tisdag, september 13, 2011

Färga ull

Häromkvällen fick jag för mig att jag skulle prova att färga ull. Eftersom min blick föll på en nedsågad liten lönn så provade jag det. Jag repade av bladen och näsan och lade dem i en kastrull. Och jag hackade kvisten i centimeterstora längder och lade det i en annan kastrull.

Sen fick de koka i vatten i en halvtimme. Jag tillsatte också en "skvätt" ättika.
Efter det sänkte jag värmen och lade i ullen i durkslag som jag sänkte ner i kastrullerna.Så fick det stå i en halvtimme.
Sen lyfte jag upp durkslagen, tog bort en del av ullen och lät resten följa med i nästa steg: Jag hällde färgningsvätska ner i en järngryta och sänkte ner durkslaget där. Återigen en halvtimme.

Sedan lade jag alltihop på tork. Utom de tussar som fortfarande ligger i blöt i färgningsvätska (som varit i järngryta) i glasburkar för att se om det gör någon skillnad. Men de står i rumstemperatur.


Här syns resutltaten:
Översta raden från vänster: lönnblad + järngryta, lönnblad
Nedre raden från vänster: lönnkvist + järngryta, lönnkvist

Som referens finns en ofärgad ulltuss längst till höger, om än det finns lite grått i övre delen av de färgade tussarna.

Nu har jag sköljt tussarna och färgen lossnade inte av detta. Så då återstår att se hur färgäkta de är i förhållande till solblekning.

Jag lade märke till att dessa (i förväg tvättade) tussar blev rätt "frasiga" i konsistensen.
Färgen har också koncentrerat sig till den yttersta spetsen av tussarna,längst från klippet alltså. Det får mig att ana att de kanske hade blivit mer jämnt färgade om de hade varit otvättade, alltså haft samma(?) mängd lanolin i hela tussen.

En liten förvandling skedde även med mig. Nu tittar jag mig lystet runt efter växter: kan man t ex färga med kirskål? Det vore väl en ljuvlighet om man kunde ha nån nytta av dem mer än att äta, för hur mycket kirskål äter man egentligen?
Tänk om jag hade tid att utforska min omgivning i detta avseende!

11 kommentarer:

Mrs Petersson sa...

Verkar var bra djup i färgerna. Är du sugen på att göra mer av någon?

Cecilia N sa...

Kvistarnas bruna färg kan jag tänka mig.
Bladen utan järn blev ju inte så mycket mer än en nyansskillnad.

Men behöver jag grått så vet jag ju hur jag ska få till det.

Lina sa...

Vilken härlig blogg du har! Nu fick jag riktig pyssel- och sticklust :-)

Cecilia N sa...

Hej Lina!
Tack för berömmet.

doktoranden sa...

Vilket härligt experimenterande! Ja, det finns nog massor att upptäcka när det gäller växtfärgning. Rödkål ändrar ju färg efter surhetsgrad, kanske något att prova?

Cecilia N sa...

Hej doktoranden!

Med den kommentaren och det nicket var jag övertygad om att du höll på med kemistudier. Men en bild på en boktrave på din blogg gör mig fundersam. Jag har nog fel.

doktoranden sa...

Hej! Du ha rinte alldeles fel. Är kemist i botten och dessutom fd gymnasielärare i kemi. Men numera doktorand i pedagogik. :) Lärande och upptäckande handlar det dock fortfarande om. Även när det gäller garn och stickning. :) Trevlig blogg du har!

Cecilia N sa...

Skoj att ta poäng lite så där sherlockaktigt.

Tack för berömmet.

Kajsa Warg sa...

http://www.bokborsen.se/Carla+%26amp%3B+Erik+Sundstr%26ouml%3Bm-bok-till-salu-17717428_1.htm

Kajsa Warg sa...

http://www.bokborsen.se/Carla+%26amp%3B+Erik+Sundstr%26ouml%3Bm%2C+Miriam+Rice-bok-till-salu-17830206_1.htm

Cecilia N sa...

Tack för tipset, Kajsa. Förhoppningsvis har jag nu köpt den.