fredag, oktober 07, 2011

Hjälp mig!

Nu har jag varit ute och samlat in nån sorts svampar. Nej, jag lovar att jag inte plockar svamp så "slarvigt" om jag ska äta dem, men nu är jag ute efter färgningssvampar så då är det inte "så noga" med vad jag kommer hem med och vilka svampar de delar påse med på vägen hem.

Men detta till trots så skulle jag vilja veta vad det är för nåt. Så jag plockade fram svamp"floran", men inte blev jag någe klokare av det. Varken nyckeln eller fotobilderna är till någon större hjälp.

Sort nummer 1. Två bilder.

Oj. Jag ser att jag inte hade med linjalen på den här sorten. Den stora svampen är 9 cm hög och har en hattdiameter på 4,5 cm. Lägg märke till den tydliga "skurna" ringen halvvägs mellan fot och kant på skivorna. Den finns inte på den lilla svampen. Lika mycket mörkfux som nummer 2 är på skivorna är den här över hela sig.Sort nummer 2. Den är den "rödaste" svampen, men den är inte alls så rödbetsröd som jag tyckte att den röda svampen var som jag plockade förra veckan (som jag inte har kort på). En mörk fux skulle man kunna säga om man tänker i hästtermer. Men nu när jag tittar närmare så är den här ljusare ovanpå hatten än skivorna inunder.


Sort nummer 3.


Sort nummer 4. Ungefär som nummer 3, men en ljusare sort. Om nummer 3 har mörka chokladskivor så har nummer 4 nougat.Sort nummer 5. Den är grå i skivorna.Sort nummer 6. Två bilder. Skivornas färg är närmare i den övre bilden. Rätt så gröngult från början men de har mörknat tills bilden togs.
Sort nummer 7. Vi har lite grand varit inne på pelargonspindelskivling, men den luktar inte mer än ... svamp? Och inte ens starkt. Den är ljusare än nummer 4. Det känns som att nr 3, 4 och 7 är tre sorter som borde vara näraliggande, men med olika starka färger, blekare med högre siffra.Alla förslag, funderingar och gissningar är välkomna.

43 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Men alltså. För mitt otränade öga tycker jag att de alla ser ut som trattisar.

Cecilia N sa...

Nä, trattisar är det INTE.

ab sa...

Jag ser inte heller någon skillnad, men om du tar bort linjalen blir det liksom modern konst. Himla snyggt!

Wv har ett förslag: banuckbl. Lättuttalat och bra.

ab sa...

Haha - nu blev wv guessen!

Och det gjorde vi ju inte så bra.

Skogsgurra sa...

Visst är det mest bruntoffsingar i olika utvecklingsstadier. Bruntoffsingar ska man absolut inte äta! Men de ger intressanta färgvariationer. Du kan exempelvis färga bommullsgarn knallgult om du har ett alkaliskt kok. Och ylle blir brandgult (det heter så i svampfärgningskretsar) men då måste du hälla i en skvätt oxgalla så att färgen tar ordentligt. De riktigt gamla bruntoffsingarna användes förr att åstadkomma en mattblå, ganska vacker färg och fungerade bra på lin. Man tänker lite på ett linfält i Hälsingland när man ser det.

ab sa...

Brandgult! Det ordet har jag inte hört på år och dag.

Jaha, C, det är bara att gå och skaffa lite oxgalla då. Går säkert fint om du ber oxen snällt.

Cecilia N sa...

Hm. Bruntoffsingar? Så finns det ingenting som heter enligt svampboken ...
Jag hoppades på nån sorts skillnad på allihop, eller åtminstone en eller annan.

Skogsgurra sa...

Nu har jag fått bannor av Hyttfogden!

Hon påstår att jag inte har en susning om svamp och växtfärgning. Ja, hon brukar ha rätt. Så det kanske inte var hundra procent rätt - men jag tyckte att det lät trovärdigt.

Kan det vara nejlikbroskskivling, undrar hon. Smaka på dem. De har tre stjärnor och smaken beskrivs som milt angenäm och vid torkning något påminnande om kryddnejlikor.

Mian sa...

Bruna svampar med bruna skivor håller jag mig borta från... men jag håller inte på med växtfärgning :-)
Fråga på Svampguidens forum på webben - där brukar man få snabba och professionella svar.

Cecilia N sa...

Okej Hyttfogden: Var det hittepåfärger och hittepåbetning han kom med också?
(Var i fridens dar får man tag på oxgalla? Duger ju knappast med galltvål ... Kan man ersätta med alun eller ättika?)

Karin sa...

Stolt fjällskivling, kanske, sa Skogsgurras syrra, så det är nog ingenting att lita på. Men oxgalla borde finnas (=fanns förr) på apoteket. Vill jag minnas.

Cecilia N sa...

Nä stolt fjällskivling är det inte. Den minns jag från när jag var liten och plockade svamp med pappa. De här är ju fånigt små i jämförelse. Mer som trattisar i storlek. (Så där fick väl Lotten en liiten poäng då.)

Apoteken har changserat. De har inte vinsten heller numera.

Anonym sa...

Ja nu är det ju så att skogsgurra ibland blir lite väl fantasifull, det bär iväg åt nåt håll. Det finns böcker om hur man färgar med svamp du borde nog titta i en sån
hälsar hyttfogden

Lotten Bergman sa...

Jag fick poäng!

Agneta sa...

Den översta stora ser ut som om det skulle kunna vara Umbrabrun spindelskivling.Den haren lite tvärställd ljusar ring mitt på foten. Den ät oätlig.

Agneta sa...

Det är svårt att se på bilderna vad de övriga är men kanske Blodspindelskivling eller någon annan av alla olika kanelspindelskivlingar. Säkert bra att färga med, men inte ätbara.

Karin sa...

Vinsten? Men det är väl det apotektverksamhet går ut på nuförtiden, tänkte jag - att gå med vinst, innan jag insåg att vårt nyansrika språk medger ett annat uttal, med grav accent på första stavelsen, alltså vinsten som i att vispa äggvita eller så. Vin-sten. Till vad, undrar jag nyfiket.

Cecilia N sa...

Haha, precis det där med vinst-en kontra vin-sten läste jag fel på häromsistens. På engelska (som är språket i den ravelrygrupp jag hittat som handlar om färgning) heter ämnet Cream of tartar. Det ville inte mitt översättningsprogram veta av, men någon sa att google sa att det betydde "grädde av vinsten" vilket jag snabbt översatte till "cream of the profit" och tyckte att google är ju inte kloka nånstans.

Riktigt hur äggvitan fick plats i ditt resonemang klarar jag inte så här dags.

Cecilia N sa...

Jo förresten Hyttfogden: jag har precis köpt en sån där bok. Det är bara det att mina svampar inte ser ut som deras svampar.

Dumma någon! ;-)

Skogsgurra sa...

Om jag skulle få kompensera med riktigt pålitliga fakta så är det så att det i vin förekommer tennsyra. Den heter 'tartaric acid' på engelska. Och tennsyrans salter fälls ut i botten på unga viner och kallas vinsten.

Hyttfogden har rätt om svamparna. I got carried away. Trodde aldrig att någon skulle ta det på allvar.

ab sa...

Sammanfattning: Går varken att äta eller färga garn med. Möjligenb photoshoppa bilderna till något kul.

Lillemor Elfgren sa...

Skulle säga att den översta är blodspindelskivling. Ger en väldigt fin röd färg.

Barbro Heikinmatti sa...

Jag instämmer med Lillemor: blodspindling överst. De andra vågar jag inte bestämma med hjälp av foto.

örjan sa...

Svampar för matändamål intresserar mig. I sig har jag läst att många arter kan användas vid växtfärgning av garner och tyger. Min enkla slutsats är
1.inte matsvampar
2.troligtvis varianter av spindelskivlingar, och det är aja baja för mig.
Svampguiden har rekommenderats. Där har mången typ av svamp identifierats av andra läsare.

örjan sa...

Skogsgurra: Var har du hittat översättningen "tennsyra" för "tartaric acid"?
Min översättning är "vinsyra", vilken tillsammans med kalium bildar kaliumvätetartrat aka vinsten.
Vinsten i gamla (inte unga) viner är ett tecken på att vinet är ofiltrerat. Bildas under lagringen. Har själv funnit sådant i gamla Rheingauer Riesling-flaskor.

Skogsgurra sa...

Örjan,

Ingen översättning jag hittat. Det är något jag alltid vetat. Åtminstone sedan 10-12årsåldern. Jag var ett mycket nördigt barn.

Skogsgurra sa...

Njae, det heter nog inte så, nej. Jag sökte lite på nätet och det enda stället jag hittade något som stöder min uppfattning var en blogg där det diskuteras svampar. Nämligen denna! Fantastiskt att man får träff på ett så färskt inlägg.

Hur som helst, det verkar som jag varit felinformerad hela mitt liv.

mossfolk sa...

Ja, jag är helt värdelös när det gäller svamp. Törs bara plocka gula kantareller och trattisar... och aktar mig noga för bruna skivlingar eftersom toppig giftspindling är en sådan. Därefter tar mina svampkunskaper tvärslut. Men har du tittat på svampguiden? Den sidan brukar vara bra.

Bloggblad sa...

Jag kallar alla såna för "giftsvamp" som jag inte känner igen. Lätt att lära sig... Otroligt vilka svampkunskaper det finns hos dina läsare!

Karin sa...

Hej igen - jag blev tvungen att kolla upp mina lite dimmiga begrepp om vinsten och äggvita, som att lite vinsten i äggvitan gör den fastare när man vispar. Nu har jag kollat och hittade just den uppgiften på Recepthjälpen, så det kanske inte bara är gammalt skrock.
Vad Skogsgurra hade för sig under barn- och ungdomsåren ska vi kanske inte gå in på i detalj, men den där hopblandningen av tennsyra och vinsten kan ha med alkemi att göra. Så här skriver Strindberg i Svarta fanor: ”kvicksilver i salpetersyra ger ett salpetersyrat kvicksilversalt, men tenn i salpetersyra ger tennsyra. Metallen tenn visar sig således ha en annan konstitution än kvicksilvret, och uppför sig som en negativ metalloid efter som den ger en syra i stället för ett salt. Därifrån springer jag över till den intressantaste av alla metaller: guldet.”

örjan sa...

Karin. Wiki bekräftar vinsten och äggvita.http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaliumv%C3%A4tetartrat.
Ang Skogsgurra. Ungdomliga alkemistinfluenser är preskriberade. Men kanske tur att han satsat på område där positiv och negativ kunskap påstås vara av avgörande betydelse.

Kajsa Warg sa...

Kan inte ge hjälp om svamparna heller. Och beklara boken - som nog jag är skyldig till, men hoppas att den kan vara bra i andra sammanhang ;)

Spindelskivlingar alt, toffsskivlingar är ju alternativ. Annars är brun liten svamp också en beskrivande namngivning ;)

Naturhistoriska har ju databaser alt mykologer?

Vonkis sa...

Här är en till som tycker att alla svamparna ser likadana ut. Tur då att det finns så många andra som kan väldigt mycket mer, även om en del hittepå-kunskaper smyger sig in också :-)

Cecilia N sa...

Jag är alldeles hänförd över att det fanns TRETTIOTVÅ kommentarer när jag tittade in nu! Det är minsann ett rekord för den här lilla bloggen.

Sort nummer två trodde jag kunde vara sån där blodspindelskivling igår men idag var den så ljus på ovansidan att jag inser att det inte var så. Ackj ja.

Men om nu nummer ett kan kvala in som det så blir jag ju lite gladare.

Jag hittade så tydligt röda svampar förra veckan, men igår stod det inte några såna där.

Angående Skogsgurras kemiintresse så avslöjade ju Lotten en del i somras. Jojo, honom får vi hålla ögona på. ;-)

Tack alla för kommentarerna. Jag ska kolla det där forumet på svampguiden.

ab sa...

Men fick du inte min fina tavla? ;)

Cecilia N sa...

@ab: Hur skulle jag fått den?

Jag sitter inte vid vanliga datorn som tar emot mejl med vanliga adressen. Kanske det är svaret?

ab sa...

Det kunde jag ju knappast veta, förstås, jag trodde du läste dina mail. Just forget about it.

Cecilia N sa...

Melica svarar på annat forum: "Jag vill svara på kommentaren att man kan smaka för att känna om det är nejlikbroskskivling. Man ska ALDRIG smaka påmavampar som man inte är HELT säker på vad det är. Särskilt int på små bruna svampar. Det finns spindelskivlingar som är så giftiga att en 3mm stor bit är dödlig! Den förstör njurarna helt."

Jag håller med och lägger ut svaret här också så ingen råkar göra fel.

örjan sa...

Mossfolk: Obs viss förväxlingsrisk mellan trattisar/spindelskivlingar finns.
Se sista av Cecilias bilder. Denna lilla svamp kan som växa granne med trattisar i mossan.
Uppmärksamhet rekommenderas.

örjan sa...

"kan växa som"

Dieva sa...

Du kan skicka bilderna till Naturhistoriska Riksmuseets jourhavande biolog så får du säkert hjälp. En av de översta är ganska säkert blodspindling och de flesta övriga påminner om kanelspindling, som ju föreslagits.

Herr R sa...

Är det bara jag som associerar till Roswell-filmerna från 50-talet?

Cecilia N sa...

Hej Herr R. Jag vet inte vilka filmer du refererar till men jag blir ju nyfiken.