tisdag, september 27, 2011

Färg och färg ...

Jag har blivit en samlare ... När jag var ute med hunden för ett tag sen så "låg det bara" pilbark som ramlat av pilarna i parken. Vem vet vad det blir för färg av pilbark? Hem och kolla! (Akta gråsuggorna bara!)
Svar: utan betning blev det typ ingen.


Men äppelkvistar har jag läst/sett ska ge en vacker gul färg!Ja kanske om man tar vårkvistar. Om man inte betar garnet så blir det inte mer färg än så här. (Jag har alltså vid dessa tidpunkter inte ännu köpt något alun.)
När jag sen skulle göra äppelkaka så tittade jag lystet på de röda äppelskalen ... månne ...


Detta blev resultatet av röda äppelskal, järnpanna och några flisor gult lökskal som råkade passera ...
Sen gick jag och köpte alun. Och skaffade en stor påse lökskal. Och värmde ullen en timme i alun (fast alldeles för lite visade det sig, så då "sockrade" jag på mer när ullen var i färgbadet). Och hällde en del lökskalspad i järnpannan och en del i aluminiumpannan och en del var kvar i den rostfria. Och så värmde jag ullen i det en timme. Och så fick det stå och svalna över natten.


Och sen såg det ut så här! Nu börjar det hända grejer! Den översta raden är från järnpannan och de andra, rätt så identiska i färg, är från aluminiumpannan och rostfria pannan. Det syns kanske inte så bra digitalt, men i verkligheten har den undre radens ull en röd ton som saknas i den övre.


Jag har nu alltså investerat i två 19-kr-pannor på Erikshjälpen: en traktörpanna i järn och en stor aluminiumkastrull. Ska det kokas färgglada giftsvampar sen så tror jag att familjen är tryggare så ...

5 kommentarer:

Karin sa...

Tålamod och nyfikenhet - suverän kombination! Vill minnas att mamma använde gul- eller vitmåra (eventuellt rötterna) för att få röd färg. kan det stämma?
Kommer med intresse att följa kommande färgexperiment.

pärlbesatt sa...

Kul att se dig i kommentarsfältet igen! :)

Balsnöre fick jag fundera på vad det var för nåt, jag tänkte nämligen först på bal som i Askungen... ;) Själv har jag tänkt att jag skulle sticka mig en väska i steksnöre. :) Men det var bara en tanke som nog mår bäst av att inte förverkligas.

Cecilia N sa...

@Karin: Vit- och gulmåra är växter som man använder till färgning, ja. Och det är inte otroligt att det blir rött, men jag har inte kommit så långt än. Jag gillar ju de där blommorna så det bär mig lite emot att ta rötterna. Måste kolla hur det där ska göras på bästa sätt.

@Pärlbesatt: Kul att se dig igen! Jo balsnöre som man har för att binda ihop höbalar var det jag tänkte på. Det finns olika blå varianter och så vitt till det.
Steksnöreväska borde också gå, fast då kanske inte i ikea-kass-storlek som jag tänkte.

Bloggblad sa...

Vad roligt att få se resultaten av dina experiment.

Nu ska jag gå ner och experimentera lite i köket... vad månne det bliva?

Vonkis sa...

Vad kul att färga eget ull. Blir lite inspirerad.