lördag, oktober 14, 2006

Litet försök


På sticklistan skrivs det då och då om färgning. Man kan färga med allt från medel som är till för färgning, växter, amerikanska läskessenser, och svampar.

Jag testade häromsistens att fäga med svampar. Jag plockade lite svamp, osäkert vilka sorter, och sen testade jag. Små mängder svamp kräver små mängder vatten och små mängder garn. All uppvärmning gjordes i micron och ingen termometer användes.

På bilden syns uppifrån och ner:
Originalfärg på garn
Obetat garn färgat i A-badet
Betat garn färgat i A-badet
Betat garn färgat i B-badet
Obetat garn färgat i B-badet
Originalfärg på garn

Betningen bestod i att jag blötte garnet i äppelcidervinäger.
Alun eller vinsten som mitt recept föreslog fanns inte hemma när jag drog igång.

Det verkar inte vara så stor skillnad på färgämnena i A-svampen och B-svampen. Kulören är den samma. Det är lite skillnad i styrka, men det kan ju bero på mängder, temperatur och tid.
Den stora effekten av färgningen kom sig av betningen.
Utan betning ser det färgade garnet ut att vara ett annat bad av originalfärgen.

Det är lite skoj att man kan färga så här. Precis som med Kool-Aid (amerikanska läskessensen) är det relativt harmlöst kemiskt sett.
Det är billigt. Man får en anledning att gå ut i skogen. Man får ta och lära sig andra svampsorter än kantareller och smörsopp.
Skogspromenaden är inte "värdelös" bara för att man inte hittade kantareller utan bara "värdelös" svamp. (Att gå ut i skogen och röra på sig kan inte vara värdelöst, oavsett svamptillgång.)

Undrar om inte jag ska önska mig en bok om svampfärgning i julklapp? Några tips eller varningar?
(Lägg märke till att det nu finns fungerande kamera här igen!)

3 kommentarer:

Tina sa...

Det finns en bok som heter Plocka svamp!, D. 5, Färga garn med svamp / Hjördis Lundmark, Hans Marklund (1989) Om det är den jag tänker på, så är den väldigt bra. Vet dock inte hur svår den är att få tag på, om du vill köpa. På bibliotek finns den ialalfall.
Trevligt med ännu en hobby :)

heidi sa...

Vilket intressant inlägg!!

Tur att du har kamera igen. Att färga med det som finns i naturen har debaterats på sticklistan vid flera tillfällen. Där finns hur mycket intressant information som helst.

Knit-Marie sa...

Mikro, fuskbetning och ingen termometer....det är mina takter det! Varför krångla när man skapar?
You go girl!!