lördag, mars 05, 2016

hampakasse

För ett drygt år sen vaknade jag med en idé om en stickad kasse. Den påbörjades ganska pronto, men det framgår inte av bloggen att den är klar. Förrän nu då. Den är stickad uppifrån och ned:
Först gjorde jag ett handtag, sen lade jag upp maskor bort till nästa handtag. Så stickade jag det handtaget och sen lade jag upp maskor bort till där det första handtaget började. Så stickade jag de maskorna och så lade jag upp maskor till kassen mellan att handtaget går upp och ner. Stickade bort till nästa handtag och lade upp maskor mellan det handtagets ändar också. Sen var det bara att sticka på.
För att markera gränsen mellan kortsida och långsida gjorde jag lyfta maskor vartannat varv.


Den blev rätt rymlig på bredden, men djupet kommer inte fram förrän man börjar bära den.
När jag började sticka så såg jag att med en annan stickfasthet skulle den dra sig. Hoppsan. Det gällde visst även med den här.
Bottnen är stickad med lyfta maskor vartannat varv och med omväxlande jämna och udda maskor på varvet.Detta för att försöka skapa en stabilitet. Jag vet inte om det hjälper. Jag tycker mest det är lite ihopkrullat när man ska packa kassen.
Jag tänkte att den här kassen skulle vara lätt att ta med sig, men den är ganska otymplig. Dessutom fäller den, så det är inte bra att bära textilier i den.
Det gick åt många hundra meter snöre.

I podden Nördic knitting tog de upp olika fibrer i ett avsnitt. Hampan fick mycket beröm.
Ibland kändes det här snöret väldigt lent att sticka med, men ibland var det stickigt. Jag tror det har att göra med hur väl varje sträckning var preparerad. Producenten hade nog heller inte tänkt sig det här användningsområdet.

5 kommentarer:

Karin sa...

Så snygg och väldans praktisk! Ska du inte sälja idén till IKEA? Deras prassliga blå kassar är inte så kul att hantera.

Bloggblad sa...

Du är för rolig! Jag kör med gratiskassar från diverse läromedelsförlag...

Anonym sa...

Den är inte lika stor som en ikeakasse. Jag hade en vanlig tygkasse som mall, men råkade göra den lite bredare. Den här kassen luddar av sig en del på textilier, och det är inte alltid så kul. En ikeakasse är dessutom roligare att använda om man ska hantera hö i den ...

Diverse reklamtygkassar används hemma också, i den mån vi kommer ihåg att ha med oss kasse till affären ...

Cecilia N

KaosJenny sa...

Fin :-). Det är praktiskt med tygpåse. Blir mindre påsar i påslådan o plastkassar håller ju inte för storhandlade direkt. Kram

Cecilia N sa...

Antagligen är det smartare att sy egna tygpåsar (än att sticka). Ibland har folk så snygga tygväskor, gärna med lappteknik. De är jag lite avundsjuk på. Fast egentligen är det ju "bara" att sätta igång och göra själv ...