måndag, juli 14, 2014

nostalgi

Interweave knit vill sälja en video om hur man stickar en sån här tröja.
Förutom det roliga annorlunda med knapphålsbandet som fläta så slog minnen från högstadietiden till med full kraft.
Min första tröja, stickad på ... jaa ... stickor 5 eller 6 kan jag tro. Röd med vita och blå ränder på ärmarna. Fast längsmedrandiga så ärmarna stickades längs med också.

Garnet köpte jag och mamma på garnaffären i centrumhuset mittemot polisstationen.
En kompis' mamma fick hjälpa mig med ärmbeskrivningen.
Jag tror tröjan repades upp så småningom för att eventuellt bli något annat, men den blev aldrig något annat.

Nästa tröja blev en kofta i blått med vita krumelurer på ok och längst ner. Krumelurerna kom från en beskrivning, formen på koftan från en annan. Dessvärre var min tvåfärgsstickningsteknik inte riktigt utvecklad så den blev lite stram upptill.
Av någon anledning menade min mor att man skulle sy sömmar på symaskinen. Så så syddes den ihop. Om det även gäller den första minns jag inte. Det blev inte bra kan jag meddela.
Antingen har jag kvar den eller så har jag skänkt bort den till Erikshjälpen.

Den tredje tröjan, om jag inte minns fel, var en arantröja där jag fann beskrivningen i tidningen Vi. Jag har ingen aning om var jag fann garnet, men det var beiget. Huruvida det var akrylfritt minns jag inte heller. Men jag minns att ärmarna stickades uppifrån och ner efter att man tagit upp maskor i ärmhålen. Och jag minns att jag nån gång satt i baksätet i bilen och stickade på en ärm en varm dag på väg till Stockholm.
Hm. Det måste ha varit det första jag stickade på rundsticka.

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Den påminner starkt om min andra tröja - den första i garnet "Mistral" i första klass i reaskolan, tog hela året att sticka och ändå fick mamma göra klart ärmarna.

Men den andra virkade jag, tjockt garn, med vita detaljer vid fickorna och i knappraden samt nedtill, skulle påminna om en Chaneljacka. Mörkt blå. Så stor och tung att jag knappt orkade ha den på mina då späda axlar...

Bloggblad sa...

Jag har faktiskt förträngt om mamma fick virka färdigt den, jag var totalt ointresserad av handarbete på den tiden.

Cecilia N sa...

Virkad chaneljacka tycker jag att jag kommer ihåg från min egen garderob. Men då var det nog mamma som varit framme. Jag tror mormor mer höll på med duk- och kuddbroderi.

Själv hade jag inte ens börjat lekskolan än.

Bloggblad sa...

Min mamma broderade mest, det var bara när jag riskerade att inte få ut betyg i slöjd som hon offrade sig...

Karin sa...

Vilken charmig tröja och den väcker på något vagt sätt skolminnen för mig också. Men inga stickminnen, för efter några plågsamma tufsiga stickningar i syslöjden stickade jag ingenting förrän det blev dags att sticka tröjoråt pojkvänner. Då gick det över förväntan, efter att jag ringt till min mamma och fått hjälp med att lägga upp maskorna till det första varvet…

Cecilia N sa...

Förklara/förstå uppläggning per telefon måste vara en pedagogisk prestation utöver det vanliga!

Pysseliten sa...

Snygg tröja! Jag stickade också på högstadiet. Först virkade jag förstås! Rutor av mormors alla restgarner. Sedan virkade jag ihop alla färgglada rutor till en gosig tröja. Den har jag kvar än.
Min andra tröja var en kofta. Mohairgarn var det allra hetaste just då. Stora stickor och snabbt gick det - om man stickade rätt.
Jag repade upp den för några år sedan och det har jag såklart ångrat många gånger. Så typiskt.