lördag, juli 13, 2019

Inte bara bingo (uppd)

Men ändå en sorts "Bingo!"
Det här är sista ulltotten som jag kammar till Projektet. Jag som trodde jag skulle göra hela Projektet under 2013. Haha. På ett vis är det "gör klart ett UFO" att äntligen ha kammat klart. Men på hela Projektet är det ju många moment kvar.

Så nu tar nästa fas vid: spinna. Eftersom jag tänker att jag har bättre kontroll på tråden om jag spinner på slända så blir det nog det. Samtidigt som jag börjar fundera skeptiskt: om man ska väva så är det väl smart att varpen är en tråd och inte en massa parallella trådar? (Som det ju de facto också är, men att knyta en massa parallella trådar lika långa och lika spända verkar som något man kan bli (mer) gråhårig av.)
Alternativet är att spinna på rock och det går säkert också.

Någon har sagt att man bara behöver göra entrådigt garn när man ska väva, att inte väven vrider sig så som stickning gör. Det skulle ju göra det hela enklare, kanske. Enklare genom att momentet "tvinna till tvåtrådigt garn" hoppas över. 
Å andra sidan är kanske entrådigt garn skörare och går av lättare som varp. Och i så fall är det nog en tidsvinst att tvinna.

Men om man gör entrådigt garn, spinner man det med S-snodd då, eller fortfarande med Z-snodd?
Många frågor blir det …

Tur då att Ravelry finns. Sökte på "weaving", fann en grupp. Kollade gamla inlägg ( = sökte i forumet) efter "single". Fann ett inlägg om något som krullade sig. Fyllde på med en fråga och mindre än en halvtimme senare fick jag svar: tvåtrådigt är att föredra. Hepp!

I läsandet fann jag ett annat tips: doppa varpen i geltainbad (dubbelt med vatten jämfört med receptet) och låt den torka. Tydligen ett sätt att göra den mer tålig för vävandet. När man sen har vävt klart går det lätt att tvätta ur. Man kan också använda stärkelse, och då också ha dubbelt så mycket vatten som det rekommenderas.

4 kommentarer:

Heidi sa...

Vissa projekt tar verkligen god tid att bli klara. Men det är en himla skön känsla när de äntligen blir klara:)

Det var många bra frågor på en gång, det låter som om det kan bli en spännande fortsättning på vad du väljer och hur det fungerar när du provar det:)

Cecilia N sa...

Ja Projektet är ett sånt projekt.
Sen har jag ett projekt till: att gå en viss sträcka. Det har jag haft idéer om i femton år nu. Kanske att det kan bli av att jag börjar nästa sommar ...

Bloggblad sa...

Vad flitig du är!
Apropå att gå, så har jag fixat en resa till Spanien nu. I början av september. 11 mil, men har fått veta att den stora katedralen vid målet är stängd för renovering i år... synd! Får väl göra det ige nästa år...

Cecilia N sa...

11 mil, det är från Sarria till målet det, eller hur?
Vi gick från St Jean Port de Pied till Pamplona också.
Det var långa sträckor, både första och andra biten. Men såg man på "hela sträckan", även den som vi åkte tåg, så var det småsnuttar!

Stängd för renovering. Typiskt. 2016 var västra(?) fasaden täckt med byggnadsställningar, men kyrkan fungerade ändå.