torsdag, oktober 17, 2013

Klar!




Det vill säga, den här bilden är tagen före de blev klara, men nu är de klara. Skaften blev ca 5 cm längre än på bilden. Ett garns ränder syns ganska tydligt (det första garnet) men det blev en egen spräcklighet också i det här garnet som jag gillar. Det som förvånade mig var att jag brukar sticka raggsockar med 48 maskor på varvet. De här strumporna har också 48 maskor på varvet.
Raggsockor gör jag på nr 4 med 4-trådigt raggigarn, de här är då stickade på nr 3 med 3-trådigt garn med ursprung i raggigarn.

Tyvärr har batteriet tagit slut i vågen, annars hade jag berättat hur mycket de väger.
Det är mer snodd i det här garnet än i ursprungsgarnet. Det kan här och var upplevas lite "snörigt" i känslan för den sakens skull men förhoppningsvis är det inte något som är till men för hållbarheten. Jag nystade garnet med två trådar tillsammans, från var ände. Så randningen, i den mån man bryr sig och det syns, går i motsatt riktning. Det som var sämre med den här nystningen var att det nog blev olika mycket snodd i garnet, speciellt märktes det att garnet hade mycket mer snodd när jag stickade den andra hälen än den första.
En annan gång kan jag tryggt dela garnet på hälften och göra två nystan. Men den här gången visste jag ju inte hur mycket som skulle gå åt.

Jo!
Jag skulle ju säga något om hälarna också.

Nu har jag ritat på bilden ovan. När man stickar uppifrån och gör hällapp så blir randningen som jag ritat ut med de orangea strecken.
Man stickar hällappen och så tar man upp från kanten av den och stickar i vita pilens riktning runt hela sockan samtidigt som man minskar i "gusseten". (Vad heter den där trekanten på svenska?!)

När jag nu stickade från tårna och uppåt så stickades hällappen under foten. Inte bakpå foten som när man stickar uppifrån.
Så när jag tog upp längs kanten på den så hamnade randning och stickriktning åt andra hållet på gusseten.

Gullan från Arkadien-hälen är annorlunda efter man har plockat upp maskorna längs kanten. Här får de illustreras av sockorna som Lotten fick.


 
Eftersom de sockorna har flätor som går upp från hällappen där som Lottens har resår så vill man ju inte ha en gusset där. Så därför har de gussetminskningen mitt bak så att det blir en slätstickad triangel mitt bak.
 
Jag tycker det är såå skoj att man kan göra sockhälar på så många olika sätt och inte nödvändigtvis bara på det sätt som de försökte lära ut i syslöjden.

12 kommentarer:

heidi sa...

jag gillar också alla variationer som finns när man skall sticka hälar:)

den 3kantiga hälen har jag inte sett tidigare, men den var verkligen läcker:)

Cecilia N sa...

Men jag blev lite bekymrad när jag stickade den för det var som att överkanten lutade bakåt. Åtminstone var det så ett tag, jag minns inte hur slutresultatet blev.

Men som ovanlig snitsighet gillar jag den!

Karin sa...

Mycket imponerad! Själv minns jag fortfarande efter många år hur lyckligt jag blev när jag äntligen förstod hur syfröken menade och fick till en häl. Och sedan en till! Mycket tillfredsställande.

Cecilia N sa...

Jamen det är ju det jag menar!
Syfrökens häl består av en himla massa moment: hällapp, förkortade varv, minskningar, upptagningar längs hällappens kant, minskningar i gusseten.

Det kan ju förvirra vilken mellanstadieunge som helst, eller: förvirra vilken nybörjare som helst, ålder oaktat.
Man går ju ur hälstickningen med en lättad känsla av att man lyckats komma igenom med livet i behåll och såna upplevelser uppsöker inte vanligt folk igen och igen och igen. (Bara såna där äventyrare som studsar upp på K2 osv.)

Hade syfröken samarbetat med trämajjen och matteläraren och lärt ut timglashäl så hade eleverna glatt tuggummituggande gått ur hälstickningen med ett "enkelt!" och med plus på självförtroendekontot.

Med en trygg grund i att man kan EN häl vågar man sig på att utforska hälformandets mysterier - om man vill. Annars så har man en som fungerar i alla fall.

Lotten Bergman sa...

Och jag kan meddela att hälarna funkar alldeles utmärkt och att de åker med mig på alla föreläsningar eftersom de är perfekta särskilt i omysiga hotellrum.

Cecilia N sa...

Det låter bra, Lotten. Hoppas att tårna och resten också får följa med och turnera. Annars är det ju orättvist.

Pysseliten sa...

Om jag klarar av att stocka en hälvariant är jag nöjd! Så bra och pedagogiskt du beskriver att det finns fler varianter!

Cecilia N sa...

Pysse klarar en variant och är nöjd, eller Pysse skulle vara nöjd om hon kunde en variant?

Den frustande pedagogen står i en spilta och vill göra ett vilt hälinlägg som handlar om "ALLA hälarna!"

Men hon som har(?) kontrollen säger att det har vi inte alls varken tid eller ork till. Tid och ork ska läggas på helt andra irl-områden.

Så det får anstå. Eller så går det att utläsa det mesta i de inlägg som är märkta med häl och så är vi nöjda med det.

Anonym sa...

.
.
.
N0W .

Pysseliten sa...

Klarar en variant med beskrivning. Hoppas allt är bra med dej! Gissar att det är full rulle.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Helt underbart fina! Men jag skulle ALDRIG klara av det ... bara att inse

Cecilia N sa...

Jo Pysse. Världen springer omkring med mig i en svindlande hastighet och inte blir det så mycket stickat. I alla fall inte bloggat. Tur att det finns möjlighet att sticka på lektionstid, om än inte några avancerade projekt.

Tack Eva! Kan du göra en rät maska? Kan du göra en till? Det är ungefär det som behövs, förutom en uthållighet "något" bättre än när jag metar ...