måndag, maj 18, 2015

grytlappar

För några veckor sen blev jag helt plötsligt utan stickning där jag var! Vilken tur att Coop Forum har en rätt bra garnhylla (Järbo soft cotton) även på denna ort och jag hade en virknål i necessären.
Jo, för somliga grytlappar är nu så grisiga att det vore trevligt att ersätta dem. Men köpe i tyg är väldigt stela och trista, därför(?) tänkte jag nu göra egna.

Som vanligt så hinner jag glömma bort hur man våffelvirkar, men duröret tillhandahåller instruktionsfilmer så problemet finns nästan inte.

Men ett litet problem är att få dem lika stora ... Längst ner är den första grytlappen som nästan inte fick någon hank för att garnet tog slut. Uppe till höger var nästa försök: konstiga kanter.
Den uppe till vänster blev så fin att jag bestämde mig för att ge bort den.


Men skulle jag våga mig på att virka en till efter det här äventyret? Nej, det fick bli en dominostickad som blev partner till den. Jag använde stickor 2½. Inte så knepigt som man skulle kunna tro (tunna stickor och tjockt garn) och lappen blev tät och fin. Dess hank är i-cord-stickad.

Egentligen hade jag tänkt försöka utröna hur den här grytlappen är gjord, men jag har inte haft någon framgång. Nån som vet?

7 kommentarer:

Karin sa...

Fina! verkligen imponerande, men är du säker att du placerat hanken i rätt hörn? Den har en tendens att hamna i såsen/gratängen/grytan, eller vad det nu kan vara. Jag efterlyser grytlappar med hanken placerad i motsatt hörn!

Cecilia N sa...

Plättlätt!
Vänd grytlappen upp och ner!

Bloggblad sa...

Haha...

Väldigt snygga grytlappar!

Cecilia N sa...

Tack, Bloggblad. Men en av dem visade sig vara lite gles häromdagen ...

Pysseliten sa...

Snygga! Jag har min farmors virkade grytlappar som liiiite påminner om din sista bild. I alla fall är det samma kant runt om, men i mitten är dom ihopvirkade liksom på diagonalen till en kvadrat. Grytlappar kanske är ett lagom projekt för mej, farmors grytlappar kommer väl inte räcka i all evighet.

Pysseliten sa...

Men först måste jag börja förvara en virknål i nessecären...

Cecilia N sa...

Såna där ihopvirkade på diagonalen-grytlappar finns också beskrivna på youtube. Men den här är bara kvadratisk.

Virknål i necessären är nödvändigt.