söndag, mars 11, 2012

Flätstickning utan fläthjälpsticka

En del lägger in filmer på sina bloggar. Jag har inte förstått hur man gör det och tror att man måste gå omvägen om youtube och det orkar jag inte.

Så jag tar himskans massa bilder istället och så pladdrar jag på i texten. Den här instruktionsbildserien (utan pip som det var i skolan) handlar om flätstickning utan fläthjälpsticka. Stickar man flätor där tre maskor ska byta plats med tre andra maskor kan det säkert vara lönt att ha en hjälpsticka, men när det handlar om att byta plats på 1+2 eller 2+2 maskor kan man ordna det med fingrarna.

Mitt i mitt plåtande började kameran kippa efter laddning, så vi får se hur anskrämliga bilder jag släpper ut mot slutet. Den hade svårt att koncentrera sig på fokus och sånt larv när den hade fullt upp med att blinka med "Ge mig laddning innan jag dööör!"-ikonen.

Fotomodell är den stackars svågertröjan som fått ligga orörd några månader för att jag inte klarat av att koncentrera mig nog för att ta beslut om ärmhålsdags eller inte förrän idag. (Det är fortfarande en bit kvar är det senaste beslutet.)


Här har jag nu kommit till en liten fläta där skänklarna ska gå ihop. Den tredje maskan på vänster sticka ska flyttas så att den är först och den ska gå på baksidan av de två rätstickade som "ligger i vägen". Man kan också säga att de två räta maskorna ska flytta ett steg till vänster.

Sedan ska de två räta maskorna vid mitt pekfinger flyttas ett steg till höger. Men det tar vi om en stund.

Jag börjar med att fösa över de båda räta maskorna till höger sticka.

Sen stickar jag den aviga maskan och drar ut den så den blir så stor att den passar på mitt pekfinger. Så istället för att prydligt sitta på höger sticka sitter den alltså istället på mitt vänstra pekfinger.

Och där sitter den medans jag föser tillbaka de två räta maskorna till vänsterstickan. Och sen får den stora aviga sätta sig på den högra stickan och anta normal storlek. Och sen är det bara att sticka på.
Så har vi flyttat två räta till vänster.

Nu har vi kommit fram till den andra skänkeln som ska flyttas till höger. Den aviga maskan som står i tur att stickas ska alltså stickas sist av de tre maskorna som sitter främst på stickan. I princip alltså.

I verkligheten stickar jag den först. MEN! Lägg märke till att tråden inte går direkt från förra maskan till att vara redo att stickas! Den går runt mitt högra långfinger först. Detta för att jag ska använda den här extraslingan sen för att sticka de båda räta maskorna.

För att hålla undan den redan stickade aviga maskan som ska flyttas två steg till vänster bakom de båda räta maskorna sätter jag den på vänster långfinger, på samma sätt som jag nyss använde pekfingret som sticka. (Men nu ska jag ju använda pekfingret som vanligt för att hålla garnet jag ska sticka med.) Så på bilden ser man garnet komma från höger och den aviga maskan som strax ska få två räta maskor till granne, över pekfingret precis som när man ska sticka, som en stor avig maska uppträdd på långfingret och sen ut ur bild till vänster på väg mot nystanet. (Vid det här laget skrek displayen om att kameran var jättehungrig på batteri och den var inte alls speciellt intresserad av att fokusera. Sorry.)

Jag plågade min svältande kamera ytterligare för att försöka visa att jag nu stickat de två räta maskorna och sett till att de är av normal storlek och att den aviga maskan sitter på långfingret (pekfingret har nu ingen tråd över sig utan långfingermaskan har dragit åt det överflödiga). Nu ska jag fösa över långfingermaskan till höger sticka och dra åt garnet så den blir i rätt storlek.

Strax före kameran fick batterimat lyckades vi komma överens om att visa hur det blev när båda momenten var gjorda.

Inga kommentarer: