onsdag, juni 20, 2012

Bojkott? Uppdaterat!

Arrangörerna av ett stort sportevenemang som kommer att äga rum i Europa nu i sommar har blivit sura.
Evenemanget förekommer på olika ställen runt om i världen vart fjärde år.
Korrigering. Sedan några år förekommer det vartannat år, varannan gång är det vintersporter som det tävlas i och varannan gång är det sommarsporter.

Jag tror ni vet vad jag menar för evenemang. Men man får inte nämna det. För då kan de bli arga och säga att man profiterar på deras namn.

I alla fall säger kommittén som stöttar idrottarna från USA att man profiterar på evenemanget om man till evenemangets och deltagarnas ära inte bara följer det från tv-soffan utan också deltar i en lika världsvid stickgala eller vad man ska säga. En jättestor Knit-A-Long är kanske en bättre beskrivning.
En där man inte tävlar mot andra utan mer pressar sig själv mot klockan, där man pressar sig själv att utföra stickprestationer som man förut inte riktigt vågat sig på. Enligt kommitten är detta en skymf mot idrottarna. Så därför får inte ravelry tota ihop sitt communitynamn med förut nämnda evenemang.

Evenmanget säger sig representera ideal som går bortom sport för att omfatta kultur och utbildning, tolerans och respekt, världsfred och harmoni.
Tydligen så går inte en stickcommunity med två miljoner medlemmar runt om i världen som delar sina erfarenheter med varandra ihop med evenemangets ideal.

Är man inloggad på ravelry kan man se tråden som handlar om detta. Där kan man läsa om folk som tänker bojkotta evenemanget och alla sponsorer.

Av någon anledning kommer jag att tänka på upprördheten när Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset. Någon har missbedömt någon annan. Och då sätter någon annan ner foten. På någons tår. Ba' så någon vet att någon annan också har fötter.

Uppdaterat!
Efter 2288 mer eller mindre upprörda inlägg i tråden låstes den. Och nu när jag tittade så visade det sig att USA:s olympiska kommitte har bett om ursäkt för att de trampade det världsvida stickkollektivet på tårna. Vi var tydligen en och annan som hörde av oss på olika sätt.

Det var ju inte alls meningen att vi skulle ta illa upp av ett standardbrev ... Nä, "a competition that involves an afghan marathon, scarf hockey and sweater triathlon, among others, tends to denigrate the true nature of the Olympic Games. In a sense, it is disrespectful to our country’s finest athletes and fails to recognize or appreciate their hard work." står det ju i alla brev som inte vill höra talas om att någon annan använder ord som börjar på olym- eller slutar på -pics/-piad ...
Som tröst vill de nu ta emot saker som vi stickat - gratis!
(Ähum, det skymfade idrottarna för ett dygn sen, nu vill de ha sånt här skymfande ... Ingen fattar nånting ...
Speciellt inte USOC.)

Nu får vi hoppas att arrangörerna i London kan få ordning på kuddutdelningen också!

Ännu mer uppdaterat
Nej, ravelympics fick inte heta så utan fick byta namn till ravellenic games, alltså en hopkoppling med hellen, från Hellas, Grekland på grekiska.

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag ska i varje fall inte titta på det evenemanget. Mer än invigningen och avslutningen. Så här ska inte profiteras alls. Men en mig närstående person kommer säkert att följa det mesta.

Cecilia N sa...

Det roliga är att det nu finns en uppdatering! (Hann du se det?)

Karin sa...

Här står pudlarna som spön i backen – riktigt roligt! Men varför blandar de ihop en broderad fana med stickandet?