fredag, augusti 03, 2018

En till!

Det blev helt plötsligt fart på knappsömmandet. Så nu äntligen har även den blå glesa sommarkoftan fått knappar även om den varit klar och i användning ett tag nu.


Garnet är fått garn av för lite mängd och kompletterande garn i samma färg men ett helt annat bad. Då kan man göra på olika sätt: strunta i det och nånstans drabbas av en rand mellan två färgfält. Eller blanda nyanserna. Jag hade två härvor och köpte till fyra. Det mest proportionella vore alltså att sticka ett varv med det gamla och två varv med det nya. Jag gjorde så när jag kom ner på kroppen, men upptill var det praktiskt att sticka två varv av vardera eftersom det hjälpte mig att hålla räkningen på när jag skulle öka. Jo, för den här är också stickad uppifrån, enligt beskrivningen slanted sleeven.
Jag valde att göra en kofta av det här garnet, Silla (70% ull och 30% silke), med stickor nr 5 för att få till ett fall som jag tänkte att det var kapabelt till. Jag tycker det känns jätteglest när jag stickar och är egentligen inte alls bekväm med det, men jag fick stå ut för att få den kvalitet på tyget som jag önskade. Eftersom garnet är så runt till strukturen så lämpar det sig inte så bra för spetssjal, även om  mjukheten och fallet nog talade för det. Kanske att jag borde gjort koftan mer A-formad för att fallandet skulle synas även när den är knäppt … Men jag var så less på byta-garn-grejen att jag iddes inte repa upp.


Jag gjorde kanten runt nacken och längs framkanterna så gott jag kunde efter beskrivningen och tyckte att jag skulle göra något liknande i nederkant på kropp och ärmar. Man kan kalla det för "slät patentstickning". Där använde jag dock tunnare stickor, var det kanske 3½? Metoden ger en slätstickad kant som inte rullar upp sig. (Men det blev inte snyggt när jag försökte det med den gula koftan sen, så man får testa sig fram.)
6 kommentarer:

Heidi sa...

Jag är väldigt förtjust i kombon silke/ull. Som du skriver blir det ofta fint fall med sådant garn.

Glest låter väldigt skönt såhär i denna sommarvärme, men även när det blir kyligare kommer den att värma skönt.

Kanterna ser jättefina ut, och det är ofta de som är svårast att få fina vid slätstickning.

Den ser jätteskön ut, som en fin vardagskofta!

Cecilia N sa...

Precis den användningen hade jag tänkt. En tunnare vardagskofta för svalare sommarkvällar.
jag kan nog faktiskt tänka mig en till av samma garn, fast annan kulör. Men då ska den i så fall vara vidare ner till. Och så ska jag göra bättre knapphål. Nu gjorde jag 2tills, 1 omsl. Det, i kombinationen med kantbeskrivningen, gjorde att det blev en tråd som hänger lite ostyrigt vid hålet. Ska den över eller under knapphålet?

Heidi sa...

Det är alltid intressant att läsa hur andra gör. När jag syr knappar brukar jag klippa tråden så att den lösa änden hamnar mellan knappen och knappkanten:) Men det finns ju flera sätt att göra det på:)

Cecilia N sa...

Nja, nu var det mer ett problem med en garnslinga som vimsar runt i knapphålet och inte vet var den ska vara.

Sytråden fäster jag på baksidan och sen klipper jag av den där också.

Liisa sa...

Vilken intressant avslutning med slätstickad patent - det ska jag undersöka! Fin kofta!

Cecilia N sa...

Tack, Liisa.
Jag vet inte ens om slätstickad patent "finns", men tänk patentstickning fast bara med "släta maskor", alltså bara räta maskor från rätsidan.