söndag, januari 05, 2020

Årsberättelse 2019

Det har  kommit in en del syprojekt också i mitt liv. Så jag reviderar mina rubriker till att använda ordet 'projekt' istället för 'stickprojekt'. 

1. Roligaste projekt.
Det kan vara att göra klart Riddari. Nu kan jag steeka.
Att formge det orangea M:et och få till det var också kul.

Om jag även får ta med oavslutade projekt så är skjortprojektet också en självklar kandidat. Både att jag gör en skjorta och att vi gör det tillsammans. Jag känner mig kompetent och det är skön känsla.

2. Tråkigaste projekt.
Det får jag nog säga är de där skjortlagningarna som blev så efterhängsna. En lagning gick upp och den andra skjortan fortsatte att gå sönder på en massa andra ställen.

3. Största garnhändelse.
Det kan vara när jag i höst "bara skulle titta" i en garnaffär och där finner det ultimata garnet för ett önskat projekt.
Det kan också vara när jag hamnade på Coops vårutförsäljning och handlade raggigarner i mängder och i olika tjocklekar.
I mängd är de ungefär likvärdiga.

4. Årets bästa läsupplevelse/poddupplevelse.
Förutom ständiga Nördic knitting så måste jag ju nämna Bernadette Banner på Youtube.
Och eftersom jag läst en bok så får den också komma med: Gör skillnad! (Men köp den hellre hos din lokala bokhandel, för hen behöver ditt stöd för att kunna finnas kvar. Eller överta ett ex, ännu bättre resursmässigt.)

5. Årets tema med variationer.
Åtta par sockor/strumpor konkurrerar väl ut allt annat?

6. Det klurigaste.
Kan kanske vara sybingon. Hur får man in så många rutor som möjligt i så få projekt som möjligt?

7. Årets "Äntligen!"
Kan också vara sybingon. Förväntan inför att årets bricka ska släppas.
Det kan också vara den oväntade glädjen i magen när jag återsåg mammas gamla tröja, nu på mina stickor. Jag visste inte att jag hade saknat den.

8. Årets "Det SKA gå!"
När fram- och bakstycke inte alls var lika långa när det var dags att montera fastän de hade varit det tidigare. Tror jag.

9. Årets snopnaste.
Att det inte blev någon spinnkurs?

Men en snopenhet som gick åt andra hållet, till en oväntad belåtenhet, är den lilla gröna väskan med blixtlås. "Vad ska jag ha den här till?" har övergått till en självklar förvaring av alla sladdar och tillbehör till mobilerna.

10. Årets träff
Det var nog en av de första träffarna inför skjortprojektet. Det fanns kvar lite sommar och vi satt på balkongen och fikade och gick igenom det tjocka häftet med instruktioner för att göra Harrison shirt. En pirrig förväntan som övergick i måttagning och utvecklande av mönsterpapper på golv och bord och ett idogt ritande.

Det kan också vara någon av de gånger jag varit på stickcafé, både i stan och på landet. Tyvärr så stämmer inte tiderna så ofta.

Eller när det äntligen kom några barn och ville spinna i sockenstugan.

11. 2020 års planerade projekt
Vi ska bli klar med skjortorna. Sen ska jag använda min och inse vilka förbättringar jag ska göra inför att jag gör den i ett finare tyg. Jag hoppas att det finns lintyg som är tätare än det som finns i köpeskjortorna. (Tänk en linnedamastduk som hopplöst förstörts av mjukmedel och/eller torktumlande. Fast utan mönstervävningen dårå. Så tät vill jag ha. Tror jag.)

En ny spinnkurs är utauktionerad under Musikhjälpen 2019. Den har nog bättre förutsättningar för att bli av.

Ollen med klimtoket får väl bli av.

Sen hoppas jag att det finns lämpliga projekt för sybingon 2020.

12. Angående planerade projekt inför 2019: revision
Nej, jag har nog faktiskt inga planerade projekt. Mer än att klippa steeken på Riddarin och göra klart den. Klar och nöjd! Och så mycket beröm för den som jag fått. Och imponerade blickar när folk förstått att jag gjort den själv, även när klippningen inte kommit på tal. (Vad är det med folk?)

Och att se vad det blir av mitt lilla klur-projekt som jag håller på med där jag använder det ljusblå garnet jag fick i somras. Det blev en sommartopp med egenpåhittade axlar.

Och så får vi se hur det går med syskonbarnen. Det blev en mörkblå tröja i shetlandsull med ett oranget M på magen. Men systern har inte kommit in med något önskemål.

Sen finns det ett projekt som jag inte vet hur det går med: auktionen till förmånen för Musikhjälpen gav 400 kr, vilket jag är jätteglad för. Men jag har inte fått svar från vinnaren om när spinnkursen ska ske. Det finns en del logistiska hinder, verkar det som. Det blev inget av med det. Logistiken kom i vägen.
Ska vi fortsätta på icke-stick-projekt så har jag en dröm om att sy en skjorta också. På gång!

Kvar från 2018 års planering är:
Høstruta är fortfarande fin. Men nu har jag ju ett annat klimtigt projekt, om än det måste repas upp fullständigt. (Eller i alla fall till strax under halsringningen.)

Att faktiskt ta tag i Fiberprojektet skulle kunna vara nåt. Jag har kammat klart. Och reviderat idén om hur jag ska spinna. Så 2020 ska jag väl göra det ...


13. Sandi på Knitting Daily ville att vi skulle vara Fearless Knitters år 2008. Har jag varit det 2019?
Jag har ju för sjutton steekat!
Och stickat en (i två ex) komplicerad lapp för att laga Minettakoftan under ärmarna.
Sen har jag ju uppgraderat mitt syende.

14. Årets tacksammaste
Kan vara min mamma när hon öppnade min julklapp.

1 kommentar:

Heidi sa...

Det var mycket roligt på den lista, men också några bra tips (pod och bok), på det hela taget verkar det ha varit ett bra stick- och syår för dig:)