onsdag, juli 10, 2019

Så det vart ...

"Sy en kjol."
Den punkten tänkte jag kombinera med "något i linne" och "somrigt". Men sen så läste jag på Fredrikas blogg något om omlottkjol. Och då kom jag att tänka på de där båda stuvarna(!) i snarlika blå färger. Tänk om man skulle sy en omlottkjol av dem  där den ljusare ligger över den mörkare? Det skulle bli såå snitsigt! (Och så skulle jag sluta ha dåligt samvete för att de bara ligger där och för att jag var så ouppmärksam när jag köpte dem.)

Men mitt 2D -> 3D-sinne är inte riktigt utvecklat.
Så jag googlade kjolmönster. Och blev inte riktigt nöjd.
Jag har haft en omlottkjol en gång i tiden. En i bomullstyg med rikt vaxbatikmönster, köpt på Indiska eller HM eller nåt, strax efter att Sverige tittade fram under iskanten. Den var klockad så i mitt huvud så är en omlottkjol klockad.
Så, hur mycket klockning kunde de blå tygerna erbjuda?

Jag har en sykurs i lösblad som ryms i fyra tjocka pärmar. Där finns receptet på klockade kjolar.
Men det där med dubbelvikt tyg gick inte att få till. Och det gjorde ju inte så mycket, för jag skulle ju ha två tyg. Men gränsen mellan dem skulle ju inte vara sidsömmarna utan… ja, vardå? Ena sömmen finns ju inte utan tygerna går omlott, men den andra sömmen skulle onekligen finnas, men var skulle den hamna? Skulle man kunna justera det på något sätt och hur?
För att få till en omlotteffekt behövs mer tyg än i en vanlig kjol. Typ två framstycken istället för ett, efter vad jag läste mig till på nätet. Hur mycket extra tyg kunde jag få ut?

19 cm bortanför den vikta kanten, per tyg. 

Nej, det sade inte mig någonting! 

Dags för en toille! 
Ett älskat hemsytt påslakan som jag tryckt mönster på ovansidan hade tackat för sig. Nu skulle det få bli en bärbar toille där det tryckta skulle få utgöra utsidan på kjolen och det otryckta vita få vara insidan.
Et voilà!


Så blev det med skarven mitt bak. Bra. Men jag vill nog inte ha något skarv mitt bak mellan två ganska lika färger. Jag nöjer mig med den här toillekjolen. Och kanske kanske går jag lite bananas på den vita delen med en rekonstruktion av den tryckta delen. Vi får se. 
Men redan den tryckta halvan av kjolen tycker jag går in under "färgglad".

Dags för att dutta dit fler pluppar:
Eftersom jag inte riktigt är säker på att "repa upp och sticka om" på samma projekt duger som definition på "remake" så sätter jag en kjolplupp där också: Lakan blev kjol.

UFO:t för övrigt: Jag har nu stickat hela kroppen utom nederkanten och håller på med ärmarna. Eftersom jag ska resa med bil tänker jag att den får följa med. Maken kör.5 kommentarer:

Heidi sa...

Shit vad fort det går för dig att sätta en plupp i de olika fälten:)

Kjolen, förlåten toilen blev ju jättesnygg! En perfekt sommarkjol:)

Ulrika sa...

Åh vad fin kjolen blev!!

Cecilia N sa...

Tack båda två.

Sofie sa...

Det är så roligt att se vad alla skapar för att kunna kryssa i sin bingo-bricka. Kjolen blev ju superbra! Jag håller också på med en kjol nu! Ska bli spännande att se hur många rutor som kommer bli ikryssade!

Cecilia N sa...

Just nu känner jag mig onödigt stressad av de där rutorna. Jag blir inte riktigt nöjd med min UFO-stickning och det drar en massa tid.