söndag, mars 25, 2007

Objektbyte


I väntan på att jag ska ta mig iväg till en affär med en våg tillsammans med nederkant och knäppkant till mammas kofta och väga och nysta och beräkna så återupptar jag ufo:t "grön topp" från förra året.
Bilden visar framstycket under blockning och nu ska jag börja med halsringningen på bakstycket. Har jag tur räcker garnet även till ärmar.
Jag har swatchat för tröjan i lingarnet som jag köpte för ett tag sedan. Mysko. Banderollen rekommenderar stickor nr 5. Beskrivningen säger nr 4,5. Men ska jag få till masktätheten går det åt att jag använder nr 4 och stickar hårt. Det känns lite väl överambitiöst att använda 3,5.
Ojoj. Så mycket svengelska det har blivit i sticktermologin numera: ufo, blockning, swatcha.
Nån som inte hänger med?
  • ufo = UnFinished Object. Alltså sånt som inte är klart. Det är en mer passiv grupp av stickningar än wip = Work In Progress. Alltså sånt som man håller på med. Ufon är undanlagda av olika anledningar. Garnet kanske är slut, man gillar inte vad som håller på att bli, ljuset är för dåligt för att man ska kunna sticka på det arbetet (tänk svart spetssjal), det känns inte som säsong (tänk sommartoppar i november), etc.
  • blockning. På gamla svenska beskrivningar står det: "Spänn ut delarna mellan fuktade handdukar."
  • swatch = provlapp helt enkelt.

4 kommentarer:

miastick sa...

Ja, vi stickbloggare har verkligen blivit anglofierade! Men jag tror att alla, i alla fall alla som i någon mån hänger på sticksidor på nätet, hänger med i terminologin! Vad heter det på svenska förresten? Ufo- gammal stickning som inte blivit klar. Långt att skriva! Blocka känns nästan som svenska numera :-). Ja ja. Låneord berikar språket!

Cecilia N sa...

Fast har vi lite tur så är det inte bara stickbloggare som läser här utan även andra, språkpoliser och såna.

Byian sa...

Tack så jättemycket för ditt klargörande av engelska begrepp och förkortningar :-) Det hjälpte mig en hel del

Bloggblad sa...

Ufon känner jag vääääl till! Men swatch visste jag inte, blocka kunde jag gissa eftersom det fanns bild.

Jag är bara språkpolis när jag läser officiell text - inte alls bloggar eller mail.