lördag, mars 24, 2012

KnäpphärvelEn liten pinne (eller preg som jag är uppvuxen med att kalla det) på kugghjulet hakar fast i en liten pinne på "hammaren" vilket gör att hammaren lyfts.

Så småningom flyttar sig kugghjulspinnen åt vänster och släpper pinnen på hammaren och *klonk* så faller hammaren och ger ifrån sig ett "knäpp". Nästa gång man hör det har det gått 60 varv.

6 kommentarer:

Karin sa...

Ja, där är den ju, knäpphärveln. Det var blivit ett vänligt skällsord hos oss. "Men hallå, knäpphärvel, vad har du gjort här/hur tänkte du nu/vad sjuttsingen menar du/osv". Mycket användbart när man vill antyda att någon är både lite knäpp och virrig. Men bara lite.

Cecilia N sa...

Det var en på ravelry som nyhadefått en gammal knäpphärvel som var trasig i knäppet. Jag fattade inte riktigt hur, men jag kunde iaf visa hur det ska vara när det är rätt. I händelse det hjälper hennes felsökning.

Därav posten.

Bloggblad sa...

Hm... det där var värre än grekiska för mig som numera bara talar Ranelidska...

Cecilia N sa...

Men snälla Bloggblad, det må du väl sluta med omedelbums.

Sen fick jag se en bild på hennes härvel och den hade en helt annan knäppkonstruktion. Så det var "förgäves" att visa min.

englundskan sa...

Visst är det fantastiskt vilka konstruktioner dom fick till, i trä t o m. Märkligt att Knäpphärvil har blivit ett skällord.

Cecilia N sa...

Ja jag riktigt kärat ner mig i mina fina trämaskiner. (Även om de har en del egenheter som kanske påpekar att de inte är helt perfekta.)