lördag, februari 11, 2012

Mer om julenI julklapp av maken fick jag inte bara en digital kött-termometer som löpte amok vid första försöket som ulltermometer och sen påstod att vi inte hade en grad under 114 Celsius som inomhustermperatur (Ja, jag vet. Man ska reklamera på stört.) Jag fick även den här fina boken. Den är proppfull med bilder på både får och ulltestar och garnstumpar och provlappar. Och text. Än så länge har jag inte hunnit mer än glutta på Gotlandsfår och fårbilder i allmänhet. Jisses, jag trodde att ett får var ett får, liksom. I koret i min kyrka finns en bild på "Guds lamm" som jag tycker ser fåraktig ut. Men får får tydligen se ut så även på riktigt.Och på annandagens väldigt tidiga morgon stormade det väldeliga här. Det resulterade i många nedblåsta kvistar och grenar. Varav en del hade gul lavpåväxt. Varav en del fick följa med hem till mig och befrias från denna plåga(?).
Och häromveckan landade äntligen de gula lavarna i en vatten-ammoniak-lösning och se vilken färg! Det är liite knepigt att fotografera den där ljuvliga färgen som är nån sorts röd à la blåbärssylt.
När den blir stor och jag har tid och sommaren solig ska jag förena den med ull som jag sen ska lägga ut blöt i solen så den inte längre blir rosa utan blå. Jorå. Det sägs att det fungerar så.

Samtidigt rev jag sönder en massa avocadoskal och lade dem i blöt på samma sätt.
En hel massa andra burkar med mysko(?) innehåll står också och drar. Egentligen borde jag tvätta ull som bara sjutton, för det går säkert att göra utan att använda händerna så förskräckligt. Så den är klar sen när färgerna är klara.

4 kommentarer:

Karin sa...

Nerblåsta bitar av lav, det måste väl vara det enda positiva med en sådan där storm. Ska bli spännande att följa dina färgexperiment!

Cecilia N sa...

Ja det övrigt positiva för min del med den stormen var att vi var helt oskadda.

Tidigare blåstar under hösten hade t ex grannens studsmatta farit iväg (och vem vet vart i den här blåsten), men den stod faktiskt alldeles still den här gången.
Och de gångerna har ett murket träd med flera stammar som vi har gett sig, en stam i taget. Men den här stormen stod resten kvar.

Bloggblad sa...

Vad härligt det låter att du har tid med det du vill göra nu!

Cecilia N sa...

Skenet bedrar, Bloggblad ...