måndag, september 16, 2019

Projekt Skjorta

I ett inlägg tidigare i sommar nämnde jag att två jobbskjortor gått sönder.

Båda två likadant, men orka fota en svart …
Så småningom tog jag mig för att laga dem.

Jag hittade en liten bit lakansväv som jag klippte i ännu mindre bitar och nålade fast på baksidan.

Sen sydde jag för hand fast det trasiga tyget i lappen så att traskanterna blev täckta av tråd. Och så ramade jag in det hela. Det är knepigt det här med lagningar. Ska man göra dem så osynliga som möjligt eller ska man säga "Ja ja, du ser att det är en lagning här. Jag vet det också och jag tycker vi ärar den." och så gör en grej av det, som de där japanska lagningarna med vit tråd på mörkt indigofärgat tyg? Jag gjorde något halvt mittemellan.

Sen passade jag på och lagade kragens överkant också. Små små kaststygn över kanten.

Därefter gjorde jag något helt annat. Jag köpte 2½m lakansväv och så kontaktade jag en kompis i samma bransch: "Är du också less på dålig passform på jobbskjortorna? Jag tänker sy en. Ska vi göra det här till ett gemensamt projekt?

Och Yes! Hon var på.
Jag googlade alla skjortmönster jag kunde hitta och valde ut några objekt som vi kunde fundera över.
Och en lunch några veckor senare gick vi igenom mitt urval och fastnade för två modeller. Och så beställde vi dem.

Några veckor senare hade mönstren kommit och vi träffades för att rita av dem.

Så nu har vi varsina pappersvarianter av första skjortan, en Harrison från Cashmerette.
Antingen blir de bra eller så går det åt skogen. Men då vet vi en massa mer i alla fall.
Jag var helt slut efter ritamönsterträffen av all koncentration och förväntan. Men då hade vi ändå inte kollat upp att ärmlängden stämmer, och det är ju något som jag retar mig på, så det måste vi kolla innan vi lägger mönstren på tygerna och klipper!
Nästa träff är i slutet av månaden. Det är knepigt att få till det då vi har olika scheman som bara ibland gör oss lediga samtidigt.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Vilka underbara lösningar!

Jag tycker nog att om lagningen kommer att synas, då är det ju lite kul om man accentuerar det. Och har man uniform på jobbet, så tycker jag att det är positivt att man vårdar sina kläder i den bemärkelsen att man lagar dom när dom går sönder istället för att slänga och köpa nytt:)

Men att sy skjortor själva istället för att köpa är ju underbart, och hur häftigt som helst. Jobbskjortor skall ju vara sköna, och samtidigt ha en god passform. Mycket kreativt att sy själv, så att man får den där passformen så perfekt som möjligt:)

Cecilia N sa...

Fast det blev ingen träff idag för vi var tvungna att vårda hälsan på var sitt håll.