar kan man ju inte bara spola ut i avloppet hur som helst, det säger ju sig självt.
Varför inte försöka få det att fästa på ull?
Men jag hade inte någon betad ull.

Alltså fick jag ställa mig och beta ull. Det är inte vad det låter om man bara känner till att kor betar gräs. Beta ull är att man häller alunsalt i vatten som man sen värmer lite och sen värmer ännu mer när man hystat i lagom mycket ull. (Lagom mycket är ett hekto, men eftersom jag inte rymde mer än ett halvt i kastrullen så fick jag göra det i två omgångar.)


Om allt fungerar som man vill fastnar alunsaltets joner (i alla fall den ena sorten) på ullen och knyter sen till sig färgmolekyler som då sitter stadigare fast än om de bara skulle sitta fast i själva ullen. (Alla kommer ihåg att salt består av positiva joner och negativa joner som har slagit ihop sig, men som särar på sig när man löser saltet?)

Men nu fungerade inte allt som jag ville. Ullen blev knappt "angripen" av färgen alls.


Nåja.
Ull är proteinfiber. Lin och bomull är cellulosafiber. De färgas inte alltid av samma sorts färgkemikalier. (I det här sammanhanget ingår växtfärgning i "kemikalier" då även sådan färgning sker pga kemiska processer, om än med "naturliga beståndsdelar".)

Men sån tur att jag har en stor kon vitt bomullsgarn sedan två evigheter sen som jag ärvde efter mormor! En liten provhärva i en glasburk med vätska i mikron i två minuter blev vänt syrenlila.

Så jag började härvla upp vitt bomullsgarn från konen för att stoppa härvan i färgvattnet. Men så kom jag på att det kan ju vara smart att kolla på ravelry om det finns någon fin beskrivning som jag kan använda garnet till. Varför färga t ex hundra meter om det visar sig att jag vill ha 120, typ?

Men då måste jag ju ha koll på masktätheten, så det blev till att sticka en provlapp.

Bara för att jag äntligen fick ändan ur och tvättade min lila sommartopp ...

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Hängiven - passionerad... ord som far förbi när jag läser. Är det toppen som är underlag på fotot? Makalöst vacker färg!

Vi får väl se vad det blev av det hela sen om några veckor/månader?

Är det möjligen semester nu?

Karin sa...

Det där är en väldigt bra arbetsmetod. One thing leads to another… När man har lite gott om tid och kan tillåta sig att följa sådana där spår vet man aldrig var man hamnar och det är halva nöjet. Syrenfärgat bomullsgarn och vad man kan göra med det är den andra halvan!

Cecilia N sa...

Det är toppen som är underlag på fotot, ja. Och jag tror inte jag ser skillnad på den före och efter tvätt. Jag vete sjutton var färgen kom från. ;-)

Det där är en himla jobbig arbetsmetod. Att den dyker upp titt som tätt gör att jag drar mig för arbete, jag vill kunna beräkna jobbet någorlunda. Inte beräkna och sen lägga på några hundra procent.

Fast den är fascinerande och häftig.