torsdag, december 26, 2013

höstgarn

I den mån jag varit hemma och spunnit i höst så har det resulterat i det här garnet (och dess syskon som jag just tvinnade). Det är inte köpejämnt men det är en skön kvalitet att hålla i och lite glans är det också i det. Det finns enstaka grå fibrer i, men inte så det stör. 75 gram och 237 meter.

När det nytvinnade fått vila på rocken och sen på härveln så tror jag att jag ska försöka med det där med att färga med svarta bönor. Det lär bli blått, men det lär också vara o-ljusbeständigt. Vi får väl se vad det innebär.

Stickningen går lite framåt, tackar som frågar.
Den blå mössan är färdig sånär som på fästandet av uppläggningstråden. Detta för att jag funderar på om jag bara ska fästa den eller om jag ska använda den för att tvinga vikta kanten att uppföra sig som jag vill.
Födelsedagsgarnsmössan har ännu inte fått något nytt garn.

För några år sen (jo ...) så stickade jag par nr 2 av liturgiska halvvantar. Det har inte varit någon större akut brådska att få dem klara. Men nu har jag äntligen fäst alla miljoner (nåja) trådar på dem så nu är de klara.

Den lila sommartoppen har nu kommit fram till i-cord-avmaskningen vid linningen. Men vädret påstår inte att det är bråttom så jag låter den ligga.

Presenten hann bli sisådär 20% klar när jag insåg att nr 3 är för mycket på stickorna. *frogga frogga frogga* och så på't igen med stickor 2½. Snart är jag tillbaka till de 20 procenten. Jag har också modifierat genom att hålla det vinröda garnet dubbelt. Det blir bättre.
Det är mest bråttom med den här stickningen.

Så slipoverstickningen är inte rörd på flera veckor.

Sockorna som presentades iväg har förresten kommit fram för några veckor sen. Så här ser de ut:
 
 


onsdag, december 18, 2013

På mössfronten ...

Nä, det blev fortsättning på den blå mössan ... som blev större än nystanet ... så det blev till att gå och köpa mer ...
Jag är inte helt nöjd hur den tolkar min uppfordran att gå från 2 räta, 2 aviga-resår till hålvarv helt i rätstickning och sen åter övergång till 2r, 2a. Den viker sig inte alls snyggt i hålvarvet.
Men nu får det vara så för själva stickandet sker på de sista varven.
Den ser inte klok ut när den hänger från stickorna, men skärper till sig när jag sätter den runt huvudet.

Fortsättningsgarnet på födelsedagsgarnsmössan existerar inte än.

Imorgon åker jag på JULLOV och då får vi se om det blir nån ordning på det torpet, garntillverkartorpet alltså. Det finns så många torp att få ordning på så det blir en hel stugby ...
städahuset, fira jul, läsa läxor, mm. Och så det där vilotorpet då ...

söndag, december 01, 2013

Julkalender!

Nu är det julkalenderdags igen och naturligtvis är Lotten på.
Gå dit och gissa och vinn en tröja.

måndag, november 25, 2013

mössa ...

Först gjorde jag den alldeles för vid.

Sen gjorde jag den så trång att det blev lite våld, men det får duga. Fast då var det där med att den blev rätt tunn. Antagligen skulle man ha haft dubbelt garn. För att råda bot på detta började jag sticka i diverse 3D-mönster: rätstickning, mosstickning ...
Men den kändes ändå för tunn. Och liite för liten som sagt ...

Sen när jag kom hem och röjde undan lite för att gästen skulle hitta sängen fann jag födelsedagsgarnet. Det där som är omväxlande fluff och snöre.
Så nu blir det istället en födelsedagsgarnsmössa. De värsta snörgarnspartierna tvinnar jag upp lite och hoppas att allt inte blir vridet och konstigt utan bara något mer lite fluffigt, iaf osnörigt.

Dessvärre räcker inte garnet. Så jag behöver göra mer typ likadant. Men nu tror jag att den blir både i rätt storlek och i rätt tjocklek. Stickor nr 5 används.

Den blå möss-stickningen är nu lämnad åt sitt öde. Huruvida det blir en blå mössa också nån gång vet jag inte. Men just nu blir det ingen.

söndag, november 10, 2013

hyfsa bloggen

Det är mycket nu ...
Inte mycket bloggande, men irlande.
Mycket hattande hit och dit och saker som ska kommas ihåg och produceras (på annat sätt än med stickor och garn) och lektioner att närvara på.
Som tur är lämpar sig åtminstone föreläsningar, fikaraster och resor till sticktid. Fast vad som helst kan ju inte stickas då utan det måste vara nåt "något mer produktivt än att rulla tummarna". Kort sagt något enkelt som man inte behöver koncentrera sig på utan bara göra. (Resestickning består av logistikskäl av skolstickning.)

Jag såg att punktlistorna i högerspalten behövde ansas. Så nu gör jag det.
Det fattas två saker att föra in i färdigspalten. Dels ett par sockor gjorda till present. De är fotograferade men inte skickade.
Dels en ännu oblockad sarisilkesjal. Hur svårt kan det vara att blöta ner ett bylte och spänna ut det på en ledig säng när man kommer hem? Hur svårt är det att fotografera det sen? Hur svårt som helst verkar det som för det har legat ogjort jättelänge. Och fotografera vet väl de flesta stickbloggare är mer eller mindre omöjligt i november.

Men sockorna jag rapporterade om i förra inlägget finns med nu i alla fall.

"På stickorna"-listan har också setts över.
Den mest aktiva stickningen är slipoverstickningen. Den är nämligen tämligen "rakt fram" så den är skolstickning. Bakstycket är färdigt och nu gäller det bara att avgöra var ärmhålen ska komma på framstycket. Jag har blivit lite övermodig vad gäller hur mycket garn som finns kvar på nystanet och fantiserar om ärmar. Men vi får se. Först ett framstycke. Sen sidsömmar. Sen halsringningens kant. Sen ärmhålens kanter. Och så får vi se hur långa de kanterna blir ...

Hemma är den lila sommartoppen soffstickning. Ännu är inte första nya härvan uppstickad och jag anar att det är i de räjongerna som man kan börja tänka på nederkant, när det är slut alltså. Men det går lite framåt de gånger jag kommer hem och hinner sitta där. (Och färgen är alldeles perfekt! tackar som frågar.)
(Fast nu tre helger har det varit diverse kostymeringar till dottern som varit prioriterade. De två senaste helgerna en tingeling-utstyrsel i ett häftigt grönt tyg med påklistrade paljetter. Dessvärre har symaskinen åsikter om sånt tyg så alla sömmar har vi fått sy för hand! Kvart i tre i natt var vi klara!)

Den laxrosa ska få ärmar och det går väldigt långsamt med dem. Det är liksom inte riktigt säsong för linnen med tunna ärmar på de här breddgraderna och några andra breddgrader är inte inplanerade för besök. Jag anar att det blir mer sprutt på den stickningen efter nyår.

Något som det definitivt är säsong för är hemlisar och mössa. Jag lyckades ju tappa bort min gula vasaloppsstickningsmössa förra vintern och använder nu en köpemössa som dessutom är grå och tråkig. Så eftersom skolstickningen ser ut att behöva en efterträdare någorlunda snart, sockförrådet inte har några brister och hemlisstickningen är komplicerad lade jag nu ikväll upp för en 2r-2a-mössa av enklaste snitt av resterna av sonens julklappsstickning förra året. Huruvida han begär att få komplettera ensemblen med den eller jag får ha den ifred får vi se. Han är inte så mössig av sig så jag hoppas för egen del.
Äntligen prövade jag uppläggningen som jag skrev om redan 2010.

Något om hemlisen? Nä. Den är ju en hemlis jue! Jag bara skriver upp den för att komma ihåg att tänka på den själv.

Och spinnrockar och sländor står stilla. Färgardrömmar (t ex en massa torkad svamp som definitivt är torr vid det här laget!) är också på paus.

(Och när jag ska sätta etiketter på det här inlägget så inser jag att Blog Action Day gick mig helt förbi i år. mycket annat har jag alltså att tänka på ...)

torsdag, oktober 17, 2013

Klar!




Det vill säga, den här bilden är tagen före de blev klara, men nu är de klara. Skaften blev ca 5 cm längre än på bilden. Ett garns ränder syns ganska tydligt (det första garnet) men det blev en egen spräcklighet också i det här garnet som jag gillar. Det som förvånade mig var att jag brukar sticka raggsockar med 48 maskor på varvet. De här strumporna har också 48 maskor på varvet.
Raggsockor gör jag på nr 4 med 4-trådigt raggigarn, de här är då stickade på nr 3 med 3-trådigt garn med ursprung i raggigarn.

Tyvärr har batteriet tagit slut i vågen, annars hade jag berättat hur mycket de väger.
Det är mer snodd i det här garnet än i ursprungsgarnet. Det kan här och var upplevas lite "snörigt" i känslan för den sakens skull men förhoppningsvis är det inte något som är till men för hållbarheten. Jag nystade garnet med två trådar tillsammans, från var ände. Så randningen, i den mån man bryr sig och det syns, går i motsatt riktning. Det som var sämre med den här nystningen var att det nog blev olika mycket snodd i garnet, speciellt märktes det att garnet hade mycket mer snodd när jag stickade den andra hälen än den första.
En annan gång kan jag tryggt dela garnet på hälften och göra två nystan. Men den här gången visste jag ju inte hur mycket som skulle gå åt.

Jo!
Jag skulle ju säga något om hälarna också.

Nu har jag ritat på bilden ovan. När man stickar uppifrån och gör hällapp så blir randningen som jag ritat ut med de orangea strecken.
Man stickar hällappen och så tar man upp från kanten av den och stickar i vita pilens riktning runt hela sockan samtidigt som man minskar i "gusseten". (Vad heter den där trekanten på svenska?!)

När jag nu stickade från tårna och uppåt så stickades hällappen under foten. Inte bakpå foten som när man stickar uppifrån.
Så när jag tog upp längs kanten på den så hamnade randning och stickriktning åt andra hållet på gusseten.

Gullan från Arkadien-hälen är annorlunda efter man har plockat upp maskorna längs kanten. Här får de illustreras av sockorna som Lotten fick.


 
Eftersom de sockorna har flätor som går upp från hällappen där som Lottens har resår så vill man ju inte ha en gusset där. Så därför har de gussetminskningen mitt bak så att det blir en slätstickad triangel mitt bak.
 
Jag tycker det är såå skoj att man kan göra sockhälar på så många olika sätt och inte nödvändigtvis bara på det sätt som de försökte lära ut i syslöjden.

onsdag, oktober 16, 2013

Enligt min ringa mening...

... så är det här samma kulör. Jippi!

tisdag, oktober 15, 2013

maskeradsnöre

Vad gör man när man ska på maskerad och ska ha en nyckel runt halsen?
Man tar en bit garn förstås.

Men om det enda tillgängliga garnet antingen är något lila, glittrigt, syntetiskt, eller laxrosa i bomull och man behöver en mer rustik look?

Man gör sitt eget förstås.

Recept:
Man går ut i fårhagen och tar dumpad ull. (Eller ja, jag hade tidigare gått i hagen och sett klumpar av ull ligga där till ingen nytta och med övertygelsen att fårbonden nog inte var så intresserad av ullen av formatet rastalockar hade jag tagit om hand lite.)

Man tar sedan och letar reda på de bitar som ser mest tesade ut. (Alltså det som med mycket god vilja kan sorteras under fluff istället för rastalockar som vore mer adekvat.)

Sen tar man sin kam (en utredningskam med glest mellan tänderna i det här fallet) och kammar "fluffet" så att det faktiskt kan kallas fluff.

Sen inträffar det knepiga: spinna utan vare sig rock eller slända. Men jag har ju vurri ve tidigare så jag gjorde likadant (som i slutet av det här inlägget). Likadant förutom att den här gången hade jag tussar (som högre upp i det länkade inlägget) så de höll inte ihop lika bra.

Och vips (eller nåt ...) så hade jag ett entrådigt garn som jag lyckades tvinna till tvåtrådigt. Det tvättade jag.

Sen kunde jag göra på två sätt: virka ihop en luftmaskkedja av garnet, eller sätta mer snodd i det och göra det fyrtrådigt.
En kompis sattes att hjälpa mig att vrida på garnet i ena änden samtidigt som jag vred i andra änden. (Sådär gjorde vi snoddarna till slöjdpåsarna en gång i tiden minns jag.)
Men det fyrtrådiga blev lite för lite tvinnat ansåg jag och dessutom var garnet fortfarande tillräckligt för långt så vi satte i ännu mer snodd och gjorde det till ett riktigt bra åttatrådigt garn istället.

Voilà! Drygt en meter åttatrådigt garn av tappad gutefårull.


Och jo, maskeraden var trevlig.

torsdag, oktober 10, 2013

wip

Nu har det här strumpgarnet hunnit bli strumpfötter med nästan färdiga hälar. Återigen gör jag Gullan från Arkadien hälar, i alla fall hittills. Det vill säga hällappen kommer därifrån. Sen tror jag att jag ska göra "gusseten" på sidan om foten istället för bak på hälen.

Men det blir en annan historia en annan dag. För nu är det redan nästa dag så nu ska jag bara göra klart andra hälen så den har en chans att bli likadan som den första.

Under tiden får den inte nödvändiga västen (eller vad garnet räcker till) vänta. Strumpor behövs!

Sommartoppar behövs inte heller så här års så de projekten ligger också på is. Även om jag köpt mer mörklila lingarn på Tradera i helgen. Har jag tur så är det väl kompatibelt med ursprungsfärgen.

lördag, oktober 05, 2013

Heja Norge!

För några år sen sände NRK från Hurtigruten, live, direktsändning, dygnet runt. En av båtarna som går sträckan försågs med kameror och så satte man sta. Någon kamera långt framme i fören, nån högre upp. Några åt sidorna som filmade alla uppslutande båtar och folk på stränderna som med plakat och banderoller förklarade var båten just nu passerade och så hurrade man och hojtade och vinkade och här och var så var blåskorpset nere vid båten och spelade när den lade till.

Det var underbara sommarbilder att följa och alla var så glada.

Tydligen har NRK fortsatt med "långsam-tv". Till exempel har man gjort ett program om ved. Riktigt precis hur det gick till vet jag inte, men jag anar att man fick följa från träd på rot till in i brasan.

1 november ska man ge sig på ett mjukare ämne: stickning.
http://www.nrk.no/kultur/nrk-vil-sette-strikkerekord-1.11271394
Man tar ett får, klipper det, sorterar ullen, kardar, spinner, stickar en tröja. I Nya Zeeland har man satt ett världsrekord som norrmännen (norskorna?) tänker försöka slå. Jag skulle ju vilja ha med momentet "tvätta" i den där uppräkningen, men det sinkar antagligen för mycket.
Jag förstår inte riktigt hur "långsam-tv" går ihop med rekordförsök, men det ger sig antagligen.

Huruvida detta går att följa från Sverige vet jag inte. Det kanske kommer information om det senare.

När hakar SVT på det här fenomenet?
Sätta upp en väv och väva en tyg och sy något av det? Fler förslag!

fredag, oktober 04, 2013

dålig bild och dålig bloggare


Det här är en usel bild på början på ett bakstycke. Det är andra början på ett bakstycke. Förra början var tio maskor mer per varv och det blev precis så "tokspräckligt" som jag ville ha det. Inga pölar alls. För att i viss mån bryta av slätstickningen stickade jag en viss färgrapport så att det blev aviga ränder.

Men så var det det där med hur stort bakstycket blev. Med tanke på att jag bara har en härva så finns det ingen anledning att slösa. Så när tio maskor bara inte behövdes så repade jag upp.
Och då blev det pölar. De blir inte särskilt stora, men de blir. Och så får det väl vara så då.
Att göra avigt vid viss färg blir konstigt i och med pölarna så istället lägger jag in en avig rand då och då. Eventuellt blir det ett parti moss-stickning vid midjan, men eftersom det inte går att riktigt bestämma var den hamnar (på det sättet är uppifrånstickning mer bestämd) så vet jag inte om det blir nåt.

Rätt vad det är blir det kanske en bättre bild. Fast å andra sidan är vi nu på väg mot den obarmhärtigt mörka hösten. Obarmhärtig i fotohänseende.

För övrigt har jag nu plockat fram mitt omgjorda sockgarn. Det verkar vara läge att ha ett par strumpor klara typ nu.
Ett par sockor har jag faktiskt färdiga, men de är inte till mina fötter utan ett par på annan ort. Tur nog har jag haft andra fötter i samma storlek tillhands för utprovning. De blev klara nu i kväll så de är inte fotograferade. Ska försöka hinna med det innan de åker på lådan.

lördag, september 21, 2013

Mer omgjort garn


 
I slutet på förra inlägget drog jag mig till minnes att jag hade ett obloggat garn, nämligen det här. Jag har gjort det av tre olika raggigarn, rester efter tre par sockar. Men nu började jag fundera och inser att det har jag visst bloggat om. Jag hade bara glömt att sätta etiketten "göra om garn" på det inlägget, vilket jag gjort nu och så går vi vidare. (Och nej, någon provstickning har jag inte gjort.)

                                             
Linnet Fletninger av Marianne Isager är ju ett linne. Jag vill ha ärmar. Så därför har jag tänkt sätta dit det på mitt i övrigt färdiga linne. Men så har jag idéer ... (nähä ...) och tycker att ärmarna borde vara "lättare" än linnet i övrigt. Så därför delar jag garnet Cecilia i två delar och ska alltså sticka ärmarna i hälften så tjockt garn, fast på samma stickstorlek som linnet i övrigt. Randen mitt fram och mitt bak ska få sin motsvarighet mitt på ärmarna.
Jag har provstickat några centimeter och det verkar bli bra, men kanske att det händer något senare som gör att det inte blir det. Vi får väl se ...

tisdag, september 17, 2013

Nytänkande

Jag var och inventerade garnbeståndet på Rusta häromdagen. Konstaterade att sju bröder-sockgarn verkar kosta hälften mot raggi. Tål att tänka på. De hade bara enfärgat där, jag vet inte om det finns mönstrat. (Men ve och jippi, då kan man ju kanske färga ljust garn själv!)
Nå, det fick ligga kvar på hyllan så länge.
Men däremot kunde jag inte motstå ett nystan av sånt där ... ja kan man kalla det garn över huvudtaget?
Och nej. Inte jag inte. Inte tänker jag sticka nån sån där konstig mojäng med mycket rysch som man bär runt halsen.
Jag är ju på mitt eget konstiga sätt och slaktar det där ... eh, nätgarnet.

Jag har ingen aning om vad lilamelerat akrylgarn kan användas till, eller den glitterförsedda lilla kanten. Men barbiekläder låter rimligt.
Så när som på att det inte brukar vara min bransch. Å andra sidan så brukar inte jag köpa akrylgarn heller, eller nätgarn.

Jag undrar vad jag har kommit in i för konstigt skov i år ...
(Och när jag tittade på de andra inläggen med samma etikett så inser jag att det finns ett obloggat garn därhemma. Det finns inte ens en bild av det i den här datorn. Måste åtgärdas.)

lördag, september 14, 2013

wwsipday 2013

Lördagen 21 september går årets världsvida spinnaoffentligtdag av stapeln.

I skrivande stund har jag ingen aning om när - var - hur för min del.

Återkommer i ärendet när jag vet mer. Eller äsch. Titta på wwsipday.com för att finna en sip nära dig.

torsdag, september 12, 2013

För övrigt...

... kan meddelas att det blir inte mycket till sjal av en härva sarisilke. Knappt ens en sjalett. Snarast nån sorts halsduk som smalnar åt ändarna och blir bredare på mitten.
Sen, när jag kommer hem, typ nästa helg, ska jag blocka den lite då jag var tvungen att vara lite snål med avmaskningen (2 dm garn kvar?) och då blir den väl bloggad också.

Den laxrosa är numera ett komplett linne. Jag tror jag har funderat ut att jag ska sticka ärmarna av delat garn. Jag tror jag har funderat ut början på ärmkonstruktionen. Dela garn kan jag göra här, men jag tror det behöver mer snodd och det får det inte före jag kommer hem till spinnrockarna.

Den lila toppen är med till Uppsala, så jag hoppas att det går att få till någon lösning på det problemet.

Ett par sockar i raggigarn är i vardande, den här gången med Judys magiska tåuppläggning. (Det finns youtubefilmer som förklarar i rörliga bilder för den som vill det.) Det knepiga just nu är att de tilltänkta fötterna är nån helt annan stans än hos mig.

Silkeflätan är orörd. Likaså den tvättade ullen, fast några kardrullar spann jag i helgen av det jag tvättat tidigare.

Igår genade jag genom en fårhage. Riktigt till vad jag ska ha det vet jag inte, men det följde med lite upphittade bösiga smutsiga toviga ulltussar hem till mig. Det är väl mest en utmaning: går det att göra något av dem alls?

tisdag, september 10, 2013

Det här med färgrapporter ...


För några år sen (julen 2010) fick jag det här garnet av min dotter. Sen har det legat i hyllan och funderat på vad det ville bli. Det funderar väl fortfarande, och jag med, men nu funderas det lite mer konkret.

Om man stickar det här garnet på rundsticka en kropp, så tror jag att det kommer att bli ungefär enfärgade fält som vrider sig i spiral runt kroppen. Det tror jag inte att jag uppskattar.

Om man istället stickar bak- och framstycken var för sig så blir det nog lite större chans att det åtminstone blir varannanradrandigt. Viss fältstockning lär det antagligen bli, åtminstone i sidorna, men i princip så tror jag att det blir randigt.
I alla fall gäller detta ett helt bakstycke.

Vad händer med två halva framstycken? Två "lila" varv avlöst med två "röda" varv, give and take, skulle jag tro.

Frågan uppkommer då: Vill jag ha ett plagg som ser ut så?
Kan man "styra" så att plagget får en dominerande färg?
Jag tänker, om jag vill ha ett "rött" plagg, kan jag då få det att verka rödare genom att sticka somliga varv med avigrillorna utåt så att "lila" partier blir släta utåt och sjunker ner mellan rillorna.
Jag har ju redan konstaterat att slätstickat antagligen kommer att dra sig då det är ett entrådigt garn.

Nu blev det nästan intressant ...

fredag, augusti 30, 2013

före sista stunden

 
... tog jag upp det sista av den f d otvättade ullen och lade det på tork, inne. (Bilden är från ett tidigare sköljvatten.)

Så nu har jag i snabb takt klarat av två av de där punkterna på listan: blogga om swaggern och tvätta klart ullen.

Det laxrosa linnet börjar helt klart närma sig slutstationen i linningen. Den lila toppen glömde jag hemma, men bättre lycka nästa vecka.

Vävningen är åtminstone påbörjad som prova-på-lapp och vilken dag som helst sätter jag stickorna i det röda silkegarnet!

torsdag, augusti 29, 2013

I sista stund

Packningen inpackad i bilen. Mätta och belåtna. Motorn startad. ...
Äntligen kom då brevbäraren! Med mitt nyinköpta silke! Lycklig pulade jag ner kuvertet i stickpåsen och så for vi.

Nej, inte så.
Vi for och lycklig sprätte jag upp kuvertet och pillade på silket. Sen stoppade jag ner härligheten i stickpåsen och tog upp stickningen.

Men här finns ju ingen slända att spinna med. Mitt i bilden kan man ana en liten "stropp" fingerspunnet tvinnat. Det är vådligt stiligt!

Jag anar att jag nu tänker införskaffa en liten turkisk slända ...

Nummer tre!

 
Får jag presentera den tredje swaggern! Precis som den första så är den stickad i originalfärgsättningen: mellangrå med ljusgrå kilar i omvänd slätstickning.
 

Men den här har fått egna knappar, inhandlade på Hemslöjden. (Och fråga mig inte hur knappbilden kunde bli så blå. Färgen stämmer i den övre bilden.)

Den svarta pensioneras nu från mer offentliga uppdrag och blir mer hemmamyskofta.

onsdag, augusti 28, 2013

Provlapp

Som ni vet så är det bra att göra en provlapp.

(Som vi vet så är det sällan de görs ...)

Men eftersom jag inte kan påstå att vävning är min gren så kan det ju vara bra att åtminstone skaffa sig en susning om vad det innebär.
Jo, jag vävde en duk i slöjden. Alla grupperna var inblandade i uppsättningen av väven. Vi var med och drog på varpen tror jag.
Sen har jag vävt band med bandgrind.
Och så ärvde jag svärmors vävstol med mattvarp på så där satt jag och solvade och solvade och så småningom vävde en trasmatta. Men det var 22 år sen.

Man kan alltså lugnt påstå att alla finesser och knep går mig förbi medan jag blint försöker se rakt fram.

Så därför: provlapp!
Också för att det är så svårt att bli klar om man aldrig börjar.
Så igår kväll "tog jag tag i" saken och varpade upp en liten testbit.

Jag borde ha tagit bild på härvan först. Det gjorde jag inte. Jag får beskriva den istället. Den var bara några varv lång på knäpphärveln, så jag vek den dubbel. Den var hysterisk även fast den suttit på härveln rätt länge. Jag tvättade den och daskade den och den fortsatte vara kraftigt övertvinnad. Ni vet hur en härva ser ut när man virat den runt sig själv för att sen sätta ena änden som stopp i den andra? Så såg den ut alldeles automatiskt.

Varpa.
Varpa kan man göra runt stolsben eller nåt. Då är det bra om de är helt parallella och raka i formen. Istället använde jag knäpphärveln. Jag knöt fast ena änden i en arm, gick över den fällbara armen, vände runt den tredje och gick samma väg tillbaka och vände runt den där jag knutit fast änden.
Det var inte helt jätteoptimalt då bara ena skälet syntes i vändningsändarna. Men det här är ju "bara på låtsas" så det fick duga.


Jag trädde in "pinnen-vid-varpbommen" i skälet längst bort från startänden (som tur nog även var slutänden, startänden alltså) och började dra på.
Tumstocksbiten fick agera skälskiljare. Den var inte riktigt väl fungerande i det utan ramlade ur rätt vad det var.

 
En stor säkerhetsnål fick hoppa in och assistera, men då var skadan redan skedd, somliga trådar hade rymt och ställt till ofog.
 
Sen skulle jag då solva igenom bandgrinden ...
 
 
(Bortse från tumstockens återinträde i historien. Bilden togs tidigare.)
Grinden hade jag hängt upp ungefär så som de blå solven hängt tidigare och med samma snören använda. De var ju bevisligen lika långa och förhoppningsvis bra i längd.
 
Här kommer vi till det knepiga. Mina ögons problem med ränder. Vilken rand är vilken? (Vilken tråd är vilken?) Vilka ränder hör ihop? Kombinerat med övertvinnad varp och förrymda trådar var jag tacksam över att jag bara hade cirka tjugo trådar att ta hand om.
De små hålen i grinden var inte riktigt överens med garnet, eller om det var tvärtom. Men som tur är har jag i min ägo en fin fin virknål som fick assistera.
 
Så småningom kunde jag knyta fram varpen till "pinnen-vid-tygbommen" och börja väva.
 
 
Som inslag har jag använt överblivet garn efter dockkoftan som blev klar vid midsommar.
 
Det visade sig att upphängningen av bandgrinden var värdelös. Eftersom den hängde i en loop så rörde den sig inte när jag grejade med ... ja, den som skulle varit trampa om det vore en vanlig vävstol. Och sen visade det sig att säkerhetsnålen satt för nära bakom och var i vägen och inte alls intresserad att släppa till det andra skälet.
 
Och så tycker jag att det verkar för glest det här, och sladdrigt.
Och om inget drastiskt sker så kommer jag att anse att vävning är dötrist.
Dock vill jag genomföra projektet.

måndag, augusti 26, 2013

Att väva eller att väva ...

Det här vävprojektet jag tänker starta har en hel del kvar att funderas på. Jag tror det kan vara praktiskt att använda en liten barnvävstol. Då kan man lämna vävningen smidigt utan att behöva knyta loss sig, som man ju behöver göra om man väver bara med bandgrind. (Då knyter man fast bortre änden av varpen i något fast - vilket alltså förutsätter att sådant finnes - och så hitre änden knyter man fast i sig själv och så spänner man upp varpen så medan man väver.)

 
Det kan säkert vara fiffigt att använda bandvävstol också, men då jag tänkt att remsan ska vara sisådär 8-10 cm och det inte verkar finnas bandvävstolar till den bredden så faller det. Det faller också på "det var sjutton vad attiraljer man behöver!"-faktorn. Barnvävstol har jag inte. Annan liten vävstol skulle behöva införskaffas.
 
Nå. Då kör vi på barnvävstol (om det nu inte kommer väldigt bra argument mot). Men vad ska vi ha för något att skilja skälen med?
 
 
De blå grindarna agerade solv som original, men de är ju gigantiskt glesa.
 
Bandgrinden överst i bild finnes också, men min erfarenhet av den är att det vävda blir mycket smalare än bandgrinden föreslår. Kanske för att varpen varit samlad i en knut till att börja med, kanske för att det faktiskt inte finns någon anledning för varptrådarna att sitta så glest isär i det vävda. (Kanske för att jag slagit in för för korta inslag som "strypt ihop" varpen?)
Kanske kan alltså det vävda tyget bli mer i samma bredd som bandgrinden påstår om man knyter varpen i en ... pinne som går över magbommen ... som antagligen varken heter pinne eller magbom.
 
Sen finns ju varianten brickvävning. Den kan ju göras ungefär hur avancerad som helst, men det är inte argumentet här. Här är argumentet att brickorna sitter tätare än hål och springor i bandgrinden. Alltså borde den metoden vara mer "ärlig" för hur brett tyget blir. Eller?
Det borde välan gå att väva vanligt tuskaft med brickor? Alltså inte snurra snurra snurra och sen snurra tillbaka efter ett tag. Utan bara vicka fram och tillbaka.
Fortfarande har jag tänkt varpen fastsatt i barnvävstolen och bara använda brickorna som skälgörare.

Hjälp mig att tänka kring detta!

lördag, augusti 24, 2013

lista

Det känns som att allt bara är rörigt i mina projekt uppe i mitt huvud så nu listar jag upp dem så det kanske blir nån reda i det hela:
  • den tredje svaggern är färdig och invigd men obloggad.
     
  • den lila sommartoppen är färdig och invigd och funnen behöva ändras på. Den kröp upp lite när jag använde den så att flätorna på framstycket liksom såg ut att börja vid "källorna" och det var inte så stiligt. Därför bestämde jag mig för att peta upp den i färgskiftningen och fylla på med så mycket mörklila som jag har kvar för att sen sätta ihop med det ljuslila.
    Jättefiffig idé, men resultatet ser inte klokt ut. Nu ser det ut som en mörklila topp nerpulad i en ljuslila korsett ... (Jag minskade ju i början av det ljuslila.)
    Dessutom blev jag inte nöjd med ihopsyningen.
    När jag petade isär delarna trädde jag garnet genom maskorna. Det blev hemskt slitet av det så om jag skulle sy ihop delarna igen med maskstygn skulle garnet jag sydde med bli slitet och svagt och inte alls vare sig snyggt eller hållbart.
    Därför tänkte jag virka ihop delarna eller hur jag ska förklara det: en maska mörk stickas ihop med en maska ljust och sen maskas det av: sticka två maskor och dra den-före över den-efter.
    Eventuellt kan man göra detta på ett annat sätt.

    Läget nu är att jag tar med den till Uppsala och hoppas att det i någons vrå ska gå att hitta en härva med rätt mörklila nyans så att jag bara kan fortsätta som jag tänkt från början. Så får det ljuslila vara till något annat.
      
  • Den laxrosa verkar ha hittat sin lunk och har avancerat väl. Flätan är nu 40 cm så det finns hopp om livet. Faast ... så var det det där med ärmar som jag tänkt lägga till ... Det har jag inte börjat tänka på än.
      
  •  Mitt spinna-för-att-väva-projekt har inte kommit igenom tänka-tänka-tänka-fasen än vilket stressar mig. Jag trodde att det var det jag skulle hålla på med i sommar. Men jag har fått tänkhjälp så det är nog ganska nära "jag gör som hon tänker" och beställning av ull och saker. Men så har jag fått för mig att jag ska använda det garnet som jag gjorde av den bärplockarkammade ullen för att provväva, men så har jag inte kommit till nån sorts skott. Dock är det garnet både spunnet och tvinnat och till hälften härvlat. (Fast det är inte så långt precis ...)
      
  • Jag håller på att tvätta gammal ull från första dosen jag fick. De där sju kilona verkar kunna ta slut! Nu är det nog bara en kastrull kvar att börja tvätta.
    Tvättandet sker på ett lågintensivt sätt. Ullen får ligga i vattnet i flera dygn och ifred. (Varmt vatten och gnidning gör ju att det filtar och det ska jag inte göra!) Sen byter jag vatten då och då och när det inte verkar bli smutsigt längre tar jag upp ullen, kramar ur den och sprider ut den på en handduk.
      
  • När jag tagit om hand det som torkat av det tvättade har jag skiljt på såna tussar som är vita, såna som är missfärgade gula och såna med grått i. De gulfärgade har jag tänkt spinna ett garn av att färga med svarta bönor. Än så länge har jag spunnit en spole och påbörjat en annan. En hel del kardning blir det.
    Så karda, spinna, tvinna, härvla, beta med alun och färga är momenten med ullen.
    Fast före färga (som tydligen ska kunna vara utan uppvärmning fast under några dygn) så ska bönorna ligga i blöt några dygn. Det gör att jag tänker att färgningsfasen är något som kräver flera dygn hemma, men det borde väl gå att få maken att skrämma ihop bönor och vatten i väntan på min hemkomst?
       
  • Jag har köpt en bok: The intentional spinner, a holistic approach to making yarn. Jag kan inte påstå att jag läst den än, men tänker att det "kommer jag nog att göra sen när jag behöver" ...
    (Bara för det kollade jag i den nu och ser att det jag är intresserad av kommer på sidan 62 och sen var jag tvungen att slita mig från den för att skriva klart här ...)
      
  • Jag skulle ju vilja sticka med mitt omgjorda sockgarn. Skew-strumpor har kommit för mig i tanken, men jag tror att garnet ska vara mer randigt än vad det här är för att det ska bli tydligt hur konstiga de är.
      
  • Jag har på "sen-nån-gång"-basis bestämt med en kvinna att hon ska komma hit och lära sig spinna. Ser man den här listan så kanske man inte kan tro att det går att klämma in, men det gör det ju visst det. Resten av listan är flyttbar, så det så.
      
  • Ja och så nåt av födelsedagsgarnet och nån sorts sjal av silkegarnet och så har jag ju funderat på halsduk eller vantar eller nåt av långdragsgarnet. (Varför har jag inte fotograferat det?)
Jamen det blev väl lite ordning av det? Lottens sockar finns inte med här, men de är ju både klara och  bloggade.

torsdag, augusti 22, 2013

Två härvor

Två helt olika härvor med helt olika historia:
 
Först en ljus yllehärva. Den är tvåtrådig. Den ena tråden är spunnen av mina gäster och den andra av mig. Riktigt vad det ska bli vet jag inte än, men det är ett helt okej garn, 80 meter och 66 gram.

Den andra härvan är i silke. Den är inköpt i Gamla Stan på Sticka*. Det är en trevlig affär med många olika sorters garner. Till exempel såna här silkeshärvor. Materialet till de här silkesgarnerna är överblivet material vid saritillverkning sägs det.
Tidigare har jag läst att det är återvunnet material av utrangerade saris (sarier?) men det är inget jag hittar nu när jag söker på nätet. I vart fall verkar det vara kooperativ eller liknande med anständiga löner för de medverkande.

Jag vet inte vad det ska bli för nåt av den röda härvan, men det lutar starkt åt att det blir nåt sjalaktigt.  Jag har läst andra som köper garn som souvenirer. Det var i sådan åtanke jag köpte det här. (Förutom att det vägrade släppa mig.) Det inhandlades i väntetiden i Stockholm innan det var dags att fara på båsfesten.


*Där blev jag tvungen att kolla upp ett och annat. Jag har för mig att det stod att affären hette Sticka, men ville kolla så att det inte var Stickat eller nåt liknande. På kvittot står det mycket riktigt att den heter Sticka, men att den ligger på Österlånggatan 20. Men det gör den ju inte, den ligger ju på andra sidan gatan. Det blev till att trava runt med Googleearth för att kolla upp. Enligt vad jag förstår så ligger affären på nr 41, men i augusti 2010 (då bilen körde där) hette affären Sinne Minne. Och det minns jag ju nästan att den gjorde nu också. I alla fall på skylten som hänger ut från huset. Men den kanske gäller galleriet (eller vad man ska kalla det) som man inte fick gå in på som var rakt fram när man kom in genom dörren.
Så frågan är om Sticka har legat på nr 41 i tre år men fortfarande har fel adress på kvittot? Får man ha det?

lördag, augusti 17, 2013

How shall I compare thee ...?

Det finns olika genrer även i bloggskrivandet.
En sort som jag läser är Elisabets. Det är mycket "underbart!" i de formuleringarna, vilket hon nogsamt påpekar om man skulle råka missa det. Det är frestande att falla in i hennes språk när jag nu tänker redovisa lite av det senaste dryga dygnet.

Jag har varit i ett gult hus med
röd matta utomhus och
blå matta inomhus.

 Mat fanns i överflödande mängd och i alla möjliga smaker och former. Somligt gjordes på plats och somligt medfördes av de pratglada gästerna.
Jo, för prata, det kan vi, i muntlig eller skriftlig form. Och precis som i Lottens bås så spretade samtalet både momentant och successivt. Det här var alltså Lottens bloggbåsfest!  Äntligen kan man säga, då det löst talats om att träffas geografiskt i flera år.
 
Vi försågs med stickade grejer i början, saker som sades vara bloggtofsar, men som ganska snart identifierades som stickade bindor.
Dessa applicerades på mångahanda sätt:
t ex som skepparkrans à la fiskargubben eller som nån sorts stiliserad rödluva.
 (När festen närmade sig sitt slut samlades tofsarna in igen för att återgå till att vänta på att skickas till bättre behövande.)
 
Naturligtvis kan man inte resa iväg så långt utan att ha med sig en stickning. Eftersom min huvudsakliga stickning just nu verkar vara en lömsk sak som då och då får maskantalet att miss-stämma tog jag även med mig en strumpstickning som konversationsstickning. Två räta två aviga har liksom inte riktigt samma potential att kunna trilskas. Men inte förrän sista timmen på resan insåg jag att sockorna också skulle kunna tjäna som mer beständigt mitbringsel än mat.
 
Jag anar att Lotten har lite att växa i ...

Det här var första gången jag stickade hälarna enligt den här beskrivningen. För tillfället minns jag inte mer om den än att den var tydlig och lätt att följa. Lite bekymrad var jag dock när hälen var klar och jag tyckte att överkanten lutade bakåt. Men det var något som rättade till sig med höjden.
Må de värma Lottens fötter länge, de började i god stil.
 
Tack Lotten, familjen Bergman och båskamrater för en himla trevlig fest! Underbar!
 

söndag, augusti 11, 2013

Man tager vad man haver ...

I Lottens kommentarsbås blev jag återigen uppmärksammad på att Emma Frosts ullkammar tidigare var bärplockare.
Eftersom hårdslöjdstalangerna äro ganska få i min del av världen så suckade jag uppgivet vid tanken på att göra ullkammar själv (eller lägga ut det på entreprenad), men i slutet av utandningen kom jag på genvägen!

Varför hålla på och åbäka sig och göra ullkammar av bärplockare? Varför inte kamma ullen direkt med bärplockare? Då kan man ju använda dem till det ursprungliga syftet när de inte kammar ull, typ.

Jag hittade bara den ena, men tänkte även utanför denna låda och greppade Kammen. Den underbara kam jag köpte för ohemula 75 kronor för sjutton år sen och som jag älskat sen dess. (En valp för tolv år sen tyckte också att den var fin. Som tur var koncentrerade han sig på bakersta delen av skaftet.)

Det gick jättebra. När jag väl kommit på att ullkammens krattform gör att man kan vrida och vända på kammen och ändå få fibrerna åt samma håll, men att det inte riktigt gäller för en vanlig hårkam. Där måste man tänka så det blir rätt.

 
Se så fint det gick! Och som diz* använde jag en liten uddanyckel som låg här och skräpade.
 
* Diz: ett litet hål genom vilket man drar fibrerna som man kammat så att det blir en lång korv av ull.
 
 

fredag, augusti 09, 2013

Fylla år jag spinns

Rubriken hänsyftar på den s k båsmetern som utvecklats i Lottens bås.

Fast nu var det inte så mycket jag som spann den här dagen utan mina gäster.

Det är inte riktigt så konstigt som det ser ut. Det är fotografen, a k a jag, som inte sett att drivhjulen skymmer varandra.
 
 
 
Även en underbar sommardag tar slut så småningom och vi får flytta in. Alla fick välja mellan rock och slända.
Alla gästers trådar tvinnades senare samman (som en tråd) mot en tråd som jag spann. Jag har tänkt att jag ska sticka någon sorts minnesmärke över dagen av garnet senare.
 
Tack familj och vänner som var här och spann!
 
Den lila sommartoppen premiäranvändes, men mer om den en annan gång.

onsdag, augusti 07, 2013

Rösta på stickpodden!

Man kan rösta på sin favoritpodd här.
Stickpodden är nominerad.
Men det finns poddar i andra klasser också.

(Suck ... Inte förrän nu såg jag att rubriken var ju helt fel. Nu blev den rätt.)

tisdag, augusti 06, 2013


Det här med att karda … det är så konstigt …

Alltså, det är inte så konstigt att tufsig ull blir som luftigt sockervadd, men hur går det till?

Vi börjar med att titta på kardorna. Man har två. De benämns undre och övre. Den undre hålls med skaftet uppåt och den övre med skaftet nedåt under tiden man kardar. Hur man än sen viftar med kardorna så behåller de sina respektive namn genom hela kardningen.



Vi sätter på lite ull för att se hur den förflyttar sig på kardorna. I vanliga fall sätter man ju ull längs hela kanten mellan C och D på underkardan, men vi gör så här för syns skull idag. Man sätter ullen med rotänden (där som den är avklippt från fåret) upp mot linjen A-B och låter topparna hänga ut över kanten.



Nu ”borstar” man med den övre kardan på den undre: lägg kardorna på varandra och dra isär dem i skaftriktningarna. (Fast den undre ligger stadigt mot benet.) Då fastnar en del av ullen på den övre istället.


Sen vänder man den undre och byter riktning på den övre.  Kolla youtube för en mer visuell beskrivning … Då föser man över ullen från den övre till den undre. Ull som har sitt ursprung på A-C-kanten hamnar då längs B-D-kanten och vice versa. Fortfarande har ullen riktningen rotänden upp mot A-B-linjen. Man gör så här för att i praktiken så blir ullen närmast botten i kardan inte så mycket ”borstad” som den närmare ”ytan”.



Avfösningen gör att ytullen från övre kardan hamnar som översta lager på underkardan. Men, när man sen börjar karda igen så hamnar den närmast botten på överkardan. Man kan göra jämförelsen med att grädda pannkakor: ullen i överkardan har blivit vänd.

En liknande pannkaksvändning görs också för underkardans ull.

När sen all ull är genomkardad och fluffig, det kan gå åt flera vändningar, föser man över all ull till underkardan och börjar rulla ihop den, som en rulltårta fast utan sylt, från C-D-kanten upp mot A-B.


 
Et voilà! En kardrulle!

fredag, augusti 02, 2013

censurerad

Man kan säga att det räntar mer att sticka med 3½-or än med 2-or. Men ändå har jag inte kommit längre än att ni inte får se längre ner än såhär. Isagers Fletninger är rolig att sticka. Det händer saker med flätan och det händer saker med stickningen som går på diagonalen. Ja till och med på "avigvarvet" (efter ett tag blir det ju rundstickning) finns det uppgifter att utföra; det är inte bara "sticka likadana maskor som förra varvet".

En trevlig stickning som sagt, och tydlig beskrivning. Men jag höll på att drunkna när jag gjort de 43 maskorna i sidorna. Medeltidens djävulsfönster kom i åtanke ...
Jag klurade dock ut att jag bara borde ha 31 maskor i sidorna och si det blev mycket bättre!
Nu är det bara att köra! Sisådär 30 cm till.

torsdag, juli 25, 2013

Utståbart

En underbar sommardag i trädgården.
(Enda problemet med en dagslappande valp är att man får en nattaktiv ...)

söndag, juli 21, 2013

Om onsdagarna ...

... kan man gå på syjunta på Murbergets friluftsmuseum. Närmare bestämt i/utanför skolan.
I onsdags var jag där.
De flesta broderade, några virkade och jag och en till stickade.

Det blev en anledning att börja tala om ravelry och stickpoddarna (Kalmarbloggen har just släppt avsnitt 29!).
Det blev också lite snack om att spinna och olika sätt att sticka hälar.
Rent av att jag ska få lära ut spinning nån dag! (Fast inte på själva syjuntan, tänker jag.)

Fram tills friluftsmuseet stänger är det alltså syjunta på onsdagar från kl 13.
Jag tror inte jag ska gå på onsdag pga andra åtaganden, men sen så!

mysko mojänger

Vad är det för mojänger det här?
Hon som hade Louëten hittade lite grejer häromdagen som jag fick.
Men det var även ett garantibevis på en kardmaskin med. Det gör att jag funderar på om det kanske är mojänger till den (som inte är i min ägo).

lördag, juli 20, 2013

Tömma rockar

På spin-in-public-dagen i september kom Å med ett mörkgrått ullfluff som hon inte visste vad det var för något. En del av  det hamnade på min Öjerock och häromdagen var det läge att tvinna det så det blev ett garn. Jag gjorde navajotvinning på det. Det blev inte så mycket, men lite blev det.
Och jag var mycket duktigare på att tvinna nu än första gången. Wow liksom ...

Inför helgen i Brån anmodades vi att ha S-spunnet en tråd för att göra bouclégarnet. Det blev över sån tråd för mig. Nu härvlade jag av det och skrämde det med varmt-kallt-varmt-kallt bad samt dask och misshandel mot balkongbordet. Så nu är det en snutt entrådigt garn.




Jag har också gjort klart garnet spunnet med långdrag. Ena tråden spunnen på Louëten, den andra, mer modest i sin thick and thin:het, på Kalixrocken. Jag har försökt spinna med bara en hand på Louëten, men var mindre förlåtande med Kalixtråden och drog ut ojämnheterna. Men tvinnandet blev rätt ojämnt ändå. Jag tvinnade på Louëten och det var svårt att få någon ordning på indraget, både vid tvinningen och spinningen så snodden var inte så jämn.