onsdag, november 11, 2015

årets stickningar

Det märks både att jag jobbar och veckopendlar på den här bloggen. Jo, för den uppdateras alldeles för sällan. Och somliga saker försvinner både från stickorna och ur synhåll utan att de hinner dokumenteras. Som t ex uppföljaren på den här mössan:
Ägaren växer och modern vädjade: finns det möjlighet till en uppföljare? Njae ... det var ju det som var det knepiga. Garnet som blev över räcker inte till en hel mössa. Och garnfärgaren har gått i pension och lagt ner. Men! Om man blandar det här garnet med garnet från den här blå mössan
och stickar ett varv med ena tråden och ett varv med den andra tråden så blir det en blå mössa. Den andra mössan visade sig vara mycket mer grön i sin blåa färg och dessutom finns de lila duttarna. Men det blev jättebra och alla är nöjda.

I somras hade jag ett intressant stickprojekt som semesterstickning. Maken ville ha en tunnare smidig tröja än den härliga tvåändsstickade tröjan. Men det viktigaste var att det skulle finnas en bröstficka på den
Det fanns en del sånt garn kvar. Trots att det har använts till både sjal och mössa och lagning av tröjan. Men inte så väldigt mycket. Så för att inte överraskas så började jag uppifrån, med raglanärmar. Och så gjorde jag bålen klar före jag fortsatte med ärmarna. Och så gjorde jag den så stor som garnet räckte till.
Garnet räckte till en "t-shirt". Den har väldigt flådiga lila kanter.
Men det får ni inte se nu utan sen nån gång när "t-shirt", jag och ljus är på samma ställe som minnet ...

Dessutom har kittiwake fått sina knappar och är i full gång i användning.
Antagligen vet alla det redan, men det kan inte nog understrykas: Sy inte i knappar en i taget uppifrån utan att verkligen kontrollera att de sitter på rätt ställe. Rätt vad det var, när jag varit flitig och sytt i SJU knappar, så var nederkanten på knäppslåarna olika lång med flera centimeter.
Det tog ett tag att hämta sig från besvikelsen, men sen gjorde jag om det. Utan att klippa hål i själva tröjgtyget när jag sprätte upp sytråden.
Och då sydde jag i knapparna lite mer enligt intervallhalveringsmetoden. Först och sist, mittersta, mitterst på de två halvorna, mitterst på de fyra delarna osv. Och så himla bra det blev.
De ganska trånga ärmarna är trängre än jag brukar ha ärmar, men de går bra. Kanske att jag kan rekommendera fem maskor mer på varvet.
Och har vi tur kan även kittiwake fotograferas med makens.

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag beundrar verkligen ditt tålamod! Har du inga UFO:n som ligger i några vrår?

Faktiskt tror jag att det är enklare med min "hobby", jag vänder bara på pennan och suddar om det blir fel... Förresten, jag kan skicka mitt senaste lyckade projekt till dig på mailen. Det är ju en fördel också med det jag kreerar, att fler än en kan använda projektet. :)

Bloggblad sa...

Nu har jag skickat en mp3-fil till din stickadress på spray.

Cecilia N sa...

Spännande!

UFO? (UnFinished Objects).
Jo ... Den där bomullstoppen som färgades ljuslila har en massa trådar som ska fästas. Så nästa sommar blir det nog som den invigs.
Och sen finns det ju en massa garn som "bara ligger" som "nog" ska "bli nåt". Fast det kanske man inte kan räkna.

Sen finns det en massa ull som är tvättad som ska kammas och spinnas och ...
Fast först ska jag provspinna lite men det har blivit liggandes ...
Nu har jag i alla fall varit iväg och köpt en skruvtving till kamstationen så borde det gå liiite bättre framåt ...